Hlavní navigace

Chromebook spustí aplikace pro Android. I vy můžete rozhodnout, které to budou

26. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google včera na I/O ukazoval, kterak webové aplikace prostoupí Androidem. Chystá ale také opačnou cestu. Aplikace z Androidu budou dostupné v systému Chrome OS. K tomu firma říká, že od začátku nebude podporovat veškerý software z Play Storu, což na druhou stranu dává naději, že jednou by většina aplikací mohla skutečně být spustitelná i na desktopu.

Aplikace z Androidu pro Chrome OS
Aplikace z Androidu pro Chrome OS

Na I/O jsme viděli v akci první tři aplikace – zápisník Evernote, čtečku Flipboard a sociální síť Vine. O tom, která aplikace by měla přijít příště, můžete rozhodnout i vy. Stačí podat návrh ve formuláři na chromebook.com/newapps. Teoreticky tím bude možné vyřešit hlavní slabiny Chromebooků. Chybí jim pořádný přehrávač videa (VLC, MX Player), Skype, podpora dalších cloudových úložišť jako Dropbox. Na Androidu je už 1,5 milionu aplikací, takže jste určitě na některých závislí i vy.

 

Google zatím neřekl, jakým způsobem podporu Androidu implementoval. Logicky se ale nabízí, že se do Chrome OS dostane runtime ART, který se stará o běh aplikací v Androidu L. Ten je ostatně připraven pro procesory různých architektur (x86, ARM a MIPS) a zařízení různých formátů. Mobily nebo tablety se už dnes oproti počítačům zase tolik neliší.

Zdroj: +Francois Beaufort

Byl pro vás článek přínosný?