Hlavní navigace

Chystá Nvidia Titan s Voltou a HBM2? Na internet možná unikla fotka karty s čipem GV100

23. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předminulý týden Nvidia odhalila svou novou architekturu GPU nazvanou Volta. První (zatím jen papírově oznámený) čip této generace je výpočetní GPU GV100 s o třetinu větší plochou, než bylo doposud u highendových GPU stropem. Kvůli dražší a náročnější výrobě se předpokládalo, že tento čip si asi Nvidia schová jen pro enterprise a profi segmenty a nezaloží na něm herní grafiky GeForce. Ono to ale možná až tak vyloučeno není. Na webu se totiž objevil zajímavý náznak, že nějaká herní grafika s Voltou by se mohla chystat – a dokonce je to náznak s obrazovou dokumentací.  

Titan s GV100 na Facebooku?

Tento objev se vynořil na Redditu a je zdánlivě nenápadný: fotografie otevřené počítačové skříně, v níž je vidět grafická karta Nvidia s logem Titan (a separátně také jakási nízkoprofilová lowendová grafika 28nm nebo starší generace – dle konektoru D-Sub na kšandě). GeForce Titan nainstalovaný v tomto PC ovšem není sériovým Titanem X/Xp. Chladič má nezvyklou barvu, což by ještě mohlo být i osvětlením při focení), hlavně ale pod ním není PCB žádné známé karty Nvidia. V tomto momentě by se asi obvykle pomýšlelo na to, že jde o nějaký fake, ale osoba, která fotografii sdílela na Facebooku, je podle všeho insider, zdá se, že působí v Nvidii na stáži. To znamená, že vyfocená grafika by mohla být reálná.

Záhada je však, o co by pak šlo. Na desce jsou totiž vidět nikoliv konektory pro SLI, ale větší rozhraní NVLink, které dnes má jen Tesla P100 nebo Quadro P100. Nejde tedy o žádný běžný model GeForce. Jenže ani jedna z obou zmíněných profi/výpočetních karet nemá napájecí konektory vyvedené na hřbet, jak to vidíte na fotografii – místo toho jsou u nich nasměrované dozadu v ose grafiky.

Snímek možného protopu Titanu s čipem GV100, údajně od stážisty působícího v Nvidii (Zdroj: Reddit) Snímek možného protopu Titanu s čipem GV100, údajně od stážisty působícího v Nvidii (Zdroj: Reddit)

Striktně bráno je zde asi i možnost, že nějaký jejich starší prototyp se v tomto lišil, ovšem pokud toto pomineme, nabízí se z uvedeného, že zde poprvé vidíme kartu s čipem Volta GV100. Ten je totiž jediným dalším GPU, které kromě Pascalu GP100 rozhraní NVLink nabízí. Nvidia od tohoto GPU již musí mít nějaké vzorky, pokud ho chce v třetím až čtvrtém kvartále prodávat, a na GTC údajně již na prototypech běžela dema. Je tedy celkem proveditelné, aby jí už nyní v laboratořích běžela nějaká takováto karta, na GV100 postavená.

Je tedy možné, že by na snímku byla nová připravovaná verze grafiky Titan, už založená na architektuře Volta? Pokud ano, znamenalo by to poměrně značný „upgrade“ této řady. Propojení karet pomocí rozhraní NVLink místo běžného SLI by potenciálně mohlo být velké kvalitativní zlepšení a 815mm² čip s HBM2 by také byl technologicky z jiné ligy než dnešní GP102. GV100 (i GP100, pokud by šlo o něj) je ostatně plné výpočetní GPU s podporou rychlých výpočtů s dvojitou přesností (ale také s přesností poloviční, která se dnes stává mnohem zajímavější než FP64). Pokud by tedy příští Titan měl tyto jinak exkluzivní vlastnosti, šel by funkcemi podstatně výš než karty generace Maxwell a Pascal, které přesně tyto „profi“ funkce odebraly. Tím by se výrazně zatraktivnil coby levnější náhrada drahých akcelerátorů Tesla, pokud však Nvidia právě z tohoto důvodu možnosti čipu GP100 ve verzi Titan uměle neomezí.

Jak moc věřit tomu, že se Titan s čipem GV100 skutečně chystá, je otázka. Pokud je skutečně původ fotky v Nvidii a nejde o nějaký „mod“ nebo dokonce vtip (a hodně sofistikovaný podvrh také nelze vyloučit), měli bychom ji asi brát vážně, i když úplně neprůstřelným důkazem není. Proti mluví ona předpokládaná výrobní náročnost čipu GV100, ale tu by Nvidia mohla kompenzovat zvýšením ceny ze současných 1200 dolarů. Poslední generace karty Titan také vyšla jen nedávno, což by obvykle svědčilo proti rychlému uvedení nástupce. Ovšem tento Titan s čipem Volta by asi vyšel až za několik měsíců, tudíž by to Nvidi možná tolik nevadilo, zvlášť když Titan Xp je refreshem předchozí karty.

Obrázek byl nasdílen na Facebooku (Zdroj: Reddit) Obrázek byl nasdílen na Facebooku (Zdroj: Reddit)

Nepůvodní chladič?

Je ale asi třeba říci, že nápis Titan nemusí nutně znamenat, že tato karta skutečně přísluší do dané třídy herních grafik – zejména, pokud se skutečně jedná o PCB osazené čipem Volta. V tomto stádiu jeho příprav (kvartál před omezenou dostupností a dva kvartály před dostupností Tesly V100 v běžné distribuci) totiž s velkou pravděpodobností nejde o nějaký předprodukční vzorek odpovídající eventuálnímu produktu, ale zatím jen o čistě inženýrský prototyp, možná dokonce hodně raný.

Takové karty budou vyrobené v malém množství kusů a nemusí pro ně hned být dostupný speciální chladič. Kdosi v laboratoři proto mohl k vyzkoušení nového osazeného PCB použít chladič zrekvírovaný z nějaké jiné karty – v tomto případě možná také ještě nevydané. Ale na druhou stranu – v případě, že tento únik nevznikl bez záměru, ale s vědomím vyšších míst, pak ono dobře viditelné logo Titan nejspíš nebude jen tak.

Byl pro vás článek přínosný?