Hlavní navigace

Huawei Watch GT 2 Pro: polochytré titanové hodinky s „handsfree“ a výdrží dva týdny (recenze)

21. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Huawei přišel s další generací svých chytrých hodinek Watch GT 2 Pro a vylepšil hlavně zpracování. Nyní budete mít na ruce titanové tělo a displej krytý safírovým sklem. Hodinky se stále pyšní obří dvoutýdenní výdrží a jednou z novinek je i bezdrátové nabíjení.

Nové hodinky se uvnitř změnily jen málo, ale zvenku jde o zcela nové materiály. Záda hodinek jsou keramická a umožňují bezdrátové nabíjení. Samotné tělo je z titanu, a tedy vhodné i pro citlivější kůži a safírové sklo by mělo být opravdu těžké poškrábat. Hodinky přišly o lunetu, jež byla ale jen takovým doplňkem a neměla žádnou pokročilejší funkci.

Pořídit si můžete dvě verze lišící se provedením řemínku. Kožená varianta se hodí i k saku, fluoroelastomer je více vhodný pro sportovní využití, ale může být pohodlnější i pro běžné nošení. Pásek má standardní připojovací rozteč 22mm a lze jej tedy vyměnit za jakýkoliv jiný. Hodinky jsou odolné proti vodě do tlaku pěti atmosfér (lze s nimi plavat, ale raději ne s koženým páskem).

Tip: Souboj hodinek Huawei Watch GT2 vs. Honor Magicwatch 2 (recenze)

V krabičce dostanete kulatou nabíječku, která vypadá téměř jako pro minulý model – k hodinkám se přichytí magneticky a je na ní konektor USB-C (kabel rovněž v balení). Jenže hodinky ani nabíječka už nemají nabíjecí piny, přenos energie probíhá pouze bezdrátově a nabíječka se na hodinkách může (pokud kabel dovolí) volně protáčet. Připevnění je paradoxně o něco spolehlivější než u minulé generace.

Huawei vylepšil hlavně provedení

Displej i parametry jinak zůstaly prakticky stejné. Displej typu AMOLED má úhlopříčku 1,39" (44 mm) s rozlišením 454 × 454 pixelů a retina-rozlišením 326 ppi. Interní paměť má velikost 4 GB a hodinky komunikují přes standard Bluetooth 5.1 (s profily BLE/BR/EDR). Hodinky mají GPS (pravděpodobně i Glonass a Beidou, ale to parametry neuvádějí) a pohání je stále stejný Kirin A1. Procesor se od minulé verze nezměnil, Huawei ale neuvádí jeho výrobce. Pravděpodobně jím nebude TSMC, ale u hodinek je to jedno. Na zadní straně jsou snímače srdečního tepu a okysličení krve. NFC hodinky mají, ale platit s nimi nelze.

Kožený pásek, druhou variantou je silikonový
Kožený pásek, druhou variantou je silikonový

Uzavřený systém LiteOS neumožňuje instalovat další aplikace a hodinky jsou trochu jednodušší. Celé to ale přispívá k dlouhé výdrži. Dva týdny jsou opravdu reálně dosažitelnou metou a i s pár procenty lze ráno klidně odejít do práce a neřešit dobíjení. Případně stačí pár minut v nabíječce na celodenní provoz. Za hodinu se dostanete zhruba na 50 % a nabíjet můžete i z jiných Qi nabíječek včetně reverzního dobíjení z mobilu. Kapacita činí 455 mAh.

Hands-free na ruce

Watch GT 2 Pro fungují jako rozšíření možností vašeho telefonu. Některé jeho funkce zastanou úplně, některé z části, některé vůbec, ale několik funkcí přináší úplně nových. Hodinky předně ukazují čas a vybrat i můžete z desítek ciferníků. Tohle je subjektivní, osobně se mi jich líbí jen pár, ale zase nemám problém s výběrem. Kromě času displej zobrazuje i další hodnoty, většinou datum, počasí, ušlé kroky či srdeční tep.

Ciferníky
Ciferníky
Aplikace
Aplikace
Verze FW
Verze FW

Pokud si zapnete funkci stálého zobrazení času, je nabídka ciferníků chudší a výdrž přibližně poloviční (ale týden je pořád hodně). Funguje to velmi dobře až do doby, kdy zjistíte, že pak hodinky lehce svítí i v noci. Nastavit si Always-On pouze na den nejde, přestože smarthony Huawei toto bez problému umí. Jas v tomto režimu je nižší, ale přesto bych ocenil, kdyby se na noc ciferník vypínal.

Dvě tlačítka a dotykový displej

Ovládání Hodinek je velmi jednoduché, na boku máte dvě tlačítka a displej je dotykový. Vedle ciferníku jsou na něm další plochy, kde můžete mít zobrazené některé funkce. Přepínáte se mezi nimi klasickým „swajpnutím“. Potažením shora se dostanete k pár rychlým přepínačům, zdola najdete seznam notifikací. Horní tlačítko slouží pro přístup ke všem aplikacím a jako funkce pro návrat (bohužel ne o krok zpět, ale vždy na domovskou obrazovku). Dolní se dá nastavit na spuštění vaší oblíbené funkce. Já tam mám vstup do kontaktů pro rychlé volání. Rolování funguje pouze prstem, například otáčení tlačítka žádnou funkci nemá.

Ovládací tlačítka
Ovládací tlačítka
Žádné piny, nabíjí se bezdrátově
Žádné piny, nabíjí se bezdrátově

Pokud se potažením prstu přepnete z ciferníku na další plochu zobrazující třeba srdeční tep, uvidíte jen aktuální stav. Když chcete podrobnosti, musíte tutéž aplikaci spustit ze seznamu aplikací, kde vypadá zcela stejně, ale už se dá potáhnutím prstu zobrazit více podrobností (nelogicky to prvním postupem nejde). Na jiných obrazovkách ani nestáhnete horní lištu, jsou to pouze náhledy na aktuální stav. Platí to vlastně téměř pro všechny aplikace na bočních plochách: počasí, spánek… snad kromě hudebního přehrávače, u kterého menu a další nastavení funguje z obou míst.

Ne vše na hodinkách ale nastavíte z hodinek, budete potřebovat i aplikaci Huawei Zdraví.

Funkce se dají rozdělit na rozšíření základních funkcí telefonu (volání, zprávy), sportovní, zdravotní a doplňkové (hudební přehrávač, vzdálené fotografování…) a fungují s různou úrovní komfortu.

Volání a zprávy

Úplně nejlepší mi na hodinkách přijde volání, neboť mají uvnitř velmi kvalitní mikrofon i reproduktor. V praxi jde v mnoha případech o mnohem lepší hands free, než sluchátko do ucha a velmi dobře se s nimi volá i v autě. Nevýhodou je samostatný seznam kontaktů (nazvaný jako oblíbené).

Kontakty
Kontakty
Notifikace
Notifikace

Z telefonu jich můžete nevím proč naimportovat pouze deset. Ty jsou poté synchronizovány s telefonem, ale pokud vám zavolá někdo jiný z vašich kontaktů, na hodinkách už jméno neuvidíte. Huawei tímto trochu uměle kazí podle mě nejlepší funkci hodinek.

Huawei Watch GT2 Pro recenze15 Volání

SMS zprávy a jiné komunikátory pak samozřejmě chodí do hodinek ve formě notifikace. Většinou se ale zobrazí jen začátek zprávy (například u Gmailu či Telegramu). S notifikací také nelze nic dělat, pouze trochu krkolomně označit jako přečtenou. Na rozdíl od volání jsou notifikace slabou stránkou, na čemž Huawei od minulé generace bohužel nic nevylepšil. Přitom by stačil softwarový update.

Zdravotní funkce

Krokoměr funguje zcela standardně, a pokud nebudete mít hodinky na ruce, kroky vám měří i samotný telefon v kapse. Zajímavější jsou další funkce. Pro mě asi nejvíce měření spánku, které vám ráno ukáže, jak dlouho jste spali (což asi víte i bez hodinek), jestli jste se v noci budili a jak dlouhý jste měli důležitý hluboký spánek. Nebo jestli jste se v noci budili. Sledovat můžete dlouhodobé statistiky, a pokud jste ráno nevyspalí, můžete aspoň zjistit proč.

Huawei Watch GT2 Pro recenze14 Spánek

Ke spánku se pojí i funkce budíku, který vás vzbudí vibrováním hodinek (sílu vibrací lze měnit). Přímo na hodinkách ale lze nastavit jen klasický hloupý budík na přesný čas. Ten chytrý, který vás vzbudí podle fází spánku lze zapnout pouze přes aplikaci Huawei Zdraví.

Huawei Watch GT2 Pro recenze28 Nastavení budíku. Na hodinkách jde nastavit pouze budíky událostí, ne chytré buzení

Hodinky měří úroveň srdečního tepu, stresu a SpO2 (hladiny kyslíku v krvi). Nemají ale certifikát a nelze je považovat za zdravotnickou pomůcku. Což ale neznamená, že by nebyly přesné. Překvapivě uklidňující je aplikace Dechové cvičení, které na displeji naznačuje správné dýchání. Zní to možná zbytečně, ale neuškodí si to občas zkusit.

Sportovní funkce

Hodinky podporují proti minulé generaci více sportů. Je ale možné, že se po aktualizaci stejné funkce dostanou i do starších modelů. Najdete zde běh, cyklistiku, plavání, turistiku, lyžování, snowboard, triatlon či golf. Primárně jde o měření času (tedy intervalů), tepu, ale v závislosti na sportu třeba i síly úderu.

Huawei Watch GT2 Pro recenze16 Huawei Watch GT2 Pro recenze16

Celé je to koncipováno pro amatéry, kteří si chtějí měření svého sportu vyzkoušet a získat nějakou zpětnou vazbu. Nebo také doporučený čas na zotavení. GPS vám nezobrazuje mapu (i když by to šlo), ale třeba pokud se ztratíte v horách, ukáže vám trasu zpět. Doma na mobilu pak mapu s trasou již zpětně uvidíte.

Huawei Watch GT2 Pro
Huawei Watch GT2 Pro

Hudba

Vnitřní kapacita 4 GB má po odečtení systému úložiště reálně okolo 2 GB a do hodinek se tak vejde docela dost hudby. Tu si můžete spouštět přímo z hodinek do hlasitého repráčku (pokud je vám 14 let), nebo lépe do bezdrátových sluchátek.

Huawei Watch GT2 Pro recenze6 Povedené přehrávání hudby

Ta lze spárovat přímo s hodinkami, takže na běhání ven sebou nemusíte telefon vůbec brát. Hodinky mohou sloužit i jako ovládání přehrávání hudby z telefonu do sluchátek. Všechny kombinace jsou možné a hudební přehrávač je další povedenou funkcí hodinek, ke které nemám výhrady. Ovládat umí i jiné aplikace v mobilu, třeba Spotify.

Hodnocení

Watch GT 2 Pro jsou pěkné hodinky vhodné na běžné nošení, díky tělu z luxusních materiálů se hodí i k saku a využijete je i na sport. Náruživí sportovci sice upřednostní specializovaný Garmin a majitelé iPhonů samozřejmě Apple Watch, jelikož hodinky od Huawei na iPhonech poskytují bohužel méně funkcí, ale pro běžného uživatele Androidu jde o výborný doplněk.

Na sportovní funkce jsem si v provedení Huawei stále příliš nezvykl. Snad jen na běh, kdy chci získat údaje z GPS, aniž bych sebou tahal telefon. Při větším množství sportů je ale šance, že si tam najdete ten svůj a měření vás bude bavit.

Huawei Watch GT2 Pro Huawei Watch GT2 Pro

Watch GT 2 Pro jsou stále perfektní náhrada hands free, bohužel s umělým omezením na počet kontaktů. Velmi dobře funguje hudební přehrávač a měření spánku s chytrým buzením. Měření kyslíku v krvi může pomoci odhalit zdravotní problémy, jen u mě je to stále 99 %. Notifikace z telefonu a práce s nimi jsou pak spíše zklamáním – Huawei na nich za rok nevylepšil nic.

Huawei Watch GT2 Pro recenze4 Huawei Watch GT2 Pro

Pak jsou zde doplňkové funkce, třeba vzdálená závěrka. Ta spustí na mobilu fotoaparát a vyfotí vás, aniž byste mobil museli držet. Nebo kompas, stopky, svítilna… tyto funkce netřeba popisovat. Užitečné je ještě hledání telefonu, který jste přeci teď někam položili. Hodinky do něj vyšlou signál a z mobilu se ozve „I'm heeere“.

Bezdrátová sluchátka jako dárek

Doporučená prodejní cena je 7 999 Kč. Osm tisíc je za kvalitně provedené handsfree, hudební přehrávač a měřič spánku na ruce docela hodně. Cenu by Huawei mohl lépe ospravedlnit, kdyby do balení přidat i druhou verzi náramku. V předprodeji dostanete bezdrátová sluchátka FreeBuds 3i v bílé barvě. Výdrž je ale impozantní a nabíjení vůbec nebudete řešit. A to je proti konkurenci velký argument. Do předprodeje se dostanou 23. září a oficiální start je naplánovaný na 5. říjen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.