Hlavní navigace

Souboj hodinek Huawei Watch GT2 vs. Honor Magicwatch 2 (recenze)

7. 4. 2020

Sdílet

Chytré hodinky Watch GT od Huawei mají blíže k chytrému náramku. Jsou jednodušší a mají uzavřený operační systém. Přestože mají integrovanou GPS, nabízejí obrovskou výdrž na akumulátor. Huawei vydal již jejich druhou verzi a dvojče Honor také, takže je můžeme porovnat.

Huawei Watch GT2 (5990 Kč) a Honor MagicWatch 2 (4999 Kč) jsou opět prakticky stejné produkty. Základní parametry jsou shodné – dvě velikosti 46 a 42 mm, pásek kožený, silikonový nebo v případě Huaweie i kovový. Proč ale chtít ty dražší, když s Honorem můžete tisícovku ušetřit? Vyzkoušel jsem větší 46mm verzi. Krabičky jsou naprosto stejné a výrobce to ani nijak nemaskuje. Liší se nápisy a vyobrazený ciferník. V příslušenství k Watch GT 2 dostanete magnetickou nabíječku s konektorem USB-C, náhradní silikonový řemínek, Magicwatch má to samé. I samotné hodinky jsou k nerozeznání, jen na kování pásku je vždy ten správný nápis Huawei/Honor. Jeden z mála rozdílů najdete v provedení horního sklíčka. Watch GT má více skosené okraje a výraznější font čísel 0 až 24 na lunetě. Magicwatch zde má natištěná jiná čísla – 60 až 300 a nápis Tachymeter. Tachymetrická stupnice slouží ve spojení se stopkami k měření rychlosti pohybu pozorovatele na předem známou vzdálenost. Stupnice není lineární.

Kožené pásky
Kožené pásky
Rozdílné provedení lunety a jednoho z tlačítek
Rozdílné provedení lunety a jednoho z tlačítek

Hodinky se ovládají kromě dotykového displeje dvěma tlačítky na pravém boku. Magicwatch má horní tlačítko výraznější s červenou linkou. Tohle tlačítko ukáže seznam aplikací a funguje i jako zpět. Dolní tlačítko spustí konkrétní aplikaci, což lze nastavit.

Úvodní obrazovka zobrazuje ciferník. Potažením shora se objeví rychlé přepínače jako na mobilu, potažením zdola seznam nepřečtených notifikací. Potažením do boků se přepínají „plochy“, každá vždy zobrazuje jinou aplikaci. Hodinky se připojují přes Bluetooth a jsou svázané s aplikací Zdraví od Huawei. Do jisté míry ale mohou fungovat i autonomně.

Provedení a výbava

Běží na nich systém LiteOS, pohání je čip Kirin A1 a komunikují přes Bluetooth 5.1. Tělo hodinek je vyrobené z nerezové oceli 361L a řemínky lze libovolně měnit. V balení dostanete i jeden náhradní. AMOLED displej je velký 1,3" s rozlišením 454 × 454 px. Menší 42mm verze má 1,2" displej. Hodinky jsou lehké (41 a 29 g) a na ruce je skoro necítíte. Mají odolnost 5 ATM.

Huawei Watch GT2 a Honor MagicWatch 2 recenze2 Huawei Watch GT2 a Honor MagicWatch 2

Huawei i Honor udávají výdrž až 14 dnů (7 dnů u menší verze, 455 vs 178 mAh), a to i v případě občasného použití GPS. Hodinky této hranice reálně dosahují a v tomto ohledu jde o nejlepší zařízení na trhu. Při nepřetržitém GPS je výdrž okolo udávaných 30 hodin. Hodinky jsou připojení na satelity GPS i Glonass, takže přesnost je vcelku dobrá. Galileo bohužel chybí.

Počet ciferníků je pevně daný. Přímo v aplikaci je jich deset a doinstalovat si můžete zhruba 80 dalších. Poté mezi nimi lze přepínat přímo na hodinách.

Aplikace

Také počet aplikací je pevně daný, Lite OS je poměrně uzavřený systém. Jsou vesměs jednoduché a plní svůj účel.

Srdeční tep: zobrazuje aktuální tep v časové ose se zobrazením nejvyšší a nejnižší hodnoty. Využívají se k tomu dva senzory ze čtyř na spodní straně hodinek.

Stres: stejný typ měření jako u srdečního tepu. Na začátku je dobré potřeba provést kalibraci na svoji běžnou hladinu, což znamená jednoduše odpovězením na pár otázek (ano/ne) o sobě, jak vnímáte stres. Na téhle funkci je dobré to, že si stres díky grafu uvědomíte a můžete jej poté cíleně snížit (přestat myslet na práci, naši vládu, dát si kávu…).

Počasí: musíte být připojeni k mobilu a aplikaci Zdraví. Poté na hodinkách uvidíte aktuální teplotu a typ oblačnosti.

Hudební přehrávač: dokáže přehrávat hudbu přímo z malého reproduktoru hodinek. Překvapivě kvalitně a nahlas. Umí se i připojit ke sluchátkům prostřednictvím Bluetooth – funguje to napřímo, kdy sluchátka spárujete přímo s hodinkami (ne s mobilem). Nebo naopak slouží hodinky jako ovladač přehrávače v mobilu a v tom případě musí být sluchátka spárovaná zase s mobilem. Tahle funkce funguje velmi dobře v obou případech.

Krokoměr
Krokoměr
Hudební přehrávač
Hudební přehrávač
Počasí
Počasí

Krokoměr: klasický pedometr. Měří počet kroků a automaticky rozpozná běh a vyšlá patra. Nezvládne ale měřit kroky, pokud třeba vezete kočárek.

Cvičení: běhání, cyklistika, plavání, triatlon… v podstatě měří kontinuálně váš tep a udává nastavené časové intervaly různé pro různé sporty. Poté spočítá kalorie a vykreslí křivku tepové frekvence, kterou pak rozdělí na to, kolik času jste se jen tak rozcvičovali, spalovali tuky, a jak dlouho jste byli v zápřahu (anaerobní tep).

Spánek: je samozřejmě potřeba mít hodinky nasazené. Poté běžným způsobem měří délku vašeho spánku, fáze REM, jestli jste se v noci budili, kvalitu dýchání, apod. Historii lze prohlédnou v mobilní aplikaci. Funguje velmi přesně. Tuhle funkci musíte nejprve povolit v aplikaci.

Spánek
Spánek
Dechové cvičení
Dechové cvičení
Běh
Běh

Dechové cvičení: aplikace vám naznačuje hluboký nádech a výdech, slouží mj. pro uklidnění. Zní to legračně, ale funguje to dobře. Po té zobrazí výsledný tep.

Hovory a kontakty: Z hodinek lze přijmout hovor, přímo vytáčet čísla ze seznamu kontaktů (lze importovat i jen některé kontakty) i hlasitě telefonovat. Protistrana vás slyší srozumitelně, i když pro okolí je to jako jakýkoliv hlasitý hovor nepříjemné. Pokud jste doma, pak jde o výbornou funkci, kterou Huawei podpořil kvalitními mikrofony i reproduktorem. Spojení navíc drží i na více než běžných deset metrů.

Notifikace
Notifikace
Ciferníky
Ciferníky
Budíky
Budíky

Barometr: zobrazuje aktuální tlak okolí v hektopascalech, včetně grafu. Zajímavé, ale tahle funkce mohla být sloučená na obrazovce s počasím.

Kompas: zde není co dodávat.

Zprávy: seznam nepřečtených notifikací. S nimi ale hodinky neumí pracovat moc dobře a navíc zobrazí (u některých aplikací) jen začátek zprávy. Notifikaci zobrazí i u odeslání zprávy, neumí to rozlišit. Na notifikace bohužel nelze u těchto hodinek vůbec spoléhat.

Stopky: zde není co dodávat.

Budík: klasický budík. Jde o samostatnou aplikaci a ne o synchronizaci budíku vašeho telefonu. Pokud chcete tzv. chytré buzení mimo hluboký spánek, je potřeba budík nastavit v aplikaci, ne přímo na hodinkách.

Časovač: včetně přednastavených časů 1 minuta až 2 hodiny.

Svítilna: rozsvítí celý displej na maximum. Dosah je velmi malý, ale v noci může pomoci.

Najdi můj telefon: pokud je smartphone připojen přes Bluetooth, ale nemůžete ho najít, tímto na něm aktivujete vyzvánění tón.

Nastavení hodinek

K nastavení toho není mnoho. Lze naprogramovat funkci spodního tlačítka jako zkratky ke spuštění kterékoliv aplikace. Můžete nastavit jas displeje, nebo ho ponechat na automatice podle okolního osvětlení. Doba trvání svícení displeje může být od 5 do 20 sekund, jednorázově lze nastavit 20 minut.

Nastavení dolního tlačítka
Nastavení dolního tlačítka
Horní lišta
Horní lišta

Můžete zapnout i tzv. pohotovostní ciferník, který je jednodušší, bude ale zobrazovat čas déle, ale spotřebuje méně energie. Ten ale pak svítí i v noci. Režim nerušit lze nastavit na konkrétní dobu třeba přes noc, nebo jej jednorázově aktivovat až do manuálního vypnutí. Stejně tak lze nastavit intenzitu vibrací.

Mobilní alikace

Aplikace pro iOS vypadá jinak a je podstatně chudší. Zkoušel jsem to však pouze na starším iPhonu.

Android
Android
Android
Android
iOS
iOS
iOS
iOS

Hodnocení

Na to co umí, nejsou tyhle hodinky příliš levné. Umí velmi dobře měřit spánek, výborný je hudební přehrávač a velmi dobře se s nimi telefonuje. Od mobilu přitom lze být klidně 100 metrů daleko (na přímou viditelnost).

Huawei Watch GT2 a Honor MagicWatch 2 recenze1 Huawei Watch GT2 a Honor MagicWatch 2

Co hodinkám naopak nejde, je práce s notifikacemi. Uvidíte pouze začátek zprávy, a jakmile ji odklepnete (třeba omylem), už se k ní nedostanete. Příjem a ovládání notifikací je vyloženě nepovedený. Také jsem nepřišel na chuť způsobu měření sportovních aktivit (byť u Garminu je vyhledávám). U Sportovních funkcí e Huawei snaží, umí asi osm rlůzných sportů, ale pokud je tohle vaše priorita, podíval bych se jinde. Jít běhat a nechat si zaznamenat GPS trasu, zatímco přímo z hodinek vám do sluchátek hraje hudba je však užitečné.

Huawei Watch GT2 a Honor MagicWatch 2 recenze30 Nabíječka s USB-C

Hodinky mají skvělou výdrž a nabití je velmi rychlé, za hodinku se dostanete ze 4 na 94 %. Potřebujete k tomu dodávanou magnetickou nabíječku, USB-C kabel lze použít jakýkoliv. Na rozdíl od smartphonů Huawei a Honor, které se vždy liší alespoň trochu, jsou  hodinky identické. Lepší volbou je tak o tisícovku levnější Honor MagicWach 2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.