Hlavní navigace

Chytré motivátory pohybu: test pěti fitness náramků (wearables)

10. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jen velmi chytrý krokoměr s aplikací a páskem na ruku?

Veškerá nositelná elektronika se anglicky nazývá wearables a spadají pod ní především fitness náramky, ale také brýle Glass od Googlu či chytré hodinky. Prostě elektronika, kterou nosíte přímo na sobě, a ne třeba v kapse jako mobil. Cílem náramku je motivovat k pohybu a vůbec není na škodu, když na ruce dobře vypadá. Šperk pro dámy a cool pásek pro muže.

Pozor, pokud to myslíte se sportem vážně, tyhle náramky nejsou to pravé. Citelně chybí vestavěná GPS a lépe vás změří aplikace ve smartphonu upevněném na paži. Nebo rovnou pořádné sportovní hodinky. Osobně běhám s telefonem, protože ten přes GPS změří vše, co potřebuji, a v přírodě je stejně dobré mít ho s sebou pro strýčka příhodu. Navíc z něj lze poslouchat hudbu.

Je to jen velmi chytrý krokoměr s aplikací a páskem na ruku?

Ale hodinový běh a celodenní aktivita jsou něco jiného. Navíc náramek lze mít při běhu také, jen ať se do celodenní aktivity započítá vše. Pokud se hýbete jen pro radost, nepotřebujete znát přesnou trasu a převýšení. Jen se udržujete fit a takový náramek vás dokáže motivovat. Podle jedné studie používají Američané náramek jen několik týdnů a pak jej odloží do šuplíku. Ale my nejsme Američané, a že náramky neměří počty hamburgerů, to nám přece tolik nevadí.

Ve dne jste pod nenásilným dohledem a průběžně víte, že byste měli více chodit nebo rovnou běhat, v noci měří klidný spánek. Oboje je důležité a náramek vlastně není určený k sundávání.

Stanovíte si denní cíl, doporučuje se 10 tisíc kroků. Vestavěné senzory měří jejich počet (ano, fitness náramky jsou vlastně jen chytré krokoměry) a podle údajů, které v aplikaci zadáte (výška, váha, věk, pohlaví), z nich dopočítají kilometry a spálené kalorie.

Nasadit, nosit, a když máte náladu, podívat se, jak jste na tom, o tom to celé je. Přes mobil nebo u některých modelů i na miniaturním diodovém displeji. A hned víte, že byste se ten den měli ještě hýbat a třeba půjdete z práce pěšky.

Se smartphonem se náramek propojuje přes rozhraní Bluetooth 4.0 (LE), což je sice úsporný profil bezdrátového rozhraní, ale i tak má velký vliv na výdrž. Proto většinou není spojený pořád, ale jen jednou za čas nebo ručně na vyžádání.

Čeká se na Apple

Jako první se objevily náramky Fuelband od Nike a první verze Jawbone. A zatímco Nike již vyklízí pozice pro chystaný náramek Applu (spekulace), tak Jawbone přidal bezdrátovou komunikací a má velmi dobře našlápnuto. Náramek od Applu nebo chytré hodinky od Googlu jsou stále ve hvězdách, proto se velmi daří ostatním výrobcům, ať už zavedeným (Sony, Samsung), nebo nadšeneckým startupům. Je to jen dobře, mají velmi kvalitní produkty.

A objevují se i náramky, které zobrazují notifikace z mobilu. Gear Fit od Samsungu ukáže, kdo volá, nebo zobrazí nový email. Blíží se tak funkcemi chytrým hodinkám.

Za zapůjčení několika náramků děkujeme společnosti

V budoucnu budou náramky umět i některé zdravotní funkce, mezi něž se současné velmi nepřesné měření tepu nedá moc počítat. Jen ten vestavěný vodotrysk pořád nic, zato téměř všechny bývají vodotěsné. Ne zrovna na hloubkové potápění, ale sprchu přežijí s přehledem.

Přes stejný pohybový senzor měří náramky i kvalitu a délku vašeho spánku. Podle toho, jak se v noci vrtíte, dokáží vytvořit graf mělkého spánku a hlubokého kvalitního spánku. Zjistíte, jak dobře a dlouho spíte, možná budete překvapeni. Spánek má na kvalitu života stejně důležitý vliv jako aktivita přes den. On tedy to stejné umí měřit i smartphone, ale zdaleka ne stejně pohodlně.

 

Nakonec vás třeba vibrováním do zápěstí ve vhodnou chvíli (mělký spánek) probudí, i když jak koho – autor článku by potřeboval na vzbuzení asi deset náramků.

Každý je jiný

Náramky se odlišují designem. Něco nehezkého nebudete chtít nosit ani pod svetrem, vybírejte proto i očima. Nejmarkantnější je na první pohled také způsob indikace – zcela pasivní náramky vám ukáží počet kroků jen na mobilu, jiné pomocí několika diod alespoň v procentech naznačí a jiné zobrazí na displeji přesné číslo.

Velké rozdíly jsou ve výdrži. Většina jich zvládne 4–7 dní, zato Misfit Shine až půl roku a Garmin Vívofit více než rok. Liší se aplikace pro smartphony, některé umí fungovat/synchronizovat i bez mobilní aplikace jen přes počítač. Samozřejmě je žádoucí podpora iPhonu i Androidu (logicky jen novějších s Bluetooth 4.0).

Fitness náramky nejsou vůbec levné, vzhledem k tomu, co umí, ale za vydané peníze dostanete kvalitně zpracované zařízení, které z ruky nebudete sundávat.

Zkráceně: nejvíc se mi zalíbil Jawbone a celkem i Garmin. Každý si ale najde svoje.

 

 

Fitbit Flex

Flex se skládá ze samotné monitorovací části a silikonového náramku, který v balení dostanete dvakrát – pro pánskou i dámskou ruku. Pro nabíjení je potřeba jej z náramku vyloupnout a připojit přes kolébku k USB konektoru počítače.

Fitbit Flex

K aplikaci ve smartphonu se přihlásíte přes Google+, ale bez mobilu můžete používat i webovou verzi. Stačí využít USB dongle pro Bluetooth z příslušenství. Flex byste jako ostatní náramky měli nosit na nedominantní ruce, aby nedocházelo ke zkreslení třeba při čištění zubů, ale v nastavení můžete zvolit i druhou ruku.

Fitbit Flex
Fitbit Flex

V jednom místě je gumový náramek pevnější a přes průhledný plast zde z monitoru prosvítá pětice diod. Poklepáním se objeví efekt Knight Rider, poté se některé diody rozsvítí a vy uvidíte, kolik z nastaveného cíle (počtu kroků) už máte ten den splněno. Každá dioda značí 20 %.

Fitbit Flex
Fitbit Flex

Když to budete poctivě zadávat, Flex dokáže měřit také vaše jídlo a pití. Ale samozřejmě jen ručně. Panáček na displeji se postupně zamodřuje až do vypití dvou litrů tekutin a podobně je to s jídlem, kde už zadáváte konkrétní pokrmy z rozsáhlé databáze. Podle kalorií vám potom Flex zobrazuje, kolik toho ještě můžete sníst. Tato část je ale spíše pro Američany, česká jídla zde stejně nenajdete.

Fitbit FlexFitbit FlexFitbit Flex
Fitbit Flex

Fitbit se umí propojit třeba s aplikací Runkeeper, nicméně bez GPS to není ono a s mobilem zase rovnou měříte trasu na něm. V aplikaci můžete mít i sociální prvek – kamarády, kteří Fitbit také používají, a počet jejich kroků. Flex se rozvibruje i po dosažení cíle, jakmile bude svítit všech pět diod.

Fitbit Flex
Fitbit Flex

Dvojité poklepání zobrazí aktuální stav, ale delším klepáním přepnete do nočního módu. Ráno je potřeba provést to samé (a to už moc příjemné není, třeba Jawbone to má vyřešené lépe). Flex vás vzbudí v předem zvolený čas, chytré dřívější buzení podle průběhu spánku bohužel chybí.

 

Logování spánku a stavů hlubšího spánku však umí. Graf spánku nevypadá příliš přesně, ve skutečnosti se vrtíte o něco více, chtělo by to vyšší citlivost. Budík přestane vibrovat, jakmile zaznamená pohyb, ale když zase usnete, opět začne.

parametry
Fitbit Flex
informační displej pět diod
základní denní funkce krokoměr, vzdálenost, kalorie
další funkce čas strávený sportováním, logování hmotnosti, pitný režim
noční režim ruční přepínání
měření spánku graf
budík vibrace v nastavený čas
sociální funkce (přátelé) ano
kompatibilita a přenos dat iOS, Android, PC / Bluetooth 4.0
napájení kolébka do USB
příslušenství obě velikosti pásků, USB dongle, redukce na napájení z USB
udávaná odolnost do 10 metrů
hmotnost 14 gramů
výdrž na akumulátor 5 dní
indikační diody nižší výdrž
webové rozhraní jen pevný budík
možnost volby
dominantní ruky
cena 2499 Kč

 

Fitbit dříve nabízel i vylepšenou verzi s malým displejem pod názvem Fitbit Force, ale kvůli alergickým reakcím některých uživatelů na gumový pásek je prodej pozastaven. Flex má vícero barevných variant a nenápadný design.

 

Garmin Vívofit

Garmin se zvláštním jménem se od ostatních odlišuje hlavně svou praktičností. Má totiž velký displej, ale přesto vydrží na dvě knofl íkové baterie CR1632 fungovat po celý rok. Lehce prohnutý displej je vsazený v nepříliš hezkém gumovém pásku (v příslušenství jsou dvě velikosti), na krásu zkrátka příliš nehraje.

Garmin Vívofit

Na displeji je hlavním údajem počet kroků za aktuální den, dále kolik jich ještě zbývá do nastaveného cíle, ušlé kilometry, spálené kalorie, čas, datum a srdeční tep. Ten poslední vám něco ukáže, jen když si k náramku pořídíte od Garminu i hrudní pás. Takové výsledky jsou potom velmi přesné, jen nepohodlné pro běžné nošení. Úsporný displej se nevypíná a neustále zobrazuje počet kroků (nebo jinou hodnotu). Čitelnost je velmi dobrá i na slunci.

Garmin Vívofit
Garmin Vívofit

S telefonem Vívofit párujete jen příležitostně – stačí podržet jediné tlačítko a dojde k synchronizaci. Vívofit uchová zhruba měsíc záznamu bez synchronizace. Ale není moc o co stát, aplikace s názvem Connect je celkem strohá. Nastavíte v ní formát času a data, jednotky (kilometry × míle), ale i co se bude na displeji všechno zobrazovat. Třeba zrušíte tepovou frekvenci a datum a tlačítkem na Vívofitu se poté přepínáte jen mezi údaji, které využijete.

Garmin Vívofit
Garmin Vívofit

Potěší zde možnost zvolit počáteční a koncový čas spánku, jelikož Vívofit umí měřit i spánkové cykly, ale bohužel z nich už neposkytne pěkný graf. Aplikace je zkrátka slabší. Kromě ukládání historie pro krokoměr toho proti ostatním mnoho neumí. Hlavním přepínačem je zde typ aktivity mezi běžným fitness (chůze, běh, jiný sport) a golfem. Jsou zde i funkce pro pozvání dalších lidí s Vívofitem do jednoho týmu, kde mezi sebou
můžete soutěžit.

Garmin VívofitGarmin Vívofit
Garmin Vívofit

Motivační cíle fungují tak, že vám každý den o něco zvednou laťku v počtu kroků, ale když se vám nedaří, zase ji sníží. Lze si nastavit i pevný počet kroků. Pokud se delší dobu moc nehýbete, na displeji se zobrazuje motivační čára – abyste konečně zvedli pozadí a šli něco dělat.

Garmin Vívofit

Webový Connect je o něco lepší, můžete si v něm navolit zmiňovaný automatický denní cíl, ale i zadat délku svého kroku v metrech zvlášť pro chůzi i pro běh. Garmin umí být velice přesný.

parametry
Garmin Vívofit
informační displej segmentový displej
základní denní funkce krokoměr, vzdálenost, kalorie, hodiny
další funkce datum, automatické stanovování denního cíle
noční režim automaticky (podle nastavení) nebo ručně
měření spánku jen data
budík nemá vibrace
sociální funkce (přátelé) ano
kompatibilita a přenos dat iOS, Android / Bluetooth Smart 3
napájení 2× CR1632 (knoflíková baterie)
příslušenství obě velikosti pásku
udávaná odolnost do 50 metrů
hmotnost 25 gramů
výdrž na akumulátor 1 rok
extrémní výdrž slabší design
displej strohá aplikace
zobrazuje čas  
cena 2970 Kč

Vívofit v testované šedé barvě není moc hezký, ale v nabídce jsou i čtyři jiné barvy. Garmin ale svou praktičností a extrémní výdrží ostatní překonává.

 

Jawbone UP24

Jawbone je nejstylovější náramek a z celého testu se nejvíce líbil ženám. Je vyroben z hypoalergenní gumy, připomíná spíše módní doplněk a na ruce drží díky své pružnosti přirozeně. Původní UP je z konce roku 2011, ale až nový Jawbone UP24 se umí připojit přes Bluetooth. Prodává se ve třech velikostech a několika barvách. Na webu najdete návod k přesnému změření ruky, což je dobré nepodcenit.

Jawbone UP24

Zároveň je Jawbone trochu tužší a je snadné se o něj někde zachytit. Velmi příjemný materiál s vroubkováním na vnější straně se na ruce moc nepotí. Nabíjí se přes konektor minijack (Simple Sync), čepička s nápisem Jawbone na něm drží pevně a nemůžete ji ztratit. Baterie vydrží zhruba sedm dní, aktuální stav vidíte v aplikaci a upozorní vás i notifikací.

Jawbone UP24
Jawbone UP24

Na druhém konci náramku je tlačítko. Jeho delším podržením měníte denní a noční režim, což indikují skryté zelené diody. Slunce je den a měsíc noc. Módy musíte měnit ručně nebo přes aplikaci, automatické přepínání podle denního času neumí. Má to své výhody i nevýhody – na jednu stranu nechodíte spát pokaždé na minutu přesně, ale zase si musíte pamatovat dvakrát denně stisknout tlačítko.

Jawbone UP24
Jawbone UP24

Konkrétně pro spánek to ale považuji za výhodu: aplikace změří, i jak dlouho vám trvalo usnout, a ráno stejně vypínáte vibrační buzení. Lze mít nastaveny až čtyři budíky, které vás probudí vibracemi, a protože Jawbone monitoruje spánkové cykly, je vás schopný probudit v nejlepší okamžik mimo hluboký spánek. Na pěkném grafu poté ukáže časy hlubokého a mělkého spánku a kolikrát jste se pokoušeli ráno vstát, případně se v noci probudili. Celé je to o něco propracovanější než u ostatních náramků.

Jawbone UP24Jawbone UP24Jawbone UP24
Jawbone UP24

Ve dne klasicky počítá kroky. Nastavíte si cíl 10 tisíc kroků (přepočet na kilometry lze kalibrovat) denně a osm hodin spánku v noci a na první obrazovce rovnou vidíte procentuální úspěšnost. Přehledné grafy ukážou, jak dlouho se denně „fl ákáte“ či jak dlouho provádíte nějakou aktivnější činnost.

Jawbone UP24Jawbone UP24
Jawbone UP24

Jawbone funguje i jako stopky. Jeden krátký a jeden dlouhý stisk je spustí a stejným způsobem je zase zastavíte. Takto si označíte třeba večerní běh a v grafu jej budete mít odlišený. Mezi zajímavé funkce patří Power Nap, krátký spánek přes den. Stisknete dvakrát krátce a jednou dlouze, na pásku se objeví ikonka měsíce a Jawbone vás po optimální době 30 minut až nejvýše dvě hodiny, podle spánkových cyklů, vzbudí odpočaté.

Další je Idle alert, alarm, který zavibruje po nastavené době bez aktivity. Pokud se například 30 minut ani nehnete a není zrovna noc, Jawbone vás upozorní. No a poslední je připomínkovač, pravidelný alarm pro konkrétní dny v týdnu, kdy vás vibrace upozorní, že je čas jít běhat, vzít si prášek nebo třeba spát.

parametry
Jawbone UP24
informační displej ne
základní denní funkce krokoměr, vzdálenost, kalorie
další funkce čas strávený sportováním, přesný čas sportovních aktivit,  upozornění na neaktivitu, funkce pro hubnutí a pitný režim
noční režim ruční přepínání
měření spánku velmi podrobný graf, funkce odpoledního spánku
budík chytré ranní probouzení (vibrace), denní budík
sociální funkce (přátelé) ano
kompatibilita a přenos dat iOS, Android / Bluetooth 4.0
napájení minijack redukce do USB
příslušenství redukce na napájení z USB
udávaná odolnost do 64 metrů (210 stop)
hmotnost 23 gramů
výdrž na akumulátor 7 dní
praktický design vyšší cena
pěkná aplikace a grafy
užitečné funkce
mnoho barev  
cena 3844 Kč

Pokud náramek ztratíte, aplikace vám ukáže místo na mapě, kde byl naposledy spárovaný. Dost zbytečný prvek je ovšem zadávání aktuální nálady nebo snězeného jídla. Design Jawbonu je skvělý a tužší materiál nevadí ani v noci. Vyšší cena proti ostatním je opodstatněná.

 

 

Misfit Shine

Výrobce nazývá Shine tím nejelegantnějším sledovačem fyzické aktivity. Hliníkové kolečko velikosti dvacetikoruny je skutečně velmi pěkné a sedne k dresu stejně jako k obleku. Dostanete k němu gumový pásek na ruku, ale i klipsnu pro zavěšení na oděv. Drží pevně a vypadne teprve až při činnostech, jako je volejbal. Existuje i řetízek na krk a ještě lepší hodinkový pásek.

Misfit Shine

V příslušenství najdete nástroj na rozloupnutí a vložení knofl íkové baterie, poté vydrží 4–6 měsíců. O Shine se tedy vůbec nestaráte, jen nosíte. Na těle Shinu je laserem vytvořen ciferník, respektive ztenčené body pro prosvítání diod, které simulují ciferník: dvojitým poklepáním na celou plochu se podle počtu rozsvícených diod dozvíte, jak jste daleko v denním plánu aktivit. Druhou funkcí je právě zobrazení času s přesností na pět minut. Která funkce se na Shinu objeví první, lze nastavit.

Misfit Shine
Misfit Shine

U hodin se nejprve slabě rozsvítí krajní polohy (3, 6, 9, 12) pro orientaci, potom dioda, která ukazuje hodiny, a nakonec se rozbliká jiná pro minuty. Je to velmi efektní a na rozdíl od hodinového stroje na brněnském náměstí jde čas i snadno přečíst.

Misfit Shine
Misfit Shine

V aplikaci Misfit si opět nastavíte denní cíl, ale tentokrát jinak. Není stanoven počtem kroků, ale pomocí bodů, které zohledňují různé činnosti (chůzi, běh, plavání). Podle doporučení začnete na tisíci bodech a časem můžete přidat. Noční cíl je potom stanoven v hodinách spánku, maximálně však šestnáct hodin denně. Do nočního módu se Shine přepíná automaticky bez možnosti jej ovlivnit.

 

Synchronizace se provádí ručně přímo z aplikace, která vás vyzve k položení Shinu na displej, ale samozřejmě jde o běžný Bluetooth.

Misfit ShineMisfit Shine
Misfit Shine

Shine rozpoznává druh aktivity, ale pokud preferujete nějaký konkrétní sport, je lepší ho v aplikaci zadat. V nabídce je cyklistika, plavání, tenis, basketbal a fotbal, pro běhání nenastavujete nic. Shine je jediný náramek vhodný i na plavání.

parametry
Misfit Shine
informační displej ciferník z diod
základní denní funkce krokoměr, vzdálenost, kalorie
další funkce efektní zobrazení hodin, logování specifické sportovní aktivity trojitým poklepáním
noční režim automaticky
měření spánku graf
budík nemá vibrace
sociální funkce (přátelé) ne
kompatibilita a přenos dat iOS, Android / Bluetooth 4.0
napájení CR2032 (knofl íková baterie)
příslušenství klipsna na oblečení
udávaná odolnost do 50 metrů
hmotnost 15 gramů
výdrž na akumulátor 4–6 měsíců
dobrá výdrž na akumulátor bez vibrací
netradiční měření denní aktivity až příliš jednoduchá aplikace
zobrazení času  
zajímavý design  
cena 2990 Kč

Pásek na ruce sedí pohodlně a celkově tenký Shine s rukou splyne. Mezi jeho funkce nepatří vibrace, takže funkce budíku nemůžete čekat. Misfit Shine je velmi pěkným doplňkem, který navíc dlouho vydrží a zobrazování hodin kamarádům vám také vydrží celkem dlouho.

 

Sony SmartBand SWR10

Sony má cenově zdaleka nejvýhodnější sportovní náramek. Pokud nevíte, jestli vůbec podobné zařízení chcete, můžete to za rozumný peníz vyzkoušet se SmartBandem. Nabízí se v černém nebo zeleném (FIFA) provedení, ale existují i jiné kombinace.

Sony SmartBand SWR10

Veškerá logika je umístěna v malé krabičce Sony Core s konektorem microUSB pro nabíjení, ke které najdete v balení dvě velikosti pásku na ruku. Vyloupnutí i vložení je velmi snadné, přesto se nemusíte bát ztráty. Materiál pásku je vyloženě sportovní, ohebná silikonová guma toho vydrží hodně.

Sony SmartBand SWR10
Sony SmartBand SWR10

Zprovoznění úplně jednoduché není, potřebujete totiž postupně do mobilu nainstalovat tři aplikace: Smart Connect, SmartBand host a Lifelog. SmartBand neustále komunikuje s vaším smartphonem pomocí bezdrátového rozhraní Bluetooth a pomocí vibrací vás dokáže upozornit na příchozí hovor.

Sony SmartBand SWR10
Sony SmartBand SWR10

Náramkem můžete přes Bluetooth ovládat třeba hudební přehrávač nebo spoušť fotoaparátu, vždy ale jen jednu předem zvolenou aplikaci. Pro přehrávač to funguje tak, že stisknete tlačítko a poté na náramek poklepete. Počet klepnutí určuje akci (pauza, další). Ne vždy to ale správně zafunguje. Závěrku fotoaparátu ovládáte přes stejnou aplikaci jako z hodinek Sony SmartWatch. Spouští se však fotoaplikace od Sony, ne ta původní ve vašem smartphonu, a je trochu otravné, že na skoro každou činnost potřebujete stahovat další aplikace.

Sony SmartBand SWR10Sony SmartBand SWR10Sony SmartBand SWR10
Sony SmartBand SWR10

V aplikaci pro SmartBand nastavíte automatický noční režim podle toho, kdy chodíte spát a kdy vstáváte, což většina náramků neumí. Přepínat se mezi oběma režimy (denní, noční) můžete i delším podržením tlačítka na náramku, ale automatika je pohodlnější. Dále zde aktivujete třeba chytré ranní buzení v čase mezi hlubokými cykly spánku nebo zapnete vibrační upozornění, když se příliš vzdálíte mimo dosah telefonu.

parametry
Sony SmartBand SWR10
informační displej ne
základní denní funkce krokoměr, vzdálenost, kalorie
další funkce čas strávený sportováním, upozornění vibracemi na notifikace, vzdálené ovládání fotoaparátu/přehrávače, upozornění při vzdálení se od telefonu
noční režim automaticky (podle nastavení) nebo ručně
měření spánku podrobný graf
budík chytré ranní probouzení (vibrace)
sociální funkce (přátelé) ne
kompatibilita a přenos dat Android / Bluetooth 4.0
napájení microUSB a kabel
příslušenství obě velikosti pásků, napájecí kabel
udávaná odolnost IP58 (1,5 metru)
hmotnost 21 gramů
výdrž na akumulátor 5 dní
nízká cena je potřeba příliš aplikací
odolný pásek pro sport nižší výdrž
informuje o příchozím volání pouze pro Android
cena 1643 Kč

Hlavní aplikací je ale Lifelog. Už podle názvu zaznamenává „celý váš život“, a to i činnosti zcela nesouvisející s náramkem. Třeba kolik fotek jste za den udělali nebo kolik času jste strávili hraním her na mobilu a komunikováním přes sociální sítě. Tyto funkce už mi přijdou docela nadbytečné, ale samozřejmě zde uvidíte i klasické kroky, spálené kalorie a délku spánku. SmartBand je šikovný sportovní náramek za dobrou cenu a zavibrování u příchozího hovoru je velmi nadstandardní příjemnou funkcí.

 

 

 

Minulost a blízká budoucnost

Nike Fuelband

Fuelband se jen doprodává, protože Nike s náramky končí. Pásek není moc ohebný a nesedne na každou ruku. Po rozepnutí se objeví skrytý port USB. Prodává se ve třech velikostech a komunikuje pouze s iPhonem.

Jediné tlačítko zapíná schovaný displej, který tvoří matice 5 × 25 bílých diod a jedna řada barevných diod. Kromě počtu kroků a spálených kalorií zobrazuje i tzv. Fuel, což je jednotka vymyšlená společností Nike, která se počítá různě pro různé druhy aktivit. Na jedno nabití vydrží zhruba týden. FuelBand SE stále koupíte za 3 990 Kč.

Samsung Gear Fit


Spíše notifikační náramek, který však také umí měřit kroky, kalorie i spánek. Oficiálně funguje jen se smartphony od Samsungu. Větší AMOLED displej zobrazuje hodiny, případně i počasí, a dozvíte se z něj, kdo vám zrovna píše email.

 

Dokáže ovládat hudební přehrávač v telefonu a orientačně změřit srdeční tep. Gear Fit je vyroben z odolných materiálů, přesto však bude sloužit spíše jako doplněk k telefonu než sportovní náčiní. Jeho cena je necelých 5 000 Kč.

Huawei Talkband B1

Malá krabička s 1,4" OLED displejem je vsazena do gumového pásku. Kromě krokoměru a spálených kalorií ovšem Talkband B1 funguje i jako Bluetooth sluchátko. Můžete jej totiž z pásku vyjmout a objeví se sluchátko, které si dáte do ucha. U nás se zatím neprodává, cena by měla být kolem 3 000 Kč.

Razer Nabu SmartBand


Náramek se dvěma displeji. Menší na horní straně zápěstí oznámí příchozí hovor, ale až druhý displej na spodní straně, kam už vám lidé okolo nevidí, zobrazí konkrétní jméno. To samé pro příchozí zprávy.

Vedle krokoměru umí počítat i vystoupané schody a sociální prvek je dotáhnut ještě dále. Pokud ve vašem okolí bude někdo jiný se stejným náramkem Nabu, váš náramek vám o tom dá vědět. Nabu bude fungovat s iOS i Androidem a vydrží sedm dní na jedno nabití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.