Hlavní navigace

Chytrý batoh Pix: takové zavazadlo jste ještě neviděli (test)

10. 2. 2020

Sdílet

Pix je typický kickstarterový příběh. V roce 2016 se parta nadšenců rozhodla vytvořit „digitalizovaný“ batoh a v roce 2018 jím na Kickstarteru  zaujali lidi. Tohle je výsledek – batoh, se kterým bude jeho nositel moci vyjádřit názor, emoce, nebo prostě jen být lépe viděn v noci na rušné cestě.

Pix je na pohled batoh jako každý jiný. Prodává se ve čtyřech barvách, přičemž vždy jde jen o barvy bočních stran. Zadní plocha je černá, aby zůstal zachován kontrast. Diody jsou skryté, ale na omak je na povrchu patrná mřížka. Pix má totiž pod horní vrstvou matici LED diod, které změní vaše záda v plátno. Batoh může zobrazovat smajlíka, pivo, nebo cokoliv sami nakreslíte. Statický obrázek, ale i animaci. Uvnitř je nachystaný kabel s koncovkou USB, do kterého si zapojíte vlastní powerbanku. Dále je potřeba stáhnout aplikaci (Android či iOS), přes kterou budete do batohu odesílat obrázky. Spojení funguje přes Bluetooth. Batoh má i svůj firmware a lze jej upgradovat.

Aplikace

Aplikace je poměrně jednoduchá a kromě angličtiny je i v ukrajinštině a ruštině. Obsahuje několik přednastavených obrázků a umožňuje stáhnout další. K tomu je už potřeba se přihlásit, což jde jednoduše přes Google (nebo i přes Facebook, ale já vždy doporučuji Google). Obrázky jsou zdarma a v nabídce je jich aktuálně několik desítek. Upload do batohu proběhne během asi tří sekund, u animace je to o něco déle.

Velké tlačítko uprostřed pak diody zapíná či vypíná a jeho delším podržením lze nastavit úroveň jasu. V aplikaci můžete vytvořit i vlastní obrázek, jde to podobně jako v malování. I ten lze pak rozpohybovat, měnit rychlost či typ smyčky. Editovat existující obrázky ale nelze. V batohu je paměť vždy jen pro jeden obrázek, bez aplikace mezi nimi přepínat nemůžete a i prosté vypnutá a zapnutí je závislé na aplikaci.

Smajlík, animace, tetris…

V nabídce jsou i jednoduché animace a widgety. Pod nimi si lze představit zobrazení času (takže lidé jdoucí za vámi ví, kolik je hodin), odpočítávání, ale třeba i dvě hry: tetris a had, k jejichž ovládání slouží aplikace. Abyste mohli hrát, tak je potřeba batoh sundat, jinak na „displej“ samozřejmě neuvidíte. Nebo může hrát někdo, kdo jde za vámi. Dalším widgetem je i možnost zadat text, který potom na batohu bude rolovat jako nějaký druh reklamy.

Jas je dostatečně viditelný i přes den. Pro zajímavost jsem zkusil sondou proměřit jas a barvy. Svítivost lze nastavit od nuly po zhruba 42 nitů a vyvážení bílé směřuje velmi do modra. Z barev jsou relativně uvěřitelné odstíny červená, žlutá a magenta, naopak zelená a modrá jsou dost mimo. O přesnost tu sice vůbec nejde, ale některé obrázky pak samozřejmě vypadají líp než jiné. Žlutý smajlík je krásně prokreslený, zatímco růžové prasátko vypadá v reálu dost jinak.

Batoh PIX sonda Batoh PIX sonda

Pořád je to hlavně zavazadlo

Pokud se vrátím k základní funkci batohu, tedy jako zavazadla, tak jeho provedení je velmi dobré. Batoh i v prázdném stavu drží tvar, je vyztužený a lze jej postavit na zem tak, že nepřepadne na stranu. Možná vás napadne, že takový batoh musí být těžký, už jen kvůli elektronice. Na domácí váze jsem naměřil 880 gramů bez powerbanky.

Pix Backpack batoh obr12 Pix Backpack batoh obr12

Rozměry jsou  32× 42 × 15 cm a vnitřní objem má 27 litrů. Není ale příliš ohebný, což znamená, že se do něj vejde méně, než do stejně velkého klasického batohu. Je vyrobený z polyamidu a má nepromokavou úpravu. Když jej srovnám s prvními verzemi, které obdrželi influenceři krátce po kickstarterové kampani, tak vypadá zpracovaný mnohem lépe.

Pod popruhy jsou schované dva zipy ukrývající tajnou kapsu a místo pro menší tablet či notebook (šířka vstupu je 25 cm). Vnitřní část je pak jeden velký prostor s pěti menšími kapsami a jednou velkou (kam se také vejde menší notebook). Dále je zde poutko na klíče a popruh pro uchycení láhve.

Kolik to žere?

Diody tvoří mřížku 16 × 20 bodů a mohou zobrazovat jakoukoliv barvu RGB. Ve stavu stand-by nebo při zobrazení černé je spotřeba energie 0,56 W (není zde fyzický vypínač a stále musí být aktivní Bluetooth). Naopak při plném jasu všech diod činí spotřeba 6,69 W (0,02 W na diodu). Při animaci je ještě o něco vyšší, kolem 7,5 W. Je zde tedy i nějaké teplo, ale nedá se říct, že by batoh topil. Jeho záda mají řekněme pokojovou teplotu, zatímco zbytek těla normálně studí.

Pix Backpack batoh obr13 Aplikace

S powerbankou o kapacitě 10 000 mAh tak může vydržet teoreticky 5 až 100 hodin stálého provozu, v praxi však o něco méně. Výrobce uvádí výdrž 5-6 hodin, protože se předpokládají jasnější barvy. Nabití powerbanky si musíte hlídat sami a hlavně ji nenechávat zapojenou doma přes noc, což je asi největším mínusem celého batohu. Pokud jej pár dní nepoužijete, vybije se i tak a máte problém.

Pix Backpack batoh obr16 1 Pix Backpack batoh obr16 1

Shrnutí

Powerbanka není v ceně a výrobce doporučuje 20 000 mAh. Tenhle batoh je sice dražší legrace za cenu 259 dolarů, ale rozhodně originální. A je hodně odolný, diody vydrží i drsné zacházení. V Česku jej přímo neseženete, ale dá se objednat ze stránek výrobce.

Nosit tento batoh jen tak může být zábava, která v závislosti na vašem věku po čase omrzí. Ale pokud jej využijete i při jízdě na kole či koloběžce, budete lépe vidět. A Pix pro to má i připravený widget, kdy zobrazuje ubíhající cestu. Pokud si dáte mobil na řídítka, tak pak lze i dávat znamení o změně směru či zapnout „stopku“. Blinkr má i vracečku a po zhruba šesti sekundách se zase přepne za zobrazování ubíhající cesty.

Samozřejmě můžete být extravagantní a užívat si pozornosti jako chodec, já však vidím smysl právě při jízdě na koloběžce či městském kole v provozu. Pokud tedy překousnete vcelku vysokou cenu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.