Hlavní navigace

Čína je velký bitcoinový důl. Teď chce ve své provincii zakázat těžbu kvůli ekologii

4. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Pixabay
Čína zakazuje těžbu kryptoměn ve své provincii Vniřní Mongolsko. Oficiálním důvodem je snížení energetické náročnosti. Těžba Bitcoinů má celosvětově již větší spotřebu než Argentina a blíží se spotřebě Švédska. Cena jednoho Bitcoinu se nyní pohybuje okolo jednoho milionu korun.

Čína bude mít jistě zájem Bitcoin regulovat (ostatně jako řada jiných zemí), ale také zavést vlastní státem kontrolovanou kryproměnu. Oficiálním zdůvodnění pro zákaz v jedné provincii je to, že Vnitřní Mongolsko vyrábí většinu elektřiny z uhlí. V regionu je mnoho dolů a zdejší elektřina je tak velmi levná, píše Bloomberg. Bitcoin zde vzniká za cenu dýmu z komínů.

Zákaz má platit od dubna a jeho udávaným cílem je snížení spotřeby o 1,9 %. Což by v přepočtu znamenalo asi pět milionů tun uhlí. Jakým způsobem bude zákaz kontrolován ale zpráva neuvádí. A volné stěhování obyvatel v Číně není příliš jednoduché.

Na univerzitě v Cambridge spočítali, že Vnitřní Mongolsko stojí za těžbou 8 % všech Bitcoinů. Jinými slovy každý 12 Bitcoin se vytěží právě zde. Více eletřiny za kryptoměny ale propálí v provincii Sečuán a hlavně v Ujgurské autonomní oblasti. Celosvětově těžba spotřebuje asi půl procenta veškeré vyrobené elektřiny.

Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index CBECI Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index CBECI

Celá Čína je ale jeden velký bitcoinový důl, jelikož elektřina je relativně levná v celé zemi a zároveň je zde dostupný hardware. S velkým odstupem se pak těží ve Spojených státech, Rusku, Kazachstánu, Malajsii a Íránu. Ostatní země produkují jen „satoshi“. V Evropě nejvíce v Norsku (0,87 % celosvětového hashrate).

zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.