Hlavní navigace

Čínské procesory Hygon s jádry AMD Zen jsou i pro desktop, máme foto. Zen 2 ale nebude

5. 6. 2019

Sdílet

Na tchajwanském veletrhu Computex často vypluje na povrch exotický hardware, kterého bychom si třeba jinak ani nevšimli. Letos si na seznam takových úkazů můžeme přidat procesory Hygon Dhyana, které poprvé vidíme v detailech a dokonce i ve fyzické podobě na fotkách. Pro připomenutí: jde o v Číně vyráběné modifikované procesory s jádry Zen licencovanými od AMD. Původně se mělo za to, že takto vzniknou jen ekvivalenty čipů Epyc, ale na Computexu se objevily i Hygonové „Ryzeny“ pro desktop. Současně s tím ovšem přišly také zprávy, podle nichž možná celý tento projekt nemusí dál pokračovat.

Hygony na fotografiích

Fotky serverové verze procesory Hygon se podařilo získat hned několika novinářům. Vypadají velice podobně Epycům – pouzdro je zdá se prakticky stejné, stejně jako socket. Ovšem popis na rozvaděči tepla je originální a zřejmě by upravené měly být i čipy. Procesory Hygon Dhyana (Dhyana by mělo být jméno produktu, Hygon značka výrobce) mají místo akcelerace šifrování AES implementováno čínské šifrování s domácími algoritmy SM3 a SM4. A údajně by možná také měly mít vypnutou jednotku PSP (nebo ji neexponují zvnějšku), to ale asi není potvrzené.

Hygon Dhyana AnandTech 2 Hygon Dhyana (Zdroj: AnandTech)

Na webu se objevily také parametry pro tyto procesory Hygon. Ty se zdá se dělí do Řady 7100, dále Hygon 5100 s osmi až 16 jádry a řadu 3100 se čtyřmi až osmi jádry. Řada 7100 odpovídá podle všeho Epycům 7100 pro socket SP3, má i osmikanálový řadič pamětí DDR4. Řada 5100 by asi také mohla být odvozena od čtyřčipových Epyců pro socket SP3, ale alternativně by mohlo jít o ekvivalent dvojčipových Epyců Embedded 3000 s BGA pouzdrem SP4.

Pareamtry procesoru Hygon Dhyana Twitter Pareamtry procesorů Hygon Dhyana z dokumentů pro server Hygon W330-H30 (Zdroj: Leo/Twitter)

Galerie: Procesor Hygon Dhyana pro servery (čínské x86 CPU s licenčními jádry AMD Zen)

Hygony pro desktopová PC

Zajímavé jsou ale v seznamu ty čtyř až osmijádrové modely Hygon 3100 s TDP 40 až 120 W. Vypadá to totiž, že čínský společný podnik nevyrábí jen velká serverová CPU, ale i desktopové modely podobné Ryzenu, a to jsou právě tyto Hygony. Na čínském fóru Chiphell se objevily fotky pracovní stanice či desktopu Hygon Workstation, která je na těchto čipech zdá se založená, můžete je vidět v galerii. Po sejmutí chladiče je vidět procesor Hygon, který rozvaděčem tepla velmi připomíná Ryzen. Ale pozor, není v socketu AM4, Číňané ho prostě pájejí napevno na desku.

Hygon Workstation a procesor Hygon pro desktop Chiphell 05 CPU vypadá jako Ryzen, ale pouzdro je napevno připájené místo socketu a pinů (Zdroj: Chiphell )

Na fotce je Hygon 3185, vyšší model osmijádra s SMT, 120W TDP a frekvencí 3,0 GHz v základu a 3,7GHz boostem, ovšem jinde specifikace uvádějí 3,4GHz základní frekvenci. Výrobní proces má být 14nm a takty přes vyšší TDP nejsou moc vysoko. Je možné, že tento design kvůli úpravám v Číně není tak efektivní, jako originální 14nm Ryzeny od AMD. Nebo slajd s parametry neuvádí pro TDP správné hodnoty.

Galerie: Hygon Workstation a čínský desktopový procesor Hygon s jádry Zen

Procesor nemá grafické jádro, v inkriminovaném desktopu je nahrazeno samostatnou grafikou, konkrétně Nvidia GeForce GT 710. Mimochodem, podle výpisu zařízení je na desce také použitý Ethernet Intel I210 (a zvukovka Realtek), takže přes lokální technologii CPU ve výsledku počítač stále obsahuje západní/americký hardware. Podle těchto specifikací se jiná verze pracovní stanice Hygon v provedení tower a určená pro CAD a podobné činnosti nabízí zase s kartami Quadro.

Hygon Workstation a procesor Hygon pro desktop Chiphell 07 Hygon Workstation a procesor Hygon pro desktop (Zdroj: Chiphell)

Architekturu Zen 2 už Čína nedostane, AMD ji Hygonu nelicencuje

Spolupráce AMD a Hygonu asi opět budí pozornost v nynější atmosféře obchodní války mezi USA a Čínou, do níž je zejména kolem Huawei (ale i formou cel) zapleteno i přetlačování okolo technologických firem. Do tohoto kontextu nyní přišla zpráva, že Hygon nedostane od AMD licenci na následující generaci procesorů, tedy 7nm Zeny 2. Podle AMD bylo licencování jednorázové a týkalo se jen jedné 14nm generace (i když není jasné, zda byl toto plán vždy a zda třeba čínská strana nedoufala ve víc).

Není jasné, zda zde hraje vyostření vztahů roli, Hygon také zatím na žádném sankčním seznamu není. Je možné, že dosavadní spolupráce byla trošku vynucená finanční tísní, v které se AMD v době uzavření smluv nacházelo, nebo čínským tlakem. Čínské úřady totiž tlačí zahraniční firmy, které v zemi chtějí podnikat k tomu, aby založily společný podnik s lokálním spoluvlastníkem, který ale musí držet alespoň 51% podíl a z 51 % ovládat i duševní vlastnictví. Tyto předpisy jsou mimochodem jednou z věcí, která je americké administrativě trnem v oku (jsou kritizovány za to, že s snaží ze západních firem vysát IP a technologie).

AMD Ryzen 3000, 7nm procesor s jádry Zen 2 AMD Ryzen 3000, 7nm procesor s jádry Zen 2 (se sejmutým rozvaděčem tepla)

Je možné, že AMD se původně také podvolilo tomuto nátlaku, ale nyní s druhou generací Epyců a architekturou Zen 2 už se cítí silnější v kramflecích a nevidí už nutnost kupovat si vstupenku do Číny touto cestou. Ovšem stávající společný podnik je pořád v provozu a dál bude vyrábět a prodávat 14nm Hygony na bázi Zenu 1.

Zdroje: Leo (Twitter: 1, 2, 3), 3DNews.ru, AnandTech, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?