Hlavní navigace

Číně se povedlo proniknout do výroby pamětí NAND. Do konce roku má ovládnout 5 % trhu

24. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: YMTC
Čína podle analytiků již do konce roku 2020 uchvátí až 5 % celkového globálního trhu s pamětí NAND Flash, díky výrobní lince YMTC na 100 000 waferů měsíčně.

Před pár lety jsme tu psávali jako o budoucí eventualitě, že by se v komunistické Číně mohlo podařit spustit lokální polovodičovou výrobu produkující paměti DRAM jako DDR3, DDR4 a paměti NAND Flash pro úložiště. V roce 2020 to vypadá, že oboje je skutečnosti.

Tento měsíc pak přišly zprávy, že už se dají koupit plně čínské moduly DDR4 pro PC; NAND už zase nějakou dobu vyrábí firma Yangtze Memory Technologies Corporation (YMTC). Ta loni dokonce uvedla dost unikátní vlastní technologii čipletové 3D NAND nazvanou Xtacking. A vypadá to, že právě tato firma by mohla začít dělat jak se říká díru do světa. Brzo prý podle analytiků převezme ne úplně malé procento trhu SSD a pamětí NAND.

Yangtze Memory teď podle čínských médií připravuje výrobní linku, která má mít kapacitu 100 000 waferů za měsíc. V další fázi se mají přidat další kapacity o celkově dvojnásobném výkonu, takže pak by měla produkce být až 300 000 waferů s NAND za měsíc. Nicméně to má být až později, zatím je důležitá ona první část poskytující sto tisíc desek. Celkové investice mají údajně být až 24 miliard dolarů.

3D NAND YMTC 3D NAND firmy YMTC (Zdroj: YMTC)

Tato linka má totiž být v plném provozu do konce tohoto roku, pokud informace nejsou zkreslené nebo jinak nepřesné. Podle analytiků z americké firmy Southwest Securities. Podle těch by YMTC po rozjetí této kapacity mohlo ke konci letošního roku mít až 5 % celkového globálního NAND. TO by bylo docela dost, vzhledem k jeho objemu by to znamenalo pro v podstatě začínajícího výrobce velký byznys.

YMTC má asi nějaký odbyt zajištěný díky protekticionismu, kdy čínské úřady podporují snahy o dosažení soběstačnosti a mají cíl nahradit významný díl dovozových počítačových komponent vlastními. I tak ovšem těchto pět procent znamená, že ubude příležitostí/poptávky pro dosavadní výrobce pamětí NAND, kterými jsou Samsung, Hynix, Micron, Intel a Kioxia (dříve Toshiba) a WD.

128vrstvá 3D NAND i vlastní QLC

Navíc po vybudování zmíněné další kapacity by YMTC mělo být schopné pozřít ještě další procenta z celkového koláče nad rámec těch 5 %, na které má údajně šanci do konce letošního roku. Firma momentálně má 64vrtsvou TLC NAND (po předchozí 32vrstvé generaci). Ovšem letos v dubnu představila i čipy typu QLC, které již mají 128 vrstev. Tato verze má údajně také jít do výroby koncem letošního roku. Pokud se tento cíl podaří, pak by YMTC výrazně zkrátila náskok, který před ní mají „západní“ (míněno východoasijští, ale ne z Číny) výrobci.

3D NAND YMTC technologie Xtacking 03 3D NAND YMTC a technologie Xtacking: ve výsledném výrobku je čip s logikou kontakty připájen na vrch čipu s vrstvami buněk NAND (Zdroj: YMTC)

Galerie: 64vrstvá 3D NAND čínské firmy YMTC s čipletovou technologií Xtacking

To, že zavedeným dodavatelům přibude nový konkurent, by mělo zesílit konkurenci na trhu a protože se zvýší celková kapacita směřující na trh, měly by ceny pamětí NAND klesat, protože jich na straně nabídky bude víc. Pokud čínský vstup na tento trh nezpůsobí nějaké dlouhodobé problémy (kdyby se třeba Čína pokusila korejské a americké výrobce umořit dumpingovými cenami), měl by tedy mít pro nás zákazníky pozitivní vliv, snižující ceny SSD, paměťových karet, klíčenek a dalších podobných věcí.

YMTC by mohla vyrábět i celá SSD

Mimochodem, před pár týdny se také separátně objevila zpráva, že YMTC by se mohla pustit i do výroby celých SSD. Využila by tedy toho, že nejlépe rozumí parametrům vlastních čipů, takže je dokáže v rámci řadiče a firmwaru dobře obsluhovat. SSD, která jsou přímo vyráběná výrobci NAND, bývají často považované za jakousi lepší první ligu, ale také to samozřejmě výrobci dovoluje víc vydělat. Těžko ovšem říct, jestli by se pak disky či moduly M.2 s logem YMTC někdy dostala i do tuzemských obchodů.

Brali byste SSD založené na čipech NAND čínského výrobce?

Zdroj: cnTechPost

Byl pro vás článek přínosný?