Hlavní navigace

Číně se nelíbí, že Microsoft k Windows přibaluje IE a Windows Media Player

27. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řeč na Čínu v posledních měsících přihází pravidelně. Chystá svůj vlastní operační systém, který uvede dokonce už v říjnu. Před pár týdny zástupci vlády navštívili kanceláře Microsoftu, s nímž se totiž vláda pustila do křížku. Teď víme víc. Zhang Mao, šéf státní administrativy pro průmysl a obchod, v úterý řekl, že společnost nebyla úplně transparentní, co se prodejů Windows a Office týká.

Projevila však ochotu spolupracovat a pomoci vyšetřování. To zajímavější teprve přijde. Číně se nelíbí, že Microsoft k Windows přibaluje Internet Explorer a Windows Media Player. Aplikace byly sporem v mnoha zemích světa, ale tak před deseti roky. Redmondští zaplatili pokuty a byli nuceni vytvořit speciální edice systému, kde některá ze zmíněných aplikací nebyla přiložená.

 

Číňané jsou tedy buď hrozně pozadu, anebo si jen příhodně vytvořili zástěrku, proč se navážet do Microsoftu. Proč by jim přiložený IE začal vadit až teď? Čína kvůli podezření ze zneužívání monopolního postavení vyšetřuje také další firmy, mezi nimi i Qualcomm. Všechno tohle se děje poté, co bylo odhaleno, jak americká NSA špehuje svět.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?