Hlavní navigace

Čínská firma vyrábí stometrové kabely USB 3.0. Místo drátů mají optická vlákna

19. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V dubnu (apríli) jsme zde informovali o počinu firmy Corning, která díky nahrazení měděných drátů optickými vlákny zkonstruovala třicetimetrové kabely USB 3.0. To je desetinásobek délky v praxi dosažitelné s běžnými kabely, není to ale ještě maximum, kam až se dá standard USB 3.0 „natáhnout“. Firma EverPro nyní oznámila kabely, které budou fungovat rovnou na vzdálenost 100 metrů.

Tato kabeláž nese jméno U3C A0A0-100 a firma je nyní prezentuje na průmyslové výstavě China International Machine Vision Exhibition v Šen-čenu. Stejně jako u výrobků Corningu je klíčem k prodloužení dosahu konverze elektrického signálu USB 3.0 na světlo a zpět (odpovědná elektronika je integorvána do koncovek) a použití optických kabelů.Podle dostupných fotografií se kabely zdají být i zcela přímé, bez mezičlánků. EverPro ale mluví o produktu jako o „aktivním optickém kabelu“, takže nelze vyloučit, že uprostřed kabelů se ještě v určitých intervalech nacházejí další aktivní prvky coby opakovače signálu. Ona „aktivnost“ se však může týkat jen převaděčů v koncovkách.

Kabel má fyzicky „samčí“ koncovky typu A, a to na obou stranách. Vedle signálu USB 3.0 podporuje i USB 2.0 a USB 1.1, to však jenom pokud se na konci připojí adaptér, který EverPro nabízí jako volitelné příslušenství. Měl by také nést klasické 5V napájení pro připojené zařízení. Fungování by mělo být zcela transparentní a žádné ovladače nejsou potřeba.

Stometrové kabley pro USB 3.0 značky EverPro
Stometrové kabley pro USB 3.0 značky EverPro

Možná teď dumáte nad tím, k čemu je dobrý stometrový kabel USB 3.0 (navíc díky optice a aktivním prvkům ne zrovna levný). Kromě třeba informačních tabulí nebo reklam jsou odpovědí asi hlavně bezpečnostní kamery. EverPro kabel U3C A0A0-100 prezentuje ve spolupráci s firmou Cypress Semiconductor, která vyvíjí ovládací čipy pro kamery a v portfoliu má řadiče, které kameru k hostitelskému zařízení připojují právě přes USB 3.0. U bezpečnostních kamer je samozřejmě možnost připojení na dlouhé vzdálenosti výhodou.

Stometrové kabley pro USB 3.0 značky EverPro

Díky dostupnosti stometrových kabelů se nyní USB 3.0 může dosahem vyrovnat například Ethernetu přes kroucenou dvoulinku (kabely UTP), u níž se 100 metrů uvádí jako maximální vzdálenost mezi aktivními síťovými zařízeními. Zapojení kamer přes rozhraní USB 3.0 umožňuje přenášet obraz bez komprese či s mírnější kompresí, takže samotná kamera nemusí být natolik komplexní; kompresi je výhodnější porvádět na serveru, kde to lze realizovat softwarově a ve vyšší kvalitě.

 

Pokud byste o připojení nějakých zařízení typu USB 3.0 na takovouto vzdálenost stáli, budete také asi muset vysolit značné částky. Už desetimetrový optický kabel společnosti Corning totiž přijde na 110 USD, a zde lze asi čekat ještě nepříjemnější sumy. Otázka je také, zda se zboží dostane do mezinárodní distribuce (výrobce sídlí v Číně).

Zdroje: EverPro, Cypress

Byl pro vás článek přínosný?