Hlavní navigace

Čínská samostatná GPU Innosilicon Fantasy One odhalená: herní karty pro desktop i pro servery

30. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: MyDrivers
První samostatné čínské grafiky pro PC byly právě představeny. GPU Innosilicon Fantasy One těží z toho, že Čína získala Imagination Technologies s jejich linií GPU PowerVR.

Tento měsíc přišly zprávy o tom, že firma Innosilicon má chystá do výroby vlastní GPU, která budou zřejmě prvními čínskými samostatnými grafickými kartami, schopnými běhu her pro DirectX pod Windows (vedle Vulkanu a OpenGL v Linuxu). Nyní byly tyto grafiky představeny: chystá se několik verzí těchto čipletových GPU založených na architektuře PowerVR pod značkou Innosilicon Fantasy One.

Innosilicon Fantasy One je zřejmě oficiální mezinárodní jméno – minule jsme psali o označení „Fenghua No. 1“, což je asi jen jiná neoficiální transkripce z čínštiny (čínské označení je zřejmě 风华1号). Produkt je to ale podle všeho stejný. Výrobce teď už představil i kompletní karty na odhalovací akci nazvané Fantasy One GPU Product Press Conference.

Firma bohužel neukázala samotný čip, respektive čipletový „slepenec“ – Fantasy One totiž prý má být čipletové řešení, pokud tedy nejde o nějaké nedorozumění. Takže nevíme, jak jsou GPU konstruována a kolik čipletů je, nebylo ani řečeno, jaký výrobní proces je použitý.

Přímo o parametrech jako jsou výpočetní jednotky také firma nemluvila, i když na jednom slajdu je vidět schéma s devíti (blok 3×3) GPU jádry licencované architektury Imagination PowerVR BXT. Jenom nevíme, jestli je to stavba jednoho čipletu (to je možná pravděpodobnější), nebo celé kombinace.

Až 5 TFLOPS, GDDR6X

Innosilicon představil víc karet, které chce na svých GPU založit. Verze „Type A“ je klasická desktopová grafika s jedním GPU. Její výkon má být až 5 TFLOPS ve výpočtech s přesností FP32, pixel fillrate má být až 160 Gpixelů/s. Karta má výstupy DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 a až 16 GB paměti GDDR6X s frekvencí 19,0 GHz efektivně, což by dodávalo propustnost 304 GB/s. Je zajímavé, že Innosilicon používá tyto paměti od Micronu, které tedy nakonec nebudou čistě exkluzivní pro Nvidii, jak se čekalo. Připojení do systému je pomocí PCI Expressu 4.0 ×16.

Innosilicon ukázal verzi grafiky „Type A“ s chladičem s dvěma axiálními ventilátory, na jaký jsme zvyklí u herních karet – tato karta je dvouslotová a patrně bude mít plné specifikace zmíněné před chvílí.

Ukázána ale byla také malá nízkoprofilová karta „Type A“ možná i s jednoslotovým chladičem. Ta bude mít patrně nižší takty a nižší TDP a možná také bude mít osekané výpočetní jednotky. Nejspíš také dostane méně paměti.

Výkon 5 TFLOPS v FP32, který se asi týká větší karty s výkonnějším chladičem, není na dnešní poměry bůhvíjak vysoký, tolik se zhruba uvádí například pro Radeon RX 5500 XT (dle AMD 5,2 TFLOPS). Nicméně tyto hodnoty teoretického výpočetního výkonu nelze úplně srovnávat mezi různými architekturami, jak je vidět třeba, když si porovnáte TFLOPS karet GeForce RTX 3000 (Ampere) s kartami Radeon RX 6000 (architektura RDNA 2) nebo GeForce RTX 2000 (Turing), které mají mnohem nižší čísla, ale 1 TFLOPS u nich znamená o dost víc herního výkonu než u Ampere.

Je tak možné, že grafiky Fantasy One a jejich architektura Imagination BXT bude při určité hodnotě TFLOPS dosahovat vyššího herního výkonu, než třeba ten zmíněný Radeon RX 5500 XT (architektura RDNA). V tom ovšem budou hrát velmi důležitou úlohu ovladače, kde bude mít čínská firma, nebo možná spíš Imagination coby autor architektury, před sebou těžký úkol.

Na tiskové konferenci bylo ukázáno živě běžící demo těchto grafik, kdy na nich bylo spuštěno demo Unigine Heaven. Nebylo ovšem ukázáno skóre. Tento benchmark také běžel na OpenGL. Takže ač firma avizuje podporu DirectX (a tedy her ve Windows), to zatím nebylo demonstrováno. Ovladače pro DirectX budou asi větším úkolem, protože podporu pro OpenGL a Vulkan má již Imagination asi dobře přichystanou z mobilní oblasti, kde je její originální pole působnosti.

Galerie: GPU Innosilicon Fantasy One, karty Type A s jedním GPU

Dual-GPU verze

Vedle toho byla ukázána také karta „Type B“, která má dvě GPU z karty „Type A“, propojené pomocí rozhraní nazvaného Innolink. Nejde tedy asi o multi-GPU v tom smyslu, jaká v minulosti existovala pro PC, kde šlo vlastně o dvě samostatné grafiky za přepínačem PCI Express. Zde asi mezi sebou obě GPU přímo komunikují. Je asi také docela možné, že když Innosilicon mluví o tom, že jde o čipletové řešení, je řeč o této kartě, kdežto předchozí Type A používá jen jeden GPU čiplet.

Podle slajdů je však možná(výslovně to potvrzené není) také použitá nějaká forma IO čipletu, takže je nakonec možná čipletová i ta varianta s jediným GPU křemíkem. Na obrázku samotného GPU, který můžete vidět v záhlaví článku, nic takového sice není vidět, ale jde asi jen o ilustrační vizualizace, reálná podoba BGA pouzdra může být úplně jiná.

Toto dvojče má uváděný dvojnásobný výkon – až 10 TFLOPS v FP32 a pixel fillrate 320 gigapixelů/s. Také paměti může být až 32 GB, opět typu GDDR6X. Je to ale asi dvakrát 16 GB na dvou 128bitových rozhraních obou GPU.

Tato verze GPU asi bude sloužit spíše v serverech pro k akceleraci multimédií, protože Innosilicon u něj speciálně zmiňuje, že zvládne až 32 streamů v rozlišení 1080p60 nebo až 64 streamů v 720p30. Také by asi mohla být používána k pohonu cloudových herních instancí. V této roli odpadá nutnost nějak řešit multi-GPU, protože na obou půlkách mohou běžet nezávisle dvě hry (nebo i víc s virtualizací).

Vypadá to, že pro desktopová PC bude určená a prodávaná jednočipová karta Type A, kdežto Type B bude pro servery. Nicméně při předváděčce měla i karta Type B osazen dvouslotový chladič s axiálními ventilátory – dokonce třemi – a karta má výstupy DisplayPort/HDMI. Tudíž možná v nějaké míře bude volně prodávána i tato. I když je možné, že tento chladič je jen improvizované řešení použité u prototypu či vzorku, nikoliv finální podoba těchto karet. Serverový akcelerátor by typicky měl pasivní chladič (počítající s nuceným průvanem v rackovém serveru.

Galerie: GPU Innosilicon Fantasy One, karty Type B s dvěma GPU

Další generace na cestě

Firma Innosilicon potvrdila, že v roadmapě už má naplánované i další generace těchto grafik, označené Fantasy 2 a Fantasy 3, takže tato line grafik bude pokračovat dále. Opět asi půjde o architektury GPU licencované od Imagination Technologies. Na kdy jsou plánované, nebylo zatím řečeno. Ostatně i Fantasy One zatím ještě nejde na trh, do uvedení asi ještě nějaké měsíce zbývají. To se samozřejmě bavíme o prodejích v Číně. Jestli se tento hardware někdy bude vyvážet i na západ, to těžko říct.

Galerie: Představení GPU Innosilicon Fantasy One

Zdroj: MyDrivers, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?