Hlavní navigace

Čínská vláda si zatím nechá Windows XP, upgrade na Windows 8 se jí zdá drahý

24. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Některé vlády či organizace platí Microsoftu za dodatečnou podporu nad rámec stanoveného životního cyklu s tím, že plánují migraci na novější verzi Windows. Čína je státem, kde se díky vysoké míře pirátství podíl Ikspéček dlouhodobě držel mnohem výše než ve většině vyspělých zemí. Vzhledem k počtu obyvatel není divu, že na celosvětovém tržním podílu systému se právě Čína podílí výraznou měrou.

Tip: Placená podpora Windows XP výrazně zlevnila. Nekonečně dlouho podnikům nevydrží

Čínská vláda chtěla, aby Microsoft podporu pro svůj operační systém prodloužil. K tomu ovšem nedošlo. Existují pouze dva scénáře: přejít na novější řešení, nebo si ponechat Ikspéčka. Číňané se vydají druhou cestou. Upgrade na Windows 8 považují za příliš drahý výstřelek. A co Linux? Ten by měli v základu zadarmo, migrace a nasazení platformy by ale stále něco stálo.

 

Nezdá se, že by Čína měla zájem o jakoukoli alternativu k Windows XP. Bezpečnostní firmy totiž vyrobily jakási softwarová řešení, která by systém měla ochránit proti případným útokům. Vláda tyto nástroje momentálně testuje. Osmičky v Číně stojí 888 ¥, což zhruba odpovídá částce 2 800 Kč. Celosvětový tržní podíl Ikspéček vychází na necelých 28 %, v Česku na 23 %, v USA na 18 % a v Číně pak na asi 70 %.

Loni na podzim byla ale při speciální akci licence Windows 8 zlevněna dokonce na 299 ¥, čili asi na tisíc korun. Číňané nemohou tvrdit, že si nový software nemohli výhodně pořídit. Aspoň to platí pro domácí uživatele.

Zdroj: Sky News via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?