Hlavní navigace

Čínské „GPS“ je kompletní. BeiDou má nyní na orbitě 35 satelitů a plnohodnotné globální pokrytí

25. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: CNN
Čína dokončila svou satelitní síť BeiDou (BDS) a má již plnohodnotné pokrytí celého zemského povrchu. Raketa Čchang-čeng 3B (Dlouhý pochod 3B) v úterý vynesla poslední družici a konkurent americké GPS je nyní kompletní.

Čína vyslala vlastní raketu s lidskou posádkou až v roce 2003 (jako třetí země světa), ale o 17 let později má již vlastní globální lokalizační systém. Nebude tak už závislá na systémech GPS či ruském Glonassu. Slovo GPS se přitom stalo synonymem satelitní navigace, ač jde jen o jeden ze systémů, navíc dnes již není nejpřesnější.

BeiDou v první generaci pokrýval pouze Čínu a okolí, později se systém rozšířil. Celý svět síť pokryla již loni, ale čím máte družic více, tím je lokalizace rychlejší a přesnější. A Čína byla ve vypouštění satelitů na oběžnou dráhu v posledních letech velmi aktivní. Ve své třetí generaci tak BeiDou pokrývá celý zemský povrch a čítá celkem 35 satelitů. Několi  starších satelitů již přitom Číňané vyřadili. Přenost lokalizace BeiDou je řádově v metrech. Další vylepšování sítě je plánované až na rok 2035.

Tip: Které smartphony podporují satelity Galileo a jak to poznat?

Tip: Británie chce kvůli brexitu vytvořit vlastní navigační systém nezávislý na GPS a Galileu

BeiDou znamená Velká medvědice (podle souhvězdí). Globálních družicových polohových systémů je ale více. Vedle amerického Navstar GPS tu máme ruský Glonass (Globalnaja navigacionnaja sputnikovaja sistěma) a evropské Galileo (to zatím není kompletní). Galileo mělo být hotové již letos, ale nabralo zpoždění. Sídlo má mimochodem v Praze. Dnešní smartphony běžně podporují více těchto systémů a mohou je kombinovat.

BeiDou Globální družicový polohovací systém

Pro základní získání polohy teoreticky stačí tři čtyři družice (pokud jsou od Země dostatečně daleko), ale v praxi obíhají ve výšce okolo 20 tisíc kilometrů a menší počet družic tak pokryje jen určité území. Na globální pokrytí je potřeba kolem 30 satelitů.

Regionálně funguje ještě několik systémů. Francie má 5 satelitů Doris (Détermination d'Orbite et Radiopositionnement Intégré par Satellite), japonský systém QZSS (Quasi-Zenith Satellite System) čítá 4 družice a indický IRNSS (Indian Regional Navigation Satellite System) aktuálně spoléhá na 7 družic. Tyto systémy, snad až v budoucnu na Indii, globální ambice nemají.

zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.