Hlavní navigace

Čína už má opravdu vlastní paměti DDR4. Moduly jsou v obchodech, čipy vyrábí dvě firmy

8. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: JD.com
Tentokrát je to už opravdu realita: Čína už má vlastní paměti DDR4. Nejsou zvlášť rychlé, ale dají se koupit a čipy už dělají rovnou dva výrobci. Xi'an UniIC Semiconductors a také ChangXin UniIC Memory Technology (YXMT).

Pár posledních let se množily zprávy o snahách Číny mít úplně soběstačný počítačový průmysl, což vedle vlastních továren na čipy s pokročilým procesem obnáší také výrobu pamětí, které potřebují výrobní proces.

Dnes už má komunistická Čína zdá se skoro všechno – paměti NAND pro úložiště a již také DRAM, tedy operační paměti. Vypadá to totiž, že už reálně prodává první moduly DDR4. Od teď si tedy víceméně může při výrobě PC nebo notebooků vystačit prakticky zcela sama. A čínská DRAM také bude na trhu konkurovat tradičním výrobcům z Koreje (Samsung, Hynix) a Tchaj-wanu/USA (Micron/Inotera).

První reálné moduly DDR4 od Xi'an UniIC v prodeji

V anglofonních médiích se teď objevily zprávy, že se v Číně začaly prodávat první paměti DDR4 vzniklé plně v Číně vlastními silami. Má jít o výrobky firmy Xi'an UniIC Semiconductors. Z její produkce jsou nyní dostupné moduly DIMM s efektivními frekvencemi DDR4-2400.

Na internetu se dá najít i test či uživatelské zkušenosti s těmito moduly. DDR4-2400 moduly s kapacitou 8 GB podle něj běží s napětím 1,2 V a časováním 18-17-17-39. Modul má podle snímku CPU-Z zdá se čipy vyrobené v pátém týdnů roku 2020, takže je to skutečně novinka.

Moduly DDR4 čínské firmy Xian UniIC Zdroj Baidu 9 Moduly DDR4 čínské firmy Xian UniIC na snímku CPU-Z (Zdroj: Baidu)

Xi'an UniIC nabízí také moduly na taktu DDR4-2666, ale ty jsou podle informací přímo od výrobce založené na importovaných čipech nakoupených od SK Hynixu, takže nejsou z tohoto hlediska zajímavé. Každopádně varianta DDR4-2400 s čipy UniIC je zdá se už opravdu na trhu, éra čínské DRAM skutečně začala.

U těchto čínských podniků je ze západního světa poněkud těžké rozlišit, kdy jde o předběžné oznámení produktů a plánů do budoucna (pokud ne o vyloženou propagandu, kdo ví…), kdy o nějakou prototypovou produkci a kdy je to opravdu naostro. O DDR4 modulech firmy Xi'an UniIC jsme totiž prvně psali už před nějakými dvěma lety.

Kdy se přesně dostaly na trh nebo jak to s nimi dopadlo, nebo zda aktuální zprávy vlastně nereferují o první reálně prodávané inkarnaci tehdy oznamovaného produktu, to nevíme. Ale i kdyby to trvalo ty dva roky, zdá se, že teď už je to doopravdy.

Další DDR4 má vyrábět výrobce CXMT

Pokud zahrabete do internetu hlouběji, dají se najít také informace ještě o jednom výrobci DDR4 z Číny, firmě nazvané ChangXin Memory Technologies (CXMT). Od ní by měly existovat moduly DDR4-3000 s časováním 16-18-18-38 na napětí 1,35 V a s kapacitami 4 a 8 GB (dvoukanálové kity mají být 8GB a 16GB), prodávané pod značkou Gloway.

V čínským médiích proběhla zpráva o jejich přetaktování na 3800 MHz a dokonce na 4000 MHz, kde ale nejsou úplně stabilní, jde tedy spíš o něco jako extrémní OC rekord. Tyto výkony samozřejmě nejsou nic moc, ale zde nejde o konkurenceschopný výkon pro nadšence, stačí funkčnost třeba i na DDR4-2133 či DDR4-2400.

Čínské čipy použije Adata

Zde není jasné, zda se tyto kity už normálně prodávají (zpráva mluví o tom, že v eschopech ještě nejsou) a nejde o uvedení na papíře. Nicméně se objevila také docela zajímavá informace, že čipy této firmy CXMT údajně hodlá používat velký tchaj-wanský výrobce modulů Adata.

To už by byl pro komunistickou Čínu zajímavý doklad úspěchu. Tyto moduly nicméně mají být jen pro čínský trh – pro mezinárodní tedy tato DDR4 patrně konkurenceschopná ještě není.

Galerie: První čínské paměti DDR4 Xi'an UniIC a CXMT

Zdroje: Tom's Hardware, Baidu, JD.com, cnTechPost (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?