Hlavní navigace

Čínský drak Xiaomi chce uspět i globálně. Expanzi bude řídit Hugo Barra z Googlu

29. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hugo Barra je jedním z nejvýraznějších lidí v Googlu. Doteď pracoval jako produktový manažer Androidu a pravidelně jsme se s ní setkávali u představeních nových systémů a zařízení Nexus. Odteď už ale budeme poznávat novou tvář, Barra totiž míří k čínskému výrobci Xiaomi. „Po více než pěti letech v Googlu a třech letech u Androidu jsem se rozhodl posunout dál,“ říká Barra ve svém profilu na Googlu+

Hugo Barra míří do Xiaomi
Hugo Barra míří do Xiaomi (foto: +Hugo Barra)

Xiaomi je jedním z nejdravějších čínských výrobců smartphonů. Firma odstartovala v roce 2010, rok nato uvedla první telefon a dnes se jejich smartphone Mi2S chlubí tím, že je nejrychlejší na světě. Chystá i nový tablet. Xiaomi se zatím zaměřuje pouze na domácí trh, Hongkong a Tchaj-wan, s nástupem Barry coby viceprezidentem pro celosvětový prodej se ale firma chce dostat i do Evropy a Ameriky. (Neoficiální dovozci jako levnesmartphony.cz už Xiaomi prodávají i u nás a za příznivé ceny.)

 

Barra také bude muset napravit pověst značky, neboť se o Xiaomi často mluví v souvislosti s kopírováním iPhonů. Ostatně i Android (MIUI) vypadá na jejich telefonech skoro jako iOS.

Zakladatel Xiaomi Lei Jun tvrdí, že hodnota společnosti je 10 miliard dolarů, to je skoro dvojnásobek toho co BlackBerry. Během první poloviny roku 2013 firma utržila 2,15 miliardy dolarů, když prodala přes sedm milionů smartphonů.

Byl pro vás článek přínosný?