Hlavní navigace

Čínský internetový gigant Baidu příští rok postaví auto s umělou inteligencí

28. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro Baidu se vžila přezdívka „čínský Google“. Je tamní internetovou jedničkou, provozuje vyhledávač, sociální síť, má vlastní mobilní operační systém a další aplikace. A stejně jako americký vzor pracuje na autonomních vozidlech. Magazínu The Next Web to prozradil Kai Yu, zástupce ředitele divize Institute of Deep Learning.

Baidu se ale nevydá cestou Googlu, počítač bude fungovat jako asistent, nikoliv řidič na plný úvazek. Kai Yu tím reaguje na představený prototyp, který neměl volant ani pedály, pouze tlačítka start a stop. Princip ale bude stejný. Několik senzorů rozmístěných po celém autě bude snímat okolí a software vyhodnotí stav vozovky, hustotu dopravy a bude schopný také sám řídit.

 

Díváme se na to ze zcela jiného pohledu. Myslím, že by auto v budoucnu nemělo nahradit řidiče, ale dát řidiči svobodu. Svoboda znamená, že je auto natolik inteligentní, že dokáže jet samo a podobně jako kůň se rozhodovat podle situace na cestě. Vždy, když bude chtít řidič sám pokračovat v řízení, může to udělat. Opravdu je to jako jízda na koni, nikoli vození se v autě, kde je jen tlačítko,“ říká zástupce Baidu a dodává, že první prototyp odhalí během příštího roku.

Zdroj: TNW

Byl pro vás článek přínosný?