Hlavní navigace

Čínský novinář odhalil, jak se ve Foxconnu vyrábí iPhone 5

12. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již za pár hodin bude celý svět znát podobu nového iPhone 5. Ten se ale už nějakou dobu vyrábí v Číně za podmínek, které by mnozí označili jako nelidské. Dokud nebudou i nečínské, pravděpodobně se nic nezmění. Jeden novinář se to alespoň pokusil zdokumentovat.

Továrna Foxconn u města Tai Yuan

Je to ta továrna, kde byla velká stávka zaměstnanců v květnu, kdy potřebovali navýšit počet zaměstnanců o 20 000 lidí právě kvůli objednávce na nové iPhony 5:

Novinář byl na školení prvních sedm dní a poté se konečně dostal k výrobě samotného iPhone 5. Přinášíme stručný český přepis jeho výpovědi:

První den: kontaktoval jsem vedoucího pracovníka HR, který mi sdělil, že ve Foxconnu mohu pracovat tak dlouho, dokud jsem zdravý. Člověk z místní "ochranky" (Foxconn security guard) mě požádal o 100–200 yuanů (15–28 USD) s tím, že mi zařídí rychlejší přijetí, ale ignoroval jsem jej.

Vyplnil jsem test, který ověřoval moje psychické schopnosti, na 30 otázek byly odpovědi typu ano/ne. Jedna z nich byla: Byl jste v poslení době v psychiatrické léčebně? Poté nás s ostatními uchazeči dovezl autobus přímo do továrny.

První noc byla noční můra. Celé to tu smrdí jako odpadky. Moje přidělená skříňka je plná švábů a polštář velmi špinavý.

foto: Daily Mail

Den 2: První snídaně. Slyším křik: "Dopr… co je tohle za jídlo, tady dělat nebudu". Ten samý člověk potom zašeptá "rozbiju jim postel a skříňku", předtím, než odejde.

Žádají nás o podepsání kontraktu hned po snídani, ještě v kantýně. Ve smlouvě je zdůrazněna mlčenlivost v oblastech: všechny technické informace, obchodní údaje, pracovníci, výrobní statistika. Nic o pracovní době ani případnému zranění během práce. V sekci možné zdravotní problémy jsme byli požádáni o zaškrtnuté Ne ve všech oblastech, včetně překročení hluku a toxických látek.

podepisování pracovní smlouvy

Den 3–6: shromáždili nás v hale a vyslechli jsme historii společnosti Foxconn, interní pravidla a něco o bezpečnosti. Důraz byl kladen na slova Stačí poslouchat pokyny a Můžete se cítit nekomfortně jak s vámi budeme zacházet, ale je to pro vaše dobro.

Následovalo instruktážní video o orientaci v továrně. Když se někdo zeptal na nedávné sebevraždy dělníků, vedení se nesnažilo otázce vyhnout, ale ani nebyli ochotní k diskuzi. Všechny okna na ubytovně jsou zamřížovaná.

Den 7: Skončilo školení. Bylo to náročné, mám z toho trochu horečku a bolí mě hlava, a to jsem ještě nezačal pracovat. Požádal jsem o návštěvu lékaře, ale je zde jen jeden doktor na směnu, který má většinou kolem 4 paciantů současně.

Během minulých dní jsem byl snad ve všech zařízeních Foxconnu (ubytovna, kantýna, spechy, posilovna, hřiště, knihovna a obchod). Téměř všechny jsou pro zaměstnance zdarma, ale v hrozném stavu.

 

Den 8–10: Nastoupili jsme ke vchodu produkční části továrny. Stála zde cedule s nápisem Top Security. Ve dveřích je detektor kovu a cokoliv najde, klidně i náušnice, bude znamenat propuštění na hodinu.

Instruktor nás varoval. "Jakmile si sednete k pracovišti, budete dělat pouze to, co vám řekneme." Nakonec nám ukázal zadní kryt iPhonu 5 se slovy: "toto budete vyrábět, měli byste být pyšní". Naše linka měla na práci zakrývání otvoru pro sluchátka kvůli barvení.

V jedenáct večer byla večeře a po půlnoci práce pokračovala. Dostal jsem na starost označování montážních bodů na zadním krytu a kolega na tyto místa dával maskovací pásky. Mnohokrát byl kritizován pro svou pomalost. Tato práce byla prý původně určena pro ženy s devíti prsty, jenže většina pracovníků má prstů deset, a tak dělají tuto práci i oni.

Každé tři sekundy se na pásu mihne jeden zadní kryt. Musím jej zvednou, označit bez chyby čtyři pozice a vrátit na místo. Po několika hodinách takové práce mám hroznou bolest za krkem, pracovník naproti mě na chvíli omdlel. Instruktor jej potrestal stáním v rohu po dobu deseti minut.

Pracovali jsme nonstop od poledne do šesti hodin ráno následujícího dne. Spočítal jsem, že mi rukama prošlo 3000 zadních krytů k novému iPhonu. Jsou tu čtyři linky, 12 dělníků u každé. Každá z nich produkuje 36 000 zadních krytů za polovinu dne. Děsivé.

V sedm ráno byl konečně konec. Instruktor nás požádal abychom se seřadili a křičel: "Kdo chce odpočívat už v pět ráno? Jsme tu proto abychom vydělali peníze. Pojďme pracovat tvrději!"  Zajímavé, kdo by tak chtěl pracovat další dvě hodiny při mzdě 27 yuanů (4 USD) za dvě hodiny. Jen dva pracvníci (z 36) měli štěstí a prošli kontrolou kvality práce, za což dostali 10 minut odpočinku každé dvě hodiny, zatímco zbytek nás musel pracovat 7 hodin v kuse.

 

Čínský novinář dal po deseti dnech pravděpodobně výpověď a zveřejnil svoje dojmy.

poznámka autora: No ale nakonec bude iPhone 5 představen už dnes večer, takže konec dobrý, všechno dobré.

 

Tip: jaký bude nový iPhone 5?

Tip: česká pobočka Foxconnu je na tom o dost lépe, ale zase v ní nedělají iPhone.

zdroj: Micgadget, na novinku upozornil Tomáš Holčík na Google+

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.