Hlavní navigace

Čínský teenager prodal ledvinu, aby si koupil iPad 2

5. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové modely tabletů, obzvláště Apple iPad 2, jsou v Číně považovány jako symbol bohatství a úspěchu. Sedmnáctiletý chlapec z chudých poměrů si ale, na rozdíl od svých vrstevníků, nemohl iPad 2 dovolit. Začal tedy pátrat po internetu, kde na něj sehnat peníze. Narazil na reklamu, která slibovala peníze komukoliv, kdo je ochotný stát se dárcem orgánů.

Přestože je obchod s orgány ve všech zemích světa nelegální, v Číně (i přes opakované pokusy jej vymítit) je stále na denním pořádku. Podle statistik proběhne každý rok v Číně okolo 10 000 nelegálních transplantací. Pravidelně do Číny vyrážejí „transplantační turisté“ z Japonska.

Xaio Zheng, se s obchodníky s orgány domluvil na prodeji ledviny. Koncem dubna/apríla odcestoval do města Chenzhou v provincii Hunan, kde mu v místní nemocnici ledvinu vyoperovali. Následně dostal vyplaceno 20 000 chüanů, tedy v přepočtu 52 000 Kč respektive 2100 eur. Její hodnota na černém trhu se však může pohybovat i okolo 2 milionů korun.

" frameborder="0" height="349" width="560">

„Když se vrátil domů, měl u sebe nový počítač a telefon od Applu,“ divila se jeho matka Lui. Poté se syna zeptala, kde vzal na tak drahé věci peníze a on jí hrdě přiznal, že prodal jednu ze svých ledvin a ukázal zanícenou jizvu. Matka vzala okamžitě svého syna na policii oznámit trestný čin.

Žádné z telefonních čísel, které její syn kontaktoval, však není dostupné a ledvinu ani žádného z pachatelů se najít nepodařilo. Vedení nemocnice přiznalo, že pronajímá své urologické oddělení soukromým podnikatelům. Případ následně vzbudil ve světě rozruch jako extrémní případ nekontrolovatelného materialismu v rozvíjející se Číně.

Výrobky společnosti Apple se v Číně těší velké popularitě a jsou vnímány jako symbol bohatství a vysokého postavení mezi mladými lidmi. Minulý měsíc propukly v ulicích Pekingu nepokoje mezi lidmi stojícími fronty na bílou verzi iPadu 2 a iPhonu 4.

„Jedná se o selhání tradiční výchovy, která je založena na morálce,“ řekl pro hongkongskou televizi Phoenix jeden z komentátorů. „Hloupé chování tohoto mladíka je projevem radikálního materialismu. Chtěl prodat ledvinu jen proto, aby si koupil spotřební zboží? To je opravdu hloupost! Je odsouzeníhodné, jak hluboko může klesnout moderní čínský teenager,“ dodal další.

Zdroj: Telegraph

Byl pro vás článek přínosný?