Hlavní navigace

Čínský vyhledávač Baidu má už také vlastní prohlížeč

19. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po měsících testů vypustila čínská vyhledávací jednička (téměr 80 % trhu) první betaverzi svého prohlížeče. Jmenuje se prostě Baidu a je určen výhradně pro tamní trh. Jednak není dostupný v jiných jazycích a jednak koho by ve zbytku světa zajímal další browser.

První pohled na Baidu vám bude připadat povědomý. Jak by také ne, v podstatě se jedná o lehce modifikovaný design Chrome. Jenže uvnitř netrůní jádro WebKit, nýbrž zastaralý Trident z Internet Exploreru 7. O Baidu tak v žádném případě nemůžeme hovořit jako o konkurenci moderních prohlížečů.

Výpis user-agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.1; WOW64; Trident/5.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; .NET4.0C; .NET4.0E)

Aplikace je docela svižná, ale podpora technologií zkrátka chybí. Hlouběji to nastavení a tajů prohlížeče jsem nepronikl, s tím rozsypaným čajem byla vůbec klika aplikaci nainstalovat :-). Pokud si chcete hrát také, Baidu Browser můžete stáhnout zde. K dispozici je pouze verze pro Windows XP a novější.

Zajímavostí Baidu je katalog asi 30 000 webových aplikací. Opět inspirace Chrome Web Store. Uvnitř prohlížeče tak lze spustit online hry, flashové přehrávače hudby, obrazové galerie, widgety s počasím apod. Firma se chlubí, že prohlížeč je bezpečný. Inu, možná pro bezpečí země. Potvrzeno to není, ale škarohlíd určitě namítne, že Baidu má vlastní prohlížeč jen proto, aby mohla Čína své uživatele šmírovat ještě dalším kanálem.

Zdroj: PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?