Hlavní navigace

Čip Hawaii prý ukrývá vypnuté bloky. Je na cestě Radeon s plně aktivním GPU?

24. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vypadá to, že GPU Tonga nebude jedinou novinkou, kterou AMD v průběhu léta či podzimu vrhne na trh grafických karet. Zároveň totiž asi přijde nový (jednočipový) highendový model. Zatím není známo, jestli se bude jmenovat Radeon R9 295X či jinak, má však být založen na loňském čipu Hawaii. Podle některých zdrojů totiž AMD toto GPU doposud prodává jen v neúplné verzi, v níž jsou některé bloky neaktivní. Až nyní se prý má objevit karta, v níž bude GPU plně odemčené – s adekvátně vyšším výkonem.

Zvěsti, že Hawaii ve verzi R9 290X nepoužívá všechny své jednotky, se již objevily před časem, nikdy ale nebyly doloženy. Minulý týden ale tuto historku oživil přetaktovávač 8 Pack z Overclockers UK, podle nějž model 290X „není plnotučný“ a AMD teprve ukáže, co v něm je. Nic podrobnějšího ovšem ke svému přesvědčení nesdělil, údajně kvůli NDA – což by ale mohlo naznačovat, že informaci nemá jen z nějakých drbů. Jeho poznámka ovšem striktně vzato nemusí hovořit o tom, že by měla nová verze GPU mít výpočetní jednotky navíc, výkon by se mohl zvýšit i jinak.

GPU Hawaii prý v Radeonu R9 290X není plně aktivované (Overclockers UK)
GPU Hawaii prý v Radeonu R9 290X není plně aktivované (Overclockers UK)

Nyní se ovšem za dohady o silnějším Hawaii postavil také web Videocardz. Tomu se údajně podařilo získat informace, že toto GPU dosud nevyužitý potenciál skutečně ukrývá a AMD si část čipu schovalo do rezervy na onu „plnotučnou“ verzi, která má vyjít nyní. Web ale bohužel ale nezískal podrobnosti k tomu, kolik se toho uvnitř GPU má ještě schovávat a jak by tedy vypadala plně aktivovaná konfigurace.

 

3072 stream procesorů?

Jako pravděpodobný scénář nabízí, že by čip měl kulatých 48 CU. Ty jsou organizovány v čtyřech blocích (Shader Engine) a Radeon R9 290X jich má aktivních 44 (2816 stream procesorů). V domnělém plně aktivním GPU by tedy v každém Shader Enginu povstala k životu další CU s 64 stream procesory a 4 texturovacími jednotkami. Tím by Hawaii mělo celkem 3072 stream procesorů a 192 texturovacích jednotek. Paměťová sběrnice by zůstala 512bitová (od čehož se odvíjí počet 64 rasterizačních jednotek), byť takt GDDR5 by mohl být vyšší.

Podle Videocardz údajně existuje dobrý důvod předpokládat, že ona plná verze Hawaii vypadá takto, jenže stejně dobře může jít jen o spekulaci. Nikdo neříká, že čip musí být hezky pravidelný – například GK110 je složen z „ošklivého“ počtu patnácti bloků, a podle všeho v něm přesto žádný šestnáctý rezervní do počtu není.

AMD Radeon R9 290X
AMD Radeon R9 290X

Osobně bych zatím doporučoval opatrnost, dokud se tyto zvěsti nepotvrdí definitivně. Držet v rezervě část výkonu prakticky po dobu jednoho roku by totiž bylo poněkud zvláštním rozhodnutím. Nesmíme zapomínat na to, že po celou tu dobu Nvidia vedla ve výkonu jednočipových karet s GeForce GTX 780 Ti a s Titanem Black. Toto strategické vyčkávání by tedy AMD stálo výkonnostní korunu a zřejmě i nezanedbatelnou část tržeb. Logické by to bylo snad jen, pokud by výtěžnost čipu celou dobu neumožňovala plný model vydat či pokud by tomu bránila spotřeba.

 

Ovšem co víc: AMD má v záloze i jiné způsoby, jak z Hawaii vyrobit onen domnělý Radeon R9 295X, aniž by potřebovalo stream procesory navíc. Může zvýšit takt GPU nebo pamětí GDDR5, které zatím běží na nízkém taktu 5 GHz. Tím by značně stoupla propustnost a tedy asi i výkon ve vyšších rozlišeních. Nový model by se mohl vyšvihnout třeba i vylepšeným chladičem (teoreticky i vodním). Dále může AMD udělat totéž, co Nvidia s Titanem: zvětšit paměť na dvojnásobek (8 GB) a odemknout v ovladačích plný výkon v FP64. Ten je u Radeonů s čipem Hawaii uměle omezen, ve skutečnosti by ale mohl běžet s vysokou rychlostí (v poměru 1:2).

GPU Hawaii. Schovává uvnitř AMD rezervní výpočetní jednotky?
GPU Hawaii. Schovává uvnitř AMD rezervní výpočetní jednotky?

O tom, kdy by se nový model mohl objevit, ještě informace nemáme. Pokud by se však potvrdilo to, co říká web VideoCardz, mohlo by AMD s trochou štěstí porazit GeForce GTX 780 Ti a uzmout zpět trofej za nejrychlejší jednočipovou grafiku současnosti. Pokud tedy nějakou novinku z rukávu nevytasí i Nvidia.

Zdroje: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?