Hlavní navigace

Čipová krize u konce? AMD chystá ještě víc levných CPU – i čtyřjádrový Ryzen 3 5100

11. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Po únicích předchozích dnů se ukazuje, že AMD chce vydat ještě víc modelů procesorů Ryzen 5000 a 4000 pro levnější část trhu, celkově jich bude aspoň devět. A už máme datum, kdy se začnou prodávat.

AMD teď chystá na trh jakýsi půlgenerační refresh nabídky procesorů a grafik – Ryzenů 5000Radeonů RX 6000. V posledních dnech o nich přišlo několik zpráv, ale jednu k tomu budeme muset přidat. Vypadá to, že firma vypustí do prodeje ještě víc procesorů, než jen šest nových modelů, o kterých jsme psali včera, ale ještě další. Čipová krize se asi konečně lepší, takže se bude dát koupit například čtyřjádrový Zen 3.

První skupina levnějších Ryzenů vyjde 4. 4.

Informace k plánovaným novým procesorům přinesl web WCCFtech. Ten se připojuje k tomu, že AMD chystá skupinu šesti CPU pro levnější části nabídky – trojici s architekturou Zen 3 (osmijádro 5700X, šestijádra 5600 a 5500) a trojici s architekturou Zen 2 (Ryzen 4600G s integrovanou grafikou a modely 4500 a 4100 bez).

Co je však nová informace, je datum jejich vydání: podle WCCFtech prý budou vydání 4. dubna (apríla). Toto má být přímo jejich dostupnost v obchodech, ne jen papírové uvedení. Je ale třeba dodat, že předchozí informace také zmiňovaly, že by některé modely mohly být omezeny jen na některé regiony, takže je možné, že v ČR a na Slovensku se z této skupiny neobjeví vše.

Další tři dostupné procesory

WCCFtech však také přidává další novinku. Procesory, které teď má AMD začít prodávat v dlouho opuštěných levnějších pásmech trhu mají údajně obsahovat ještě další tři modely vedle předchozí skupiny. Dva z toho jsou s nejnovější architekturou Zen 3.

Jednak to bude Ryzen 7 5700 – další levnější osmijádro s 16 vlákny (k již diskutovanému modelu 5700X) zřejmě s 65W TDP a cenou patrně nižší, než 299 $. Parametry zatím neznáme, takže nevíme, jaké budou frekvence. Prý by ale procesor mohl mít zmenšenou L3 cache s kapacitou jen 16 MB. Je proto možné, že nepůjde o čipletový Vermeer, ale o Ryzen 5000 založený na monolitickém APU Cezanne, avšak s vypnutou grafikou. AMD by tímto modelem mohlo využívat zmetky z výroby. Pokud by šlo o Cezanne, pak by nejen byla L3 cache jen 16MB, ale také by procesor nepodporoval PCI Express 4.0. Použitelnost v herních počítačích by tedy byla o něco ztížená, procesor by ale zase měl být více energeticky efektivní.

AMD Ryzen 4000 Renoir snímek čipu Fritchen Fritz 1 AMD Ryzen 4000 Renoir, snímek čipu (Zdroj: Fritchen Fritz)

Totéž v o generaci starším bledě modrém pak bude další chystaný model Ryzen 7 4700. Zde je už asi víceméně jisté, že jde o 7nm čip Renoir s vypnutou grafikou. Také půjde o 65W osmijádro s 16 vlákny, ale zde to bude Zen 2 s 2×4Mb L3 cache. Tento model by asi mohl být podobný APU Ryzen 7 4700G, takže by mohl mít frekvence 3,6 GHz–4,4 GHz v boostu (skutečné maximum boostu je asi 4,45 GHz). A také nebude podporovat PCI Express 4.0.

Čtyřjádrový Zen 3

Zajímavější možná bude poslední novinka: Ryzen 3 5100. To by mělo být čtyřjádro (osmivlákno) s jádry Zen 3, což je něco, co na trhu dost chybí. Parametry nemáme, takže opět zatím není jasné, zda bude procesor založený na čipletovém Vermeeru, nebo půjde o monolitické APU Cezanne. V druhém případě by opět platilo, že nebude podporovaný PCI Epxress 4.0.

Toto by každopádně mohl být nejlevnější Zen 3 na trhu, i když cenu zatím neznáme. AMD má v nabídce sice také čtyřjádro Ryzen 3 5300G, které má i integrované GPU, ale to je omezeno jen na OEM trh, takže ho dostanete jen v celých počítačích. Zatím ho zdá se AMD nehodlá vydat i volně „v retailu“ (tj. na otevřeném trhu samostatných komponent v eshopech a tak podobně), zatímco Ryzen 3 5100 by takto dostupný být snad mohl.

Baleni CPU AMD Ryzen 3 3100 Baleni CPU AMD Ryzen 3 3100 (Zdroj: AMD)

Vydání duben

Také tyto procesory se údajně mají v prodeji objevit příští měsíc (duben/apríl). V jejich případě už ale není jasné, zda to bude také 4. 4., patrně nemusí být k mání hned v tento den, ale třeba až někdy později v průběhu měsíce. AMD by je ale prý mohlo oficiálně oznámit (a potvrdit tento drb) 15. 3. neboli příští týden.

To, že AMD zároveň bude vydávat levnější deriváty své aktuální generace procesorů s architekturou Zen 3, ale jsou do toho zamíchané i modely Ryzen 4000 na bázi Zenu 2, vypadá na první pohled zvláštně. Vysvětlit by se to asi dalo tak, že jde na reakci na čipovou krizi, kdy levnější procesory prostě chyběly a firma je nestíhala vyrábět. Teď vydávané levné Ryzeny 4000 jsou asi v jistém smyslu záplata a AMD také asi takto využívá čipy s vadným GPU, které by jinak byly na vyhození (nedají se například použít pro notebookové procesory).

Kromě toho je možné, že zde bude hrát roli ono regionální omezení některých modelů. AMD by mohlo udělat, že například v USA a západní Evropě se budou prodávat modely Ryzen 5700, 5600, 5500 a 5100, ale na chudších či rozvojových trzích by se místo nich prodávaly Ryzeny 4700, 4500 a 4100. Ty by pak možná zase nebyly na prodej na západě. Ale toto jen spekulujeme, kdo ví, jak se to nakonec vyvrbí.

Bude i Athlon?

Je možné, že spolu s těmito všemi procesory by se mohl začít prodávat i čtyřjádrový Ahtlon 4100GE, o kterém jsme měli nedávno zprávy (respektive o jeho „Business verzi“ Athlon Pro 4150GE). To je procesor s 35W TDP postavený na čipu Renoir se čtyřmi jádry bez SMT (čtyři vlákna).

AMD Athlon Gold Pro 4150GE AMD Athlon Gold Pro 4150GE (Zdroj: Aliexpress, via Komachi_Ensaka)

Zejména má ale mít integrovanou grafiku zřejmě s 320 EU (5 CU). Toto by mohlo být poměrně zajímavé levné APU poskytující nízkou spotřebu i nějaký základní 3D výkon pro méně náročné hraní. Ale nevíme, zda se tento procesor dostane na náš trh a bude volně v obchodech. AMD by ho totiž mohlo dodávat jen OEM výrobcům do kompletních PC sestav.

Všechny zde probírané procesory pořád budou pro socket AM4 a měly ba asi fungovat ve všech deskách, které už mají podporu pro danou generaci. Pokud už tedy máte BIOS s podporou Ryzenů 4000/5000, pak pro tyto (staro)nové novinky nebude asi třeba update, protože jde jen o nové konfigurace téhož. Nový BIOS ale může být nutný pro Ryzen 7 5800X3D.

Zdroje: WCCFtech, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?