Hlavní navigace

Čipová sada 1090FX pro AMD Steamroller? Samá voda, asi jde o kachnu

31. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internetem se začala šířit zvěst, že procesory architektury Steamroller, které AMD chystá na rok 2013, budou párovány s čipovou sadou 1090FX. O té jste se přitom u nás jen nedávno mohli dočíst, že ji AMD zrušilo ještě před uvedením. Možná se teď ptáte, jak to s tímto čipsetem tedy ve skutečnosti je. Nebudu vás napínat: zůstává mrtev. Pokud si totiž dáme tu práci, zjistíme, že informace o znovuzrození sady AMD 1090FX je se vší pravděpodobností pouze kachnou, vzniklou špatným čtením zpráv z druhé ruky.

Příběh této dezinterpretace začal (pokud vím) na Fudzille. Tehdy ovšem šlo o poněkud jiné informace: server uvedl, že AMD neuvede pro procesory Vishera novou čipovou sadu 1090FX. Tou chtělo původně AMD občerstvit stárnoucí platformu AM3+. Z plánů však podle všeho sešlo a socket AM3+ si léta 2012 a 2013 odkroutí s existujícími čipovými sadami řady 900. Tuto zprávu jsme přejali i my, mohli jste si ji v tomto duchu přečíst minulý týden.

Již v té tobě už ale informace začínala mutovat. Od Fudzilly ji převzal server WCCFtech. Zřejmě mu však nebylo zadost pouze tlumočit existující obsah. Obohatil tedy článek o větu, že čipset 1090FX se tímto odsune na konec roku 2013 a bude uveden spolu s procesory založenými na architektuře Steamroller. Ty tou dobou nahradí (zatím také nevydané) procesory Vishera, založené na architektuře Piledriver. Potíž je v tom, že tento přídavek byl polde všeho již pouhou spekulací, což však autor opomněl zdůraznit. Doufejme, že nikoliv naschvál.

A nadto šlo o spekulaci velice pravděpodobně chybnou. Vznikla prostou úvahou: pokud AMD neuvede novou čipovou sadu nyní pro Visheru, odloží ji asi na příští generaci, tedy „Steamroller“ (nechme stranou, že tyto procesory se budou zřejmě označovat jinak; Steamroller je pouze název celé architektury).

Procesor AMD FX v socketu

Potíž je v tom, že čipové sady z řady 990FX a 1090FX jsou (nebo byly) určené pro socket AM3+. Ten však s Visherou podle všeho skončí. Případné nástupce procesorů FX tedy téměř jistě budeme instalovat buďto do socketu FM2, nebo nějaké zcela nové patice. Zřejmě tak půjde o řešení vycházející z jednočipových můstků A75, A85 a A55 a řadič PCI Express se přestěhuje přímo do procesoru. V každém případě však původní 1090FX (vycházející z čipových sad pro AM3+) s novými procesory nebude kompatibilní. Tato vývojová větev prostě skončí, což je nejspíš i důvod, proč AMD její poslední výhonek zrušila.

 

Jelikož ale autor neupozornil čtenáře, jak ke svému unáhlenému závěru došel, bylo jen otázkou času, než si ho další novináři vyloží po svém. Mezi pomýlené se zařadila například Softpedia. V dalším kole šíření již samozřejmě nikdo netuší, že informace vznikla spekulací. Pokud si neuvědomíme spojitost se zprávou z Fudzilly, může se zdát, že jde o nezávislý únik z nějakého tajemného zákulisního zdroje. Dnes už přitom zpráva, že v roce 2013 můžeme od AMD očekávat procesory Steamroller s čipsetem 1090FX, dorazila i na tuzemské weby.

Logo společnosti AMD

Podle všeho jsme tedy svědky čehosi podobného komolení informací při ústním tradování. Hezky to charakterizoval kolega Adam Vágner, když způsob, kterým na internetu „vznikají“ specifikace budoucích grafických karet, označil za inverzní tichou poštu. Přitom by stačilo málo – dávat si pozor na to, co je informace a co je interpretace. V okurkové sezóně ovšem novináři vezmou zavděk lecjakou zkazkou, a od přiznané spekulace je pak jen malý krůček k čistokrevné dezinterpretaci. Anebo lépe řečeno – kachně. Čipové sady AMD 1090FX se ale v každém případě dočkáme jen stěží. Leda že by AMD tímto názvem označilo nějaký nový, nesouvisející produkt.

Zdroje: Fudzilla, WCCFtech, Softpedia

Byl pro vás článek přínosný?