Hlavní navigace

Čipsety pro Broadwell prý nebudou mít SATA Express. Má vývoj řadiče zpoždění?

13. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Současná SSD pro osobní počítače jsou v přenosových rychlostech už docela drasticky bržděna rozhraním SATA, přes které komunikují se systémem. To dnes v praxi omezuje maximální rychlost čtení a zápisu na nějakých 550 MB/s. Situaci má konečně napravit rozhraní SATA Express. Dříve jsme vás informovali, že tato technologie se objeví s platformou procesorů Broadwell, respektive v čipových sadách Intelu devítkové řady. Bohužel to ale vypadá, že tyto plány padly a uvedení nového rozhraní pro rychlá SSD se u Intelu odkládá.

Podle čínské verze webu VR-Zone nyní údajně dokumenty Intelu uvádějí, že čipové sady devítkové čipové řady (například Z97) nebudou podporu pro SATA Express obsahovat. Důvodem změny plánu bude zřejmě problém s implementací technologie, řadič se zřejmě nepodaří včas odladit. Doslova má dokument, který se redaktorům dostal do rukou, mluvit o tom, že SATA Express na těchto čipových sadách nebude mít validaci. Samotný hardware tedy přítomen asi bude, jen nebude zprovozněný a plně funkční.

SATA Express údajně v čipových sadách devítkové řady nebude (VR-Zone)
SATA Express údajně v čipových sadách devítkové řady nebude (VR-Zone)

Jak závažné problémy u řadiče SATA Express nastaly, není jasné. Je také možné, že důvodem odkladu (zřejmě na následující generaci čipových sad určenou procesorům Skylake) nejsou vyloženě chyby hardwaru nebo nedostatek času, ale něco jiného. Intel může například zamýšlet nejprve provést rozsáhlejší testování a počkat na dostupnost většího množství dotyčných SSD. V minulosti se již totiž u čipsetů spálil. Kvůli vadnému řadiči SATA v čipových sadách H67 a P67 se desky dokonce musely stahovat z prodeje, což Intelu poměrně výrazně sáhlo na zisky.

 

Odklad SATA Express někdy na rok 2015 je sice nemilou zprávou, všem nadějím ale ještě nemusí být konec. Rozhraní by se totiž na základní desky i tak mohlo dostat dříve, a to díky samostatným řadičům. Výrobci desek by mohli použít čipy od dodavatelů jako je Marvell nebo v současnosti hojně používaná firma ASMedia. Pravda, taková řešení by spolkla nějaké linky PCI Express a výkon by asi měla o něco nižší než nativní řadič v jižním můstku. Otázka také je, zda takové čipy někdo vůbec vyrobí a zda budou včas dostupné. Například ASMedia zatím na svém webu žádný neinzeruje.

Konektory SATA Express (VR-Zone)
Konektory SATA Express (VR-Zone)

Zdroj: VR-Zone (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?