Hlavní navigace

Čipy Haswell budou mít sedm variant. Nejsilnější grafika jen pro notebooky

22. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejspíš už víte, že jak u grafických čipů, tak u procesorů často několik značně různých produktů používá fyzicky stejný křemík. Příkladem budiž například GeForce GTX 660, 670 a 680 (založené na čipu GK104) nebo mezi procesory čtyřjádrové, šestijádrové a osmijádrové Bulldozery. Nižší modely v řadě pak vznikají prostě deaktivací částí paměti cache, některých jader či funkcí. Tuto praktiku sice používá i Intel, díky objemu prodejů se mu však zároveň vyplácí vyrábět více fyzických variant čipů. Tak tomu bude i u generace Haswell. Server CPU World přinesl přehled všech konfigurací, které budou z výrobních linek sjíždět.

Jednotlivé varianty čipu se (stejně jako u Sandy Bridge a Ivy Bridge) budou lišit počtem jader a parametry integrovaného grafického jádra. Nově však přibude i varianta s jednokanálovým řadičem paměti. Čipy se budou samozřejmě také prodávat v různém provedení: desktop bude používat socket typu LGA, zatímco varianty ULV pro ultrabooky a jiná mobilní zařízení pouzdro typu BGA. Čipy pro běžné notebooky pak budou k dispozici jak pro socket, tak v provedení BGA. Zde je seznam celkem sedmi známých konfigurací:

Segment Jádra Grafické jádro Provedení Paměťový řadič Max. RAM
Desktop 2 4 GT2 LGA 2 kanály × 2 DIMMy, 1600 MHz 32 GB
Desktop 1 2 GT2 LGA 2 kanály × 2 DIMMy, 1600 MHz 32 GB
Mobilní 3 4 GT3 BGA 2 kanály × 2 DIMMy, 1600 MHz 32 GB
Mobilní 2 4 GT2 BGA / rPGA 2 kanály × 2 DIMMy, 1600 MHz 32 GB
Mobilní 1 2 GT2 BGA / rPGA 2 kanály × 1 DIMM, 1600 MHz 16 GB
Mobilní ULV 2 2 GT3 BGA 2 kanály × 1 DIMM, 1600 MHz 16 GB
Mobilní ULV 1 2 GT2 BGA 1 kanál × 1 DIMM, 1600 MHz 16 GB

Jak vidíte, budou v desktopu k dispozici čtyřjádra a dvoujádra s grafickým jádrem GT2, které by mělo být více méně následníkem stávajících grafiky HD 3000 a HD 4000. Stejná nabídka bude existovat i pro notebooky, ovšem se dvěma rozdíly. Zaprvé, dvoujádra nebudou podporovat použití čtyř paměťových  modulů (což asi nikomu vadit nebude), zatímco čtyřjádra ano, ovšem se sníženou frekvencí 1333 MHz. A zadruhé, čtyřjádra budou existovat i v druhé variantě výhradně pro pouzdro BGA (pájené přímo na desku). Ta se bude lišit i tím, že dostane silnější grafické jádro GT3, které bude novinkou řady Haswell.

Pro ultrabooky a podobná zařízení pak Intel nabídne dvě dvoujádra se sníženou spotřebou. Silnější bude mít také grafiku GT3, zatímco slabší pouze GT2, a navíc jen jednokanálový řadič pamětí. I tato dvoujádra pak zvládnou jen jeden modul DIMM na kanál. Obě varianty pak vcelku pochopitelně budou existovat jen v provedení BGA. Je poměrně zajímavé, že na rozdíl od AMD Intel v tomto segmentu opět nenabídne čtyřjádra. Vzhledem k nutnosti snížených taktů a značně vyššímu výkonu jednotho jádra (oproti konkurenci) je pro něj zřejmě stále výhodnější zůstat u dvoujádrové konfigurace.

Prototyp procesoru Haswell, IDF 2011

Na výčtu je pozoruhodné, že ačkoliv Intel obdaří grafickým jádrem GT3 jak čtyřjádra, tak dvoujádra, nebude ho vůbec nabízet v oblasti desktopu. Intel již takto v minulosti segment notebooků upřednostnil (mobilní čipy Core mají vždy grafiku HD 3000 či 4000, zatímco desktopové jen u vybraných modelů). Teď zřejmě tato tendence ještě zesílí. Jádro GT3 Intel směřuje do segmentů (notebooky a ultrabooky), kde má největší šance na vytěsnění dedikovaného GPU od konkurence. Oproti tomu na desktopu se asi u herních počítačů předem počítá s instalací plnotučné grafiky. Na druhou stranu však Intel nevybaví nejsilnějším GPU všechny mobilní procesory. Lze říci, že tím ponechává prostoru pro APU z dílny AMD.

 

Věci se dějí i na druhém konci grafického výkonnostního spektra. Data neuvádí žádnou konfiguraci s nejpomalejší grafikou (GT1). Ekvivalent stávajících modelů HD2000 a HD2500 tak zřejmě bude vznikat pouze deaktivováním části jádra GT2. Mohlo by to znamenat, že se tyto nejslabší modely odporoučí do Celeronů a Pentií (ale i v těch bychom raději viděli něco silnějšího). Dospělejší čipy Core i3 až i7 se pak snad grafickým výkonem posunou o něco výše.

Slajd k procesorům Intel generace Haswell

Zůstává otázka, zda konfigurace, které se budou lišit pouze svým pouzdrem (tedy zda se budou instalovat do socketu, či pájet na desku) skutečně budou představovat různé čipy, pocházející ze zvláštní masky. Osobně bych čekal, že nikoliv, jelikož by pro takový postup nemělo být mnoho důvodů. Podobně připadá v úvahu i to, že by mohla stejný křemík používat i dvoujádra s grafikou GT2. Modely pro desktop a notebooky se u nich totiž vedle balení liší jen počtem podporovaných paměťových slotů, což se opět nezdá být dostatečným důvodem pro vývoj, testování a výrobu zvláštní verze čipu.

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?