Hlavní navigace

Čipy NAND Flash pro SSD začaly zlevňovat. Ceny operačních pamětí bohužel porostou dál

17. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ceny operačních pamětí bylo noční můrou pro stavitele PC (ale nepřímo i pro ty, kdo PC nebo jiná zařízení kupují hotová) po většinu roku 2017. Proti stavu dejme tomu z léta 2016 se vyšplhaly na více než dvojnásobné úrovně. Zdá se, že z toho bohužel stále nejsme venku, ačkoliv se dříve touto dobou už předpokládal zlom. Ceny RAM mají stále ještě růst, ovšem u pamětí NAND Flash pro úložiště zdá se už ke zlomu došlo a začaly zlevňovat.

Jak píše Reuters, ceny čipů NAND Flash v Q4 2017 ukončily zdražovací trend a místo toho během poslední čtvrtky roku zlevnily zhruba o 5 %. Není to nějaké velké vítězství, jelikož do té doby NAND zdražila o desítky procent. Ovšem obrat je lepší, než kdyby zdražování vytrvalo, a pokud se jej podaří udržet, mohou ceny eventuálně klesnou výrazně. Což by bylo příjemné, protože dřívější pokroky SSD v ceně za gigabajt kvůli zdražování „suroviny“ v podstatě zmizely. Teď by se opět mohly vrátit. Ovšem rychlé to asi nebude, analytici z Nomury například očekávají, že během tohoto roku by mohlo nastat zlevnění jen o dalších asi 10 %.

Akcie firem vyrábějících paměti NAND však na tento vývoj zareagovaly poklesem o několik procent, což asi potvrzuje, že konec „žní“ je investory vnímán jako reálná věc. Doufejme tedy, že trend zde vytrvá a nezlomí ho zase tradiční vyšší poptávka po pamětech v druhé polovině roku (ta obvykle nastává kvůli novým modelům chytrých telefonů vydávaných v tomto období).

toshiba-nand-flash-emmc-1600

DRAM bohužel dál zdražuje

Méně optimistické je to bohužel u operačních pamětí neboli DRAM. To nepotěší, jelikož v prvé řadě zdražily více a v řadě druhé jsou pro každé PC nebo na počítači založené zařízení nezbytné, zatímco SSD lze s nějakými kompromisy nahradit mechanickým diskem. Čipy DRAM potřebné pro paměťové moduly stále nezlevňují a letos se naopak ještě dá čekat další zhoršení.

Podle Reuters je u operačních pamětí vůči poptávce výroba stále nedostatečná a v tomto probíhajícím čtvrtletí by kvůli tomu ceny mohly narůst o 9 %. S tímto výhledem souhlasí třeba i šéf jednoho z výrobců společnosti Nanya Technology. Podle toho budou ceny DRAM na vzestupu během první poloviny roku 2018, což by implikovalo nejen Q1 2018, ale i Q2 2018. Na druhou stranu, firma také v prosinci prodala všechny své akcie Micronu (které měla z minulosti), což by zase mohlo naznačovat, že firmy vyrábějící paměti už dosáhly vrcholu ziskovosti a výš už nepůjdou.

Jinými slovy, to nejhorší jsme loni v prosinci stále ještě neviděli. V roce 2019 již však zlepšení očekávané je. Díky novým výrobním kapacitám, které tou dobou začnou chrlit křemíkové wafery, by podle stejné Nomury během onoho roku mohly ceny klesnout o 18 %. Ovšem to může být jen velmi chabá útěcha, jestli mezitím naženou podobně významná procenta letos. Nezbývá asi než doufat, že se oněch 9 % v Q1 2018 nenaplní, nebo že alespoň ve zbytku roku bude lépe.

Byl pro vás článek přínosný?