Hlavní navigace

Cisco: v roce 2025 bude na internetu téměř 75 % populace

14. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vše půjde podle plánů, za 15 let se bude na internetu pohybovat 5,5 miliardy lidí. Výzkumný tým společnosti Cisco připravil čtyři scénáře, jak bude celosvětová síť v roce 2025 vypadat. Očekává se masivní nárůst především v rozvojových zemích. Vyspělé ekonomiky totiž svůj vliv na internetu ztrácejí. Před pěti lety činil jejich podíl 85 % trhu, letos to bude jen 70 % a za 15 let zřejmě jen polovina.

Dnes jsou na internetu asi dvě miliardy uživatelů. Jak už jsme psali dříve, velmocí je Čína. Jenže země jako Čína, Indie, Brazílie, Indonésie, Filipíny nebo Nigérie mají v současnosti velmi nevyrovnaný poměr populace a počtu připojených.

Indie je na tom s necelými sedmi procenty zdaleka nejhůře, proto má také s miliardou obyvatel největší potenciál. Ovšem jestli se internet dostane i do těch nejchudších vesnic, kde už 500 let žijou stejným způsobem, o tom se dá pochybovat.

zdroj: Pingdom

Nejhorší scénář Cisca počítá s čtyřmi miliardami uživatelů, ale v takovém případě by rostlo využití jen základních služeb, nikoliv třeba distribuce videa nebo jiných náročných aplikací. Podle dalších dvou scénářů narostou bezpečnostní rizika sítě a komerční aktivity se omezí, případně se masivně zvýší nárůst síťového provozu a technologie tento nápor nebudou zvládat.

Snad ta jednička vyjde.

Zdroj: Finanční noviny

Byl pro vás článek přínosný?