Hlavní navigace

10 nejúspěšnějších technologických hraček na Kickstarteru

24. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Davové financování rozvinulo úplně nové oblasti podnikání. Šílené nápady mohou dostat zelenou, pokud se najde dost drobných investorů (backerů), kteří tvůrce nakopnout vpřed. Nemusí hledat velké sponzory a pak vysvětlovat případný neúspěch produktu. Díky crowdfundingu se o (ne)úspěchu rozhoduje, ještě než finální produkt vůbec vznikne.

Tvůrčí tým si stanoví částku, která pokryje vývoj a výrobu. Pokud v během měsíce cílovou sumu nevyberou, evidentně šlo o nezajímavý nápad. Backeři se o peníze nemusí bát, protože je pouze přislíbili. Pokud se cílová částka nevybere, o žádné peníze nepřijdou.

 

Kickstarter už funguje přes 6 let. Za tu dobu na něm odstartovalo přes 250 000 projektů, uspěla třetina z nich. Celkový počet backerů se blíží 10 milionům, tři miliony přispělo opakovaně. Kickstarter má již celkově přes 25 milionů přispění. To dělá dvě miliardy dolarů, z toho jen 250 milionů bylo neúspěšných, tvůrcům se kvůli nenaplněným kampaním neposlaly.

Z celkových 95 000 úspěšných kampaní jich 56 000 vybralo částku mezi 1000 a 10 000 dolary. Milionových kampaní bylo v době psaní článku již 131. Pětačtyřicet kampaní spadá do kategorie Technologie. V ní odstartovalo 18 000 produktů, ale jen pětina z nich byla úspěšná. Ze všech kategorií je to suverénně nejméně. Kupříkladu Tanec a Divadlo mají více než 60% úspěšnost. Technologie nás ale zajímají nejvíce, proto se podíváme právě na ně.

Vybereme deset nejúspěšnějších produktů. A také ty trochu profiltrujeme. Úspěšné nápady se totiž často opakují. Dařilo se několika 3D tiskárnám, chytrým hodinkám nebo různých sluchátkům. Vybereme si proto jen ty úspěšnější zástupce. Všechny mimochodem vybraly více než milion amerických dolarů. Kampaně probíhaly také v Británii nebo Kanadě, takže sumy jsou i v jiných měnách. Kvůli pohyblivým kurzům uvedeme původní měny.

Pebble Time (Steel)

  • Vybraná částka: 20 338 986 USD
  • Backerů: 78 471

Od firmy Pebble jde už o druhé úspěšné chytré hodinky. Ty první z roku 2014 vybraly 10 milionů a jsou třetím nejúspěšnějším produktem vůbec. Nová generace Pebble Time ale přidává barevný displej, hezčí kovové tělo nebo inovovaný software. Zůstává přitom dobrá čitelnost na slunci, týdenní výdrž na jedno nabití i voděodolnost.

Pebble Time Steel vypadají reprezentativněji, ale stále mají zbytečně široké okraje
Pebble Time Steel vypadají reprezentativněji, ale stále mají zbytečně široké okraje

Pebble jsou obecně nejzajímavější alternativou k Androidu Wear nebo Apple Watch. Rovněž fungují samostatně, mají bohatý katalog aplikací a hromadu možnosti úprav. Dokážou se ale spárovat s Androidem a iOS, takže umí přijímat notifikace, fungovat jako dálkové ovládání, dokážou číst SMS apod. Tvůrci navíc podporují software třetích stran, který dokáže Pebble spojit s BlackBerry nebo Windows Phonem.

Ouya

  • Vybraná částka: 8 596 474 USD
  • Backerů: 63 416

Ouya byla první odvážná herní konzole, která chtěla přenést mobilní hry z Androidu do obýváku. Malá krabička s bezdrátovým gamepadem obsahovala tehdy nejvýkonnější čipset Nvidia Tegra 3 a 1 GB operační paměti. Oslovila také vývojáře, kteří měli připravit hry optimalizované právě pro ni (běžně totiž vyžadovaly dotykový displej). Jenže vývoj se dlouho táhl a přišly jiné alternativy.

Ouya vyšlapala cestičku, ale smetanu slízli ostatní. Nově i Apple TV
Ouya vyšlapala cestičku, ale smetanu slízli ostatní. Nově i Apple TV

Brzy nato představila podobnou konzoli sama Nvidia a až ta dokázala přesvědčit vývojáře, aby optimalizovali tituly i pro gamepad. K tomu sama převáděla AAA tituly jako Half-Life 2, dokázala do konzole dostat PC hry díky domácímu nebo cloudovému streamování. Finální úder zasadil samotný Google, který spustil platformu Android TV, která dovoluje vytvořit obývákový přehrávač a herní konzoli každému. Firmu Ouya nakonec koupil Razer, který právě takovou konzoli rovněž tvoří.

Pono Music

  • Vybraná částka: 6 225 354 USD
  • Backerů: 18 220

Kanadský hudebník Neil Young zaštiťuje projekt, který má svět digitální hudby proměnit stejně jako iPody a iTunes. Apple udělal z přehrávačů masovou záležitost. Hudební obchod Pono Music a přehrávač Pono Player zase slibují bezkonkurenční zvukovou kvalitu. PonoMusic znovu nevynalézal kolo a nepřišel s novými kompresními formáty. Spoléhal se na bezztrátový FLAC, který díky tomu bude přehratelný všude.

Pono Music a Player slibují dokonalejší zvuk v době, kdy lidem stačí ořezané MP3
Pono Music a Player slibují dokonalejší zvuk v době, kdy lidem stačí ořezané MP3

Nejhorší kvalita odpovídá CD (44,1 kHz / 16bit). Nejvyšší využívá 24bitové hloubky a vzorkovací frekvence 192 kHz. Samotný přehrávač za 399 dolarů je co možná nejjednodušší. Tři tlačítka, dotykový displej, dva sluchátkové výstupy a 128GB úložiště. Uvnitř se prý nacházejí jedny z nejlepších digitálních filtrů a převodníků. Audiofilové se tetelí blahem, přehrávač pochválily i velké hudební osobnosti jako Metallica, RHCP, Foo Fighters, Pearl Jam, Norah Jones nebo Lenny Kravitz.

Zano

  • Vybraná částka: 2 335 119 GBP
  • Backerů: 12 075

Zano je miniaturní autonomní letoun s kamerou, který létá kolem majitele a fotí jej, případně jeho okolí. S rozměry 6,5 × 6,5 cm a hmotností 55 gramů se vejde do dlaně. Na jedno nabití dokáže letět až 15 minut, nejvyšší rychlost je 40 km/h. Lze jej řídit pomocí Wi-Fi až na vzdálenost 30 metrů, obsahuje ale také vlastní inteligenci a infrasenzor, který vyhledává překážky.

Zano se vejde do dlaně, točí HD video a má i vlastní LED světlo
Zano se vejde do dlaně, točí HD video a má i vlastní LED světlo

Dron obsahuje 5Mpx foťák, točí digitálně stabilizované 720p60 video, nechybí mu ani mikrofon. Když začne docházet šťáva, Zano se automaticky vrátí k majiteli. Kvadrokoptéra obsahuje také zajímavý RGB LED displej s 8 × 8 diodami, které zobrazují různé ikony nebo odpočet samospouště. Panel ale zároveň slouží jako blesk/světlo, takže na blízku vidí i v šeru. Dnes se prodává za 240 liber a je k němu dostupných také několik příslušenství.

The Micro

  • Vybraná částka: 3 401 361 USD
  • Backerů: 11 855

Tvůrci o ní říkají, že jde o nejdostupnější 3D tiskárnu vůbec. Je malá, funguje hned po vybalení a stojí 349 dolarů. The Micro má tvar kostky s délkou hrany 185 mm. Váží pouze jeden kilogram. Pracuje s různými typy filamentů (ABS, PLA, nylon atd.), využívá vlákna o tloušťce 1,75 mm. Tištěné modely mohou mít až 109 × 113 × 116 mm. The Micro slibuje přesnost 15 mikrometrů v ose X a Y, a 50 až 350 mikrometrů v ose Z (výška vrstvy). Hlava se pohybuje rychlostí až 60 mm/s.

3D tiskárny už jsou i pro obyčejné smrtelníky. Jednou takovou je The Micro
3D tiskárny už jsou i pro obyčejné smrtelníky. Jednou takovou je The Micro

Originální software je jednoduchý i pro začátečníky. Podporuje Windows a OS X, poradí si s 3D objekty ve formátech STL a OBJ. Pokročilí uživatelé ale mohou The Micro využít rovněž s jinými open source programy pro různé platformy. Modely si mohou tvořit sami v jednoduchých nástrojích jako Google Sketchup i profi programech jako Audodesk Inventor nebo 3DS Max. Tisíce hotových modelů připravených k tisku jsou nicméně zdarma ke stažení na internetu.

The Dash

  • Vybraná částka: 3 390 551 USD
  • Backerů: 15 998

Chytré jsou telefony, auta nebo pračky. Německá firma Bragi se rozhodla vytvořit chytrá sluchátka. Jde o dva 14gramové špunty navzájem propojené pomocí Bluetooth, stejným rozhraním se spojí také s mobilem. Sluchátka obsahují vlastní 4GB úložiště pro hudbu. Ovládají se pomocí maličkých touchpadů, nechybí jim ani mikrofon. Na jedno nabití vydrží až čtyři hodiny poslechu hudby, nabíjejí se hodinu.

The Dash jsou chytrá sluchátka. Mají v sobě přehrávač i fitness senzory
The Dash jsou chytrá sluchátka. Mají v sobě přehrávač i fitness senzory

Aby toho nebylo málo, tak ve sluchátkách je integrován ještě tříosý akcelerometr, teploměr, IR a optický senzor. Díky nim umí The Dash analyzovat fyzickou aktivitu. Spočítají kroky, změří teplotu, spálené kalorie, srdeční tep i množství kyslíku v krvi. To, co by jinak dělaly zvláštní senzory, chytré hodinky nebo smartphone. Sluchátka stojí 300 eur, v balení jsou tři velikosti špuntů a cestovní nabíječka.

Oculus Rift

  • Vybraná částka: 2 437 429 USD
  • Backerů: 9522

Aktuálně nejnadějnější produkt související s virtuální realitou. Brýle Oculus Rift na Kickstarteru uspěly už před třemi lety, ale stále se běžně neprodávají. Tvůrci nechtějí nic uspěchat. Vědí, že současný hardware ještě není dokonalý. Totéž platí i pro software a hry. Že je Oculus velkou věcí však dokazuje také je pohlcení Facebookem. Největší sociální síť světa za celou firmu zaplatila dvě miliardy dolarů. Na Oculu se aktuálně podílí i slavný John Carmack.

Oculus Rift vás jednou přenese do virtuální světa
Oculus Rift vás jednou přenese do virtuální světa

O co vlastně jde? Náhlavní sada v sobě obsahuje soustavu čoček, dvou displejů s vysokým rozlišením, šestiosé pohybové snímače a zvukovou aparaturu. To vše se kabele spojí s počítačem, který bude brýle zásobovat obsahem. Díky dvojici displejů oko uvěří, že uvidí skutečně prostorový svět. Díky snímačům zase budete moci otáčet hlavou, zatímco obraz a zvuk vás budou následovat. Do hry nebo filmu se skutečně přesunete. Problém je, že displeje ještě pořád nejsou dostatečně jemné a snímače dostatečně rychlé, aby iluze virtuální reality nepůsobila závratě.

Sense

  • Vybraná částka: 2 410 741 USD
  • Backerů: 19 349

Mysleli jste si, že spánek je jednoduchá záležitost, při které prostě vypnete? Chytrá koule Sense dokáže spánek včetně usínání a probouzení zpříjemnit a hlavně kvantifikovat. Koule v noci doprovází usínání zvolenými příjemnými zvuky (například simulací deště). V noci pak nahrává všechny zvuky, takže zachytí chrápání, mluvení ze spánku nebo možné rušení zvenčí.

Koule Sense zjistí všechno, co se děje ve vaší ložnici. Všechno
Koule Sense zjistí všechno, co se děje ve vaší ložnici. Všechno

Sense měří množství světla v místnosti, teplotu, vlhkost vzduchu i množství částeček ve vzduchu (například alergenů). To vše pak vyhodnocuje připojený mobil nebo tablet. Klíčovou komponentou je malý vodotěsný knoflík, který připnete k polštáři. Měří vaši noční aktivitu a dokáže určit fázi spánku. Budík v kouli vás proto může vzbudit nejen včas, ale také až o půl hodiny dříve, pokud zjistí, že jste zrovna v lehké spánkové fázi (pak budete méně unavení).

3Doodler

  • Vybraná částka: 2 344 134 USD
  • Backerů: 26 457

3Doodler je pero, kterým můžete kreslit ve vzduchu. Funguje totiž jako 3D tiskárna, vychází z něj souvislý proud plastu, který rychle schne. Na rozdíl od tiskáren s ním nevytvoříte objekty podle plánků nakreslených v CADu, 3Doodler jen zhmotňuje pohyby vašich rukou. A pokud máte talent, vytisknete třeba Eiffelovku.

3Doodler nevytiskne model z CAD programů. Hlavou musíte hýbat sami
3Doodler nevytiskne model z CAD programů. Hlavou musíte hýbat sami

Samotné pero je pěkný cvalík. Na délku má 180 mm, v nejširším místě má 24 mm a dosahuje hmotnosti 200 gramů. Pochopitelně je napájeno rovnou ze sítě, aby nasbírali dostatek energie pro tavení plastů. Na špičce jsou teploty až 270 °C, takže to rozhodně není hračka pro děti (doporučuje se 12+). Zařízení funguje na podobném principu jako tavné lepicí pistole. Jako filament poslouží ABS i PLA.

Znaps

  • Vybraná částka: 3 007 370 CAD
  • Backerů: 70 122

Líbí se vám nabíjecí konektor MagSafe používaný u MacBooků? Znaps je dvoustupňový adaptér, jehož jednu část vložíte do konektoru v mobilu/tabletu a druhou do nabíjecího kabelu. Obě tyto části se spojí automaticky po přiblížení. Adaptér je magnetický a oboustranný. Právě Lightning nebo nové USB-C jsou taktéž oboustranné, ale pořád musíte nemalou silou konektor zasouvat. Se Znapsem zůstane zachována plná funkčnost USB, tedy datové i napájení spoje.

Znaps přinese mobilům a tabletům jednoduchý magnetický konektor
Znaps přinese mobilům a tabletům jednoduchý magnetický konektor

Znaps se přicvakne při přiblížení, jednoduše se dá také odpojit. Přitom se konektor ani zdířka neopotřebovávají. Nevýhodou je pouze to, že adaptér ze zařízení trochu vyčnívá. Sada Znaps pro Lightning nebo microUSB stojí 18 dolarů. Tvůrci už připravili také variantu pro USB-C za 24 dolarů. Jednotlivé koncovky i adaptéry se dají koupit zvlášť, takže můžete mít jeden kabel a tucty zařízení, nebo naopak jedno zařízení a tucty kabelů.

Byl pro vás článek přínosný?