Hlavní navigace

10 příkladů, proč už Google není pouhou internetovou firmou

Sdílet

Zdroj: Redakce

Říct o Googlu, že je to internetová firma, by se mohlo Larryho Page a spol. možná i dotknout. Začalo to sice revolučním vyhledávačem a v současnosti má tatáž firma nejpoužívanější e-mail, video síť a podle některých metodik i webový prohlížeč, ale záběr Googlu je mnohem širší. Na financích to však zatím znát není. Díky své pozici na webu je Google největší reklamní společností. Prodává inzerci ve svých službách i na stránkách a v aplikacích partnerů. Za celý loňský rok Google utržil 55,5 miliardy dolarů a z toho jen 5 miliard pochází i jiných oblastí, než je reklama.

 

A ne, nepatří tam Android, dnes nejrozšířenější mobilní operační systém. Na tom Google přímo nic nevydělá, ale opět žije z reklamy – mobilní. Příjmy navíc získává přímým prodejem služeb Google Apps nebo obsahu a zařízení přes Play Store, tedy znovu související s internetem. Miliardy inkasované za tyto služby ale slouží k onomu rozšiřování záběru. Google za ně nakupuje nadějné firmy nebo investuje do vlastních lidí, aby s inovacemi přicházeli sami. Proto se dnes podíváme na deset směrů, které chce Google rozvíjet a ve kterých vidí budoucnost.

Atmosférické satelity

Letos vyhrál přehazovanou s Facebookem a pohltil společnost Titan Aerospace, která vyrábí tzv. atmosats. Jsou to bezpilotní letouny, které dovedou létat až pět let v kuse. Operují ve výšce 20 km, takže nebudou překážet běžnému leteckému provozu. A energii berou ze solárních článků a akumulátorů, které je udrží ve vzduchu během noci. Zatím existují jen prototypy, ale ještě letos by mohly odstartovat první drony pro komerční nasazení.

Letoun Aerospace Solara 50
Letoun Aerospace Solara 50

Letouny Solara mohou sloužit ke komunikačním účelům a šířit internet v zemích třetího světa, případně regionech postižených přírodními katastrofami. A tyto zkázy chtějí tvůrci i monitorovat, konkrétně mluví o sledování odlesňování, šíření ropných skvrn apod.

Balóny šířící internet

Jsou to dva roky, co Google představil projekt Loon. Název odkazuje na balloon (balón) a loon (cvok), protože staví opravdu bláznivé stratosférické balóny. Stejně jako drony Titanu mají v ohrožených nebo chudých oblastech šířit internet. Cílem Googlu je připojit zbylých 5 miliardy lidí, kteří s celosvětovou sítí dosud nepřišli do styku.

Stratosférický balón Loon
Stratosférický balón Loon 

Také balóny létají ve výšce okolo 20 km, Google už otestoval několik kusů přímo v praxi. Jeden dokonce během 22 dní obletěl celý svět. Velkou výzvou pro firmu je, jak vlastně balón řídit. Je unášen pouze větrem, ale obsahuje solární panely a systém, se kterým lze ovlivňovat výšku letu. Tím se balón může posadit na ten správný proud vzduchu, a tak i určit směr. Balóny komunikují spolu navzájem a pak také se speciálními anténami poskytovatelů internetu a také příjemců připojení – prostých uživatelů.

Superrychlé připojení v USA i Africe

Internet už Google poskytuje i běžnějšími cestami. V Africe rozjel projekt Link, jehož cílem je vybudovat páteřní připojení v důležitých městech, na němž by mohli stavět místní provideři. První síť rozjel v třímilionové Kampale (Uganda). Na jeho rychlém internetu jsou závislí studenti, umělci i lékaři. Pět miliard nepřipojených lidí je zároveň velký potenciál k dalšími růstu firmy a prodeji reklamy, i proto Google investuje do zemí třetího světa.

Americká města s optickou sítí od Google Fiber
Americká města s optickou sítí od Google Fiber

Rychlý internet ale šíří také doma v USA. Začalo to v Kansas City, pak program Fiber zavedl také do dalších měst. V nich staví obrovské optické sítě s přípojkami do všech domácností. Základní připojení s rychlostí 5/1 Mb/s nabízí zdarma, za symetrické gigabitové připojení si řekne o 70 dolarů. Rychlým internetem chce pomoci tamní ekonomice a zaměstnanosti. No a také si tím omotá kolem prstu další uživatele.

Robot nahradí člověka

Jeden Android už pod taktovkou Googlu vzniká. Firma však chce vyrábět i skutečné roboty a opět na to z počátku dohlížel Andy Rubin, otec zmíněného mobilního systému. Ten předloni zanechal vývoje a šel se v rámci firmy věnovat zcela nové oblasti. O co jde, prozradil Google až o devět měsíců později, když zároveň oznámil akvizici necelé desítky společností zabývající se robotikou.

Robot Atlas od Boston Dynamics
Robot Atlas od Boston Dynamics 

Mezi nimi i známou Boston Dynamics, která staví odolné humanoidy Atlas, kteří umí chodit těžkým terénem, dokážou vyrovnat boční náraz atd. Její Cheetah vypadá jako kočka a umí běhat rychlostí 40 km/h, Rise zase dokáže chodit po stěnách. Boston Dynamics vyvíjí roboty pro americkou armádu, ale Google plánuje také jejich komerční nasazení. Například jimi chce nahradit lidskou sílu v továrnách nebo skladech.

Auto s umělou inteligencí

Budou to pět let, co Google poprvé na veřejnosti prezentoval autonomní vůz. Velké automobilky testují asistenční systémy, ale auta Googlu se už prohánějí v ulicích a nepotřebují k tomu ani řidiče. Být tam ale musí, kdyby náhodou. Firma upravila hybrid Toyotu Prius, vybavila ji výkonným počítačem a sadou senzorů, které umí přesně navigovat a odhadovat situaci na silnici.

Auto s umělou inteligencí z dílny Googlu
Auto s umělou inteligencí z dílny Googlu 

Před nedávnem firma ukázala vůz s elektromotorem, který kompletně navrhli její inženýři. Vypadá jako legrační městské vozítko, má místo jen pro dva pasažéry a chybí mu volant i pedály. Cestující má k dispozici jen tlačítko start, stop a velký dotykový displej. Ovládat a navigovat ale samozřejmě může i hlasem. Auto nezná žádný slepý bod a vidí více než člověk, analyzuje do všech stran plochu o rozloze dvou fotbalových hřišť. Umělá inteligence má snížit počty nehod, zvýšit plynulost dopravy a majitelé podobných vozítek mohou během jízdy nejen telefonovat, ale také psát na notebooku nebo spát.

Informace stále na očích

Představte si kouzelné brýle, které vás budou navigovat, které budou okamžitě připravené vyfotit to, co vidíte, a které zodpoví každý dotaz. Dnes už to není kouzlo, Google vyrobil brýle, jež ve svém útlém těle obsahují stejné součástky jako mobil, jen mají menší displej umístěný před pravým sklem. Dva roky je testovali vybraní vývojáři a jejich známí, pak si je mohli za 1500 dolarů koupit každý Američan.

Chytré brýle Glass
Chytré brýle Glass 

Brýle nefungují samostatně, jsou totiž prodlouženou rukou mobilů, který musíte mít někde poblíž. Hlavní výhodou je to, že můžete číst zprávy, vyhledávat informace, poslouchat hudbu, telefonovat nebo točit videa, aniž byste cokoliv museli držet v ruce. Brýle aktivujete hlasovým povelem „Ok glass“ a pak vás poslechnou na slovo. Dnes je projekt dočasně u ledu, ale Google už pracuje na nové generaci.

Chytré kontaktní čočky

S chytrými brýlemi Glass překvapivě nemají nic společného. Obsahují sice elektroniku, ale ta slouží zdravotním účelům. Čočky jsou určeny diabetikům – analýzou slz sledují hladinu cukru. Běžně se k měření provádějí odběry kapičky krve z prstu. To je zdlouhavé a nepříjemné, a proto lidé tyto testy provádějí méně, než by měli. Čočka bude měřit neustále a bezbolestně.

Kontaktní čočky pro diabetiky
Kontaktní čočky pro diabetiky 

Google už technologii ověřuje v praxi. Testování probíhá jednou za minutu, ale hledají ještě způsoby, jak o výsledcích nemocné informovat. V případě výkyvů hodnot by se například mohla rozsvítit miniaturní LED. Firma už s čočkou prošla několika klinický testy a výzkumy, které mají prototyp dále vylepšit. Google aktuálně jedná s FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a hledá partnery, kteří by mu pomohli s uvedením produktu na trh.

Pro život delší a zdravější

Předloni Google založil novou společnost Calico. Bude se zabývat zdravím, především chce studovat a bránit procesu stárnutí a nemocem s tím souvisejícím. Ředitelem firmy se stal Arthur Levinson, bývalý šéf Genentechu, jenž se zabýval výzkumem genů. K bývalé i této nové práci má dobrou kvalifikaci, získal doktorát z biochemie na univerzitě v Princetonu.

Calico bojuje pro stárnutí
Calico bojuje pro stárnutí 

O pozadí toho víme zatím hodně málo. Levinson si do výzkumné týmu přizval další čtyři doktory, se třemi už pracoval na biotechnologiích v Genentechu. Hlavní zaměření bude léčba rakoviny, srdečních nemocí a Alzheimerovy choroby. K tomu by podle informací CNN měli testovat kryolýzu, klonování nebo nanotechnologie. A hlavně budou mít k dispozici obrovský výpočetní výkon a neuronové sítě Googlu.

Mobil dle libosti

Kdo chce ušetřit nebo mít vše pod kontrolou, může si doma poskládat vlastní počítač, stačí nakoupit jednotlivé komponenty. Ani složit si vlastní mobil už brzy nebude utopie. Google koupil za 12,5 miliardy dolarů Motorolu i s jejím výzkumným oddělením ATAP (Advanced Technology and Projects), která vymýšlí technologie budoucnosti. Jednou z takových je Ara, návrh modulárního mobilu, který dáte dohromady podobně jako kostky Lega.

Modulární mobil Ara
Modulární mobil Ara 

Jen místo plastu čekejte i nějaké polovodiče a místo klíčů a zámků drží komponenty pohromadě elektropermanentní magnety. Jednotlivé součástky jako displej, procesor, modemy, akumulátor, klávesnici, apod. se zasunou do speciálního endoskeletonu, tedy jakési základní desky, která vše spojuje mechanicky i logicky. Kromě toho, že si budeme moci sestavit telefon dle svých představ na velikost, rychlost a schopnost, by Ara neměla být ani drahá, prototyp má stát od 50 dolarů. Prodávat se bude už letos.

Propojená domácnost

Za více než tři miliardy dolarů loni Google koupil společnost Nest Labs vyrábějící produkty pro chytrou domácnost. Jedním z nich je termostat, který se sám učí regulovat teplotu podle toho, jak a kdy jej nejčastěji nastavujete. Ovládat jej můžete i mobilem, takže když dorazíte z práce dříve, můžete si dopředu vyhřát/vychladit domácnost. Nest uvádí, že samoučící se algoritmus dokáže ušetřit až 20 % nákladů za klimatizaci nebo topení.

CS24

Chytrý detektor kouře Nest
Chytrý detektor kouře Nest

Druhý produkt Nestu nezvyšuje pohodlí, nýbrž bezpečnost. Detektor monitoruje kouř a množství CO v pokoji a o změnách dává vědět prostřednictvím mobilu. Sleduje také teplotu nebo vlhkost vzduchu. Sexy krabička pak v noci slouží jako orientační světlo. K tomu Google za půl miliardy koupil výrobce bezpečnostních kamer Dropcam. Vize propojené domácnosti je už zase blíže realitě.

Byl pro vás článek přínosný?