Hlavní navigace

10nm procesory Intel Tiger Lake-H s 8 jádry pro herní notebooky vyjdou prý až v červnu

30. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Původně jsme psali, že by se notebooky s šesti a osmijádrovými 10nm procesory Intel Tiger Lake mohly začít prodávat už v tomto čtvrtletí. Vyjdou ale později, snad až v červnu/na konci Q2 2021.

Když AMD odhalovalo Ryzeny 5000 pro notebooky, bylo řečeno, že by se první laptopy s těmito osmijádry s architekturou Zen 3 mohly dostat na trh už v únoru. Nevíme ještě, jak široká dostupnost se tím myslí. Ale pokud by šlo už i o výkonnější 35W a 45W modely, pak se zdá, že AMD předběhne docela o dost Intel a může mu tím ze začátku lehce vypálit rybník ve výkonných herních noteboocích.

Intel by totiž sice měl mít sám velmi silnou nabídku, protože chystá 10nm osmijádrové procesory Tiger Lake-H, ale ty zdá se přijdou později, mohl by s nimi mít zpoždění až o 3–4 měsíce. To není zdaleka katastrofa nebo něco, co by Tiger Lake-H znemožňovalo, ale Ryzeny tímto možná dostanou menší výhodu.

Vydání bude až v Q2. Ne v Q1, jak jsme psali

Když Intel procesory Tiger Lake-H zběžně (ještě bez podrobností a aniž by něco řekl o chystaných modelech procesorů, taktech a tak podobně) představil na CES 2021, uváděli jsme, že by měly na trh přijít ještě v tomto čtvrtletí. Tedy do konce března/marca. V tomto jsme se ale spletli. Intel sice uvádí, že v tomto kvartále začne procesory „dodávat“, ale tím se myslí jen dodávky této komponenty výrobcům notebooků. Ne to, že už budou přímo na trh dodávané a v obchodech dostupné hotové notebooky.

Odhad toho, kdy si je budete moci koupit, se proti této (chybné) interpretaci zdá se teď posouvá o nějaké tři měsíce. Na Redditu se zástupce německé značky notebooků XMG/Schenker nechal slyšet, že termín vydání „nebyl oznámen, ale šušká se o tom, že to bude na konci druhého čtvrtletí“. Pokud to znamená konec června, pak by mezi oněmi prvními dodávkami výrobcům už během Q1 2021, což Intel slíbil na CES, a dostupností notebooků pro zákazníky uplynuly tři měsíce nebo i více.

The currently known XMG laptops (except CORE 14) will only be available with Tiger Lake once there is Tiger Lake H45 with 6 to 8 cores. The launch of H45 is currently not announced but rumored to be at the end of Q2 this year.

Asi to zatím musíme brát s rezervou, protože jde jen o jeden zdroj a informace je to nepřímá. Ovšem je pravda, že třeba AnandTech o reálné vydání až v druhém kvartálu mluvil hned během CES 2021. Domněnka o prvním čtvrtletí, které jsme se dopustili my, vycházela jen z nesprávného pochopení terminologie (pardón, moje chyba), kterou Intel použil.

Prezentace procesorů Intel Tiger Lake H na CES 2021 2 Prezentace procesorů Intel Tiger Lake-H na CES 2021 (Zdroj: Intel)

Má-li XMG pravdu, pak si tedy na herní notebook s Tiger Lake-H nejspíš počkáte až do června (júna), tedy o nějaké tři měsíce déle. Bude to asi nepříjemnost, pokud byste potřebovali kupovat co nejdříve. Ale to, jak úspěšná tato generace notebookových procesorů Intel bude, se tím asi moc nezmění.

Ani Ryzeny 5000H nemusí být moc dobře dostupné

Jestli toto skutečně bude příležitost pro AMD, jak urvat nějaký tržní podíl v herních noteboocích, to také není úplně jisté. XMG uvádí, že výhled na dostupnost procesorů Cezanne/Ryzen 5000H má hodně bídný. Firma zatím nemá nic potvrzeného a neví ani, kdy jí dorazí první várka CPU. Rovněž netuší, jak mnoho notebookových Ryzenů 5000 „v nejbližších třech měsících“ bude moci zákazníkům v noteboocích dodat.

KL24

Toto znamená, že v jejím případě únorové vydání strojů s Ryzenem 5000 asi není moc pravděpodobné a notebooky XMG, Schenker a Tuxedo tedy asi v první vlně nebudou. Možná nakonec vyjdou téměř nastejno s modely založenými na Tiger Lake-H. Toto ale asi nemusí platit o dalších větších značkách, uvidíme.

Galerie: Prezentace procesorů Intel Tiger Lake-H35 [CES 2021]

Zdroje: XMG, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?