Hlavní navigace

168 hodin: Kellnerovo mobilní tažení

16. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost PPF miliardáře Petra Kellnera se možná stane dalším mobilním operátorem. Jako jediný nový subjekt se PFF přihlásila do aukce uvolněných kmitočtů po ukončení analogového vysílání. Přihazovat bude proti stávající trojce operátorů, podmínky telekomunikační úřad nastavil pro všechny zájemce stejné.

Kellnerova společnost se nebojí větších investic do slibných projektů, mezi které bezpochyby vstup na mobilní trh patří. PPF hraje do karet hlavně celková nespokojenost českých zákazníků se zdejšími operátory, kteří nabízejí často na chlup stejně mizerné podmínky za stejně přemrštěné ceny. Stávající operátoři mají český trh absolutně pokrytý, PPF jim tedy zákazníky může vyfouknout jedině zajímavějšími cenami a tarify „západního“ střihu.

PPF tak má coby jediný nový zájemce o uvolněné frekvence šanci prolomit ledy na trhu, na kterém zcela evidentně selhal regulátor. Společnost ale zatím nic neslibuje a otevřeně přiznává, že bude záležet na podmínkách aukce a regulacích. Pokud v aukci, která proběhne ještě tento rok, frekvence vyhraje, ráda by se zákazníkům otevřela už ke konci roku 2013. V aukci frekvencí to ale PPF nebude mít jednoduché, s operátory chránícími si svůj píseček patrně bude muset svést tvrdý boj.

Ve středu Google přispěchal s prohlášením, že Android překročil hranici pěti set milionů aktivací. Jako by náhodou v ten den, kdy zrovna Tim Cook předváděl nový iPhone. Nová generace jablečného telefonu žádné zásadní překvapení nepřinesla, vše (včetně designu) jsme v podstatě věděli předem. Otázkou je, jestli díky uvolnění bezpečnostních zásad, nebo jim navzdory. Uhlídat, aby se neztratil drobný dílek ze skládačky výrobců, přeci jen nebude jednoduché.

iPhone 5 ale nezklamal. Na pohled se toho moc nezměnilo – v podstatě se jen protáhl displej –, dílčí vylepšení ale přesto dávají dohromady skvělý telefon (jen pro upřesnění – v současnosti používám telefon s Androidem). Apple do nového iPhonu nacpal více výkonu, aniž by telefon přitom ztratil na své výdrži. Obdivuhodná – Čechy ovšem příliš nedocenitelná – je i široká podpora mobilních sítí a především superrychlého LTE. V telefonu sice chybí podpora technologie NFC, o níž se nejčastěji mluvilo ve spojitosti s aplikací Passbook, na druhou stranu se ale nabízí otázka, nakolik by její integrace v současnosti měla smysl. Vidím ji tedy spíše jako součást příštího iPhonu.

 

A takových vylepšení je mnoho – ať už jde o obouživelnou Wi-Fi, nový displej nebo trojici rozdílových mikrofonů. Často to není nic, co by neměla konkurence, Apple to ale v novém iPhonu spojuje precizně dohromady (ostatně integrita – vlastnost, které si na jablečných produktech cením úplně nejvíc). Nový iPhone je v mých očích tedy evoluce, která docela dává smysl. A zklamání není namístě – očekávání jsou přirozeně vždy větší.

MMF24

Intermezzo mezi hotovostí a placení prostřednictvím NFC vycítila trojka našich operátorů, a (spolu s vybranými bankami) rozjíždí nový platební systém Mobito. K placení bude stačit jakýkoli telefon a účet v libovolné bance – Mobito koneckonců jihne nad mottem „peněženku nech doma“. V e-shopu učiní placení o něco rychlejším (jedno telefonní číslo x údaje o kartě), při platbě v obchodě ale těžko nacházím výhody oproti tasení se kartou. Smysl mi systém dává až u drobných hokynářů, pro které je platební terminál zkrátka přiliš drahý. Na rozdíl od bank si totiž Mobito za systém neúčtuje obvyklý pronájem (ale ne, že by operátoři a banky stojící za Mobitem nebyli židi – z každé platby si stejně vezmou provizi 2,5 %).

Sociální sítě od pátku žijí prohibicí. Ze všech trapných i trefných příspěvků mne nejvíc pobavil tweet Petra Koubského:

Byl pro vás článek přínosný?