Hlavní navigace

20 nejlepších smartphonů současnosti: Apple už není králem, vládne HTC

5. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

20.-17. místo

Na webu Techradar každý měsíc aktualizují žebříček nejlepších smartphonů současnosti. A protože před nedávnem vyšly novinky, které budou především pro Androidisty po celý rok nejvyššími modely, žebříček jsme si vypůjčili. Najdete zde jak high-endové modely všech nejrozšířenějších platforem, tak telefony střední třídy s dobrým poměrem cena/výkon.

Žebříček není řazen podle žádných objektivních testů či benchmarků, jedná se především o výsledky recenzí a dalších srovnání. Zahrnuty jsou tedy kromě zmíněné výhodnosti i další parametry, na které jste z testů telefonů zvyklí.

20. Huawei Ascend G330

Předchozí model G300 byl jedním z nejoblíbenějších telefonů svojí cenové kategorie. Za nějakých pět tisíc získáte kvalitní čtyřpalcový displej s relativně jemným rozlišením. Android 4 je poháněn dvoujádrovým Cortexem-A5, který zajistí delší výdrž na jedno nabití.

Slabinami tak zůstává spíše podprůměrný fotoaparát, plastové tělo a absence odolného skla Gorilla Glass na displeji.

Huawei Ascend G330
Huawei Ascend G330

19. Samsung Ativ S

Toužíte-li po telefonu s dlaždicemi a velkým displejem, sázkou na jistotu bude Samsung. Ten zde vsadil na design poprvé viděný na modelu Galaxy S3. Podporuje paměťové karty microSD, které nejsou u všech telefonů s Windows Phone 8 pravidlem. Určitě zaujme kapacitou akumulátoru, která činí celých 2 300 mAh. Nechybí ani NFC či rychlá n-ková Wi-Fi.

Vadit by mohla Pentile matrice S-AMOLED displeje a především cena. Ta se stále pohybuje kolem 11 500 Kč.

Samsung Ativ S v testu smartphonů s Windows Phone 8

Samsung Ativ S
Samsung Ativ S

18. Motorola Razr HD

Rozhodně je škoda, že se se smartphony Motoroly na našem trhu setkáváme velmi zřídka. Model Razr HD nepatří k nejnovější řadě Droid Razr, avšak stále platí za výhodnou koupi, kterou neprohloupíte. Ač nenabízí nijak výkonný hardware, stále je podporován nejnovější Android 4.1, displej s rozlišením 540 × 960 má úhlopříčku 4,3“ a operační paměť kapacitu 1 GB.

U nás je k sehnání v méně známých obchodech a nejedná se o oficiální českou distribuci. Vzhledem k ceně pohybující se kolem sedmi tisíc, jde o zajímavý model.

Motorola Razr HD
Motorola Razr HD

17. Sony Xperia S

I Xperia S je k sehnání kolem rozumné částky 7 000 Kč. Ve srovnání s předchozí Motorolou má jemnější displej se stejnou úhlopříčkou. Navíc má o něco rychlejší procesor s dvojicí jáder na 1,5 GHz. Fotky umí fotit v rozlišení 12 Mpx a video točit ve Full HD.

Zádrhelem může být pro některé uživatele nástavba Android Timescape UI, která poměrně brzdí aktualizace Androidu. V současné době je v plánu Android 4.1, který by měl dorazit tento měsíc.

Sony Xperia S
Sony Xperia S

 

16.-13. místo

16. Motorola Razr i

Jeden z mála telefonů platformy Android, který nepracuje s procesorem architektury ARM. Najdete v něm Intel Atom Z2460, tedy procesor x86. Ten dodává telefonu srovnatelný výkon s ARMovými dvoujádry, navíc by Razr i měl vydržet o něco déle. Příjemný displej s úhlopříčkou 4,3“ má rozlišení 540 × 960. Paměť telefonů je možné rozšířit pomocí paměťových karet.

Stejně jako většina telefonů Motoroly, ani tento se zde u nás oficiálně neprodává. V několika eshopech jej i přesto najdete.

Motorola Razr i
Motorola Razr i

15. Samsung Galaxy S2

Druhá generace nejvyššího modelu Jihokorejců kdysi platil za špičkový model mezi Androidy. A zapomenout bychom na něj neměli ani nyní. Stále nabízí dostatečný výkon i kvalitní displej, který se může měřit se současnými telefony střední třídy. Ty navíc v drtivé většině překoná kvalitou fotoaparátu.

Stále jej najdete v mnoha obchodech za ceny od 6 500 Kč až po 8 500 Kč. Galaxy S2 však je ideálním adeptem na bazarový telefon. I díky své rozšířenosti a velké komunitě.

Samsung Galaxy S II
Samsung Galaxy S II

14. Sony Xperia T

Další z řady telefonů Xperia, kterou Sony představilo loni v létě. Zaujme jemných displejem (720 × 1280) s úhlopříčkou 4,55“. Škoda, že se jedná o běžný panel TN. Stejně jako v případě modelu S, i zde se plánuje aktualizace na Android Jelly Bean tento měsíc.

V českých eschopech Xperii T koupíte za ceny kolem osmi tisíc, což znamená velmi dobrý poměr cena/výkon. A navíc ji používal Bond v posledním filmu Skyfall!

Sony Xperia T
Sony Xperia T

13. HTC One X+

Inovovanou verzi modelu One X představilo HTC loni v říjnu. Přišel s výkonnější Tegrou, která pracuje na maximální frekvenci 1,7 GHz. Zvýšena byla kapacita na 32/64 GB, oproti předchozím 16/32 GB. Zachován zůstal displej s panelem IPS a jemností 312 PPI, rozlišením 720 × 1280 a úhlopříčkou 4,7“.

Telefon také dostal nové rozhraní HTC Sense UI v4+. V současné době si na něj můžete nainstalovat i nový launcher Facebook Home.

Recenze předchozího modelu HTC One

HTC One X
HTC One X+

 

12.-9. místo

12. Blackberry Z10

První model nové éry kanadské firmy, která má obnovit zašlou slávu. Blackberry přineslo zbrusu nový systém a také dva přístroje. Model Z10 má klasickou dotykovou konstrukci s displejem o úhlopříčce 4,2“, který svoji jemností překoná i Retinu u iPhonu 5.

Zatím se potýká především s problémy, které vycházejí z nové platformy – málo dostupných aplikací a také cena. Ta se pohybuje kolem 15 000 Kč.

Recenze Blackberry Z10

Blackberry Z10
Blackberry Z10

11. LG Optimus 4X

Tímto modelem reagovalo LG na Samsung Galaxy S III a HTC One. Pohání jej čtyřjádrová Tegra 3, má 1 GB operační paměti a displej, který si vyrábí samotné LG. Nazývá jej True-HD a kromě rozlišení 720× 1280 nabídne i velmi dobrou čitelnost na slunci. Do Androidu 4.1 LG přidalo svoje rozhraní Optimus UI.

Telefon zaujme především designem, na kterém je nejzajímavější tloušťka – pouhých 8,9 mm. Pořídíte jej za 10 500 Kč.

LG Optimus 4X
LG Optimus 4X

10. Nokia Lumia 920

Po modelu Lumia 900, který Microsoft zabil vlastnostmi nového systému, přišla Nokia s nápravou. Model 920 má vynikající fotoaparát či displej, který je možné ovládat v rukavicích. Mnohé zaujme i designem, který se mezi Nokiemi objevuje od modelu N9. Dostupná je v několika barvách, které zaujmou konzervativnější uživatele i mladší generaci. V současnosti její cena klesla na nějakých 13 500 Kč.

Nokia Lumia 920 v testu smartphonů s Windows Phone 8

Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920

9. HTC One S

Levnější sourozenec, který byl představen zároveň s modelem One X je vynikající volbou mezi levnějšími Androidy. Datart jej v současné době prodává za 6 990 Kč. Za tuto cenu dostanete kvalitní displej, stále dostačující dvoujádro s frekvencí 1,5 GHz a interní paměť s kapacitou 16 GB. Navíc je dostupný Android 4.1.1. Zamrzí tak maximálně absence slotu pro paměťové karty microSD.

Recenze HTC One S

HTC One S
HTC One S

 

8.-5. místo

8. Nokia Lumia 520

Kromě drahých telefonů s Windows Phone 8 kupodivu existují i levné modely, které jsou svým zpracováním či displejem lepší volbou, než nejlevnější Andoridy. Lumia 520 je toho nejlepším příkladem – za 4 300 Kč získáte displej s panelem IPS a úhlopříčkou 4“ a dvoujádro na 1 GHz. Interní úložiště s kapacitou 8 GB je možné navíc rozšířit pomocí microSD karty.

Lumia 520 má operační paměť s kapacitou 512 MB a v budoucnu budou možná některé aplikace vinou toho omezené. V současné době to zatím neplatí. Model bude dostupný během následujícího měsíce.

Představení Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520
Nokia Lumia 520

7. Samsung Galaxy S III

Ještě před měsícem se jednalo o nejvyšší model Samsungu, a tak bude dlouho novým telefonům stačit. Ostatně nabízí čtyřjádro Exynos 4412 s frekvencí 1,4 GHz. To je naprosto dostačující pro většinu činností. Navíc je slíbená ze strany výrobce podpora pro minimálně dvě následující verze Androidu. V závislosti na původu, se ceny pohybují kolem deseti tisíc.

Recenze Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III
Samsung Galaxy S III

6. Samsung Galaxy Note II

Pro milovníky obřích displejů je Note II ideálním modelem. Úhlopříčka displeje s hodnotou 5,5“ moc konkurenčních modelů nemá. A zatím to vypadá, že jí budou opět pouze modely Samsungu. Pro pohodlnější ovládání přidává Samsung i dotykový stylus. Hardware je velice podobný tomu z Galaxy S III. Rozdílem je pouze kapacita operační paměti – ta je zde dvojnásobná.

V eshopech se prodává za 14 000 Kč, pokud se však nebojíte aukcí, na Aukru se ve velkém prodává po akci, kterou nedávno uspořádal Mastercard a Comfor.

Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note II

5. LG Nexus 4

Pokud toužíte po referenčním Androidu, nemáte jinou možnost. S Nexusem 4 bude vždy dostupný nejnovější Android. Navíc má i perfektní zpracování, rychlý čtyřjádrový procesor a operační paměť s kapacitou 2 GB. Bohužel však chybí slot pro microSD kartu a v současné době je prodáván pouze ve verzích s interní pamětí 8 GB a 16 GB. Vyšších se dočkáme v letních měsících. Za referenční Android zaplatíte 11-12 000 Kč.

LG Nexus 4
LG Nexus 4

 

4.-1. místo

4. iPhone 5

Zatímco Androidů a telefonů s Windows Phone 8 je na trhu obrovské množství, Apple se stále spoléhá na jediný model. Poslední iPhone 5 přinesl o něco vyšší displej, který se zvětšil na 4“, užší tělo, lepší fotoaparát a především se zbavil skleněné konstrukce. Začal se prodávat loni v září a minimálně rok se bude jednat o dostačující smartphone, než přijde iPhone 6. V oficiálním obchodě Online Apple Store jej ve variantě s 16GB interní pamětí koupíte za 16 627 Kč.

Recenze iPhone 5

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

3. Sony Xperia Z

Na třetím místě se podle Techradaru v současné době nachází model od Sony, který byl představen letos v lednu. Japonci se chytli trendu obřích displejů a Xperia Z tak má úhlopříčku 5“. Na té má samozřejmě rozlišení 1080 × 1920 a nechybí Gorilla Glass. Čtyřjádro má maximální frekvenci 1,5 GHz a RAM kapacitu 2 GB. Podporovány jsou paměťové karty a za nedlouho přijde Android 4.2. Zajímavostí je také splnění specifikace IP57, která zajišťuje odolnost vůči prachu a vodě, ve které v hloubce jednoho metru výdrží po dobu 30 minut. Ceny v eshopech (s českou distribucí) začínají na 15 990 Kč.

Sony Xperia Z
Sony Xperia Z

2. Samsung Galaxy S4

Poslední chlouba Jihokorejců přišla s podobným designem jako předchozí model. Opět se však zvětšil displej na pět palců a S4 je poháněna procesorem Exynos 5 Octa, který v sobě kombinuje výkonná a úsporná jádra. Nesmí chybět Full HD displej, který je chráněn posledním Gorilla Glass 3. Poslední Android 4.2.2 s nástavbou TouchWiz je doplněn o speciální funkce Samsungu. Ty umožňují ovládání hlasem či chytré ovládání multimédií. Dostupné je také příslušenství pro bezdrátové dobíjení. Prodává se zatím ve dvou barvách a za 16GB verzi si zaplatíte 16 990 Kč.

 Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

1. HTC One

I kvůli plastové konstrukci Samsungu se na trůnu pro nejlepší smartphone současnosti usadil model od HTC. Ten nabízí podobný hardware jako Galaxy S4 (čtyřjádro na 1,7 GHz, Full HD displej, 2 GB RAM), navíc však má hliníkové tělo. Kromě toho se nejednomu uživateli bude více zamlouvat S-LCD3 displej, který nemá tolik saturované barvy jako AMOLED Samsungu. Rozhodovat bude také preferovaná nástavba – HTC přišlo s inovovaným Sense UI 5, které je taktéž vylepšeno o několik chytrých funkcí. Telefon by měl být v českých eshopech dostupný ještě tento měsíc se stejnou cenou jako Samsung Galaxy S 4 – 16 990 Kč.

HTC One
HTC One

 



Byl pro vás článek přínosný?