Hlavní navigace

256 odstínů zeleni. Sony bude prodávat zastaralé chytré brýle za 670 eur

18. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google své chytré brýle chce kompletně předělat, než je začne nabízet masám. Brýle od Sony ale půjdou do prodeje už v březnu. Je to rok, co jsme psali o prototypu SmartEyeglass, který měl sloužit vývojářům, aby pro brýle psali nové aplikace. Za rok se brýle prakticky nezměnily a stále působí jako hi-tech z 90. let minulého století.

SmartEyeglass používají průhledné (z 85 %) displeje s rozlišením 419 × 138 pixelů. Zobrazení je monochromatické s 256 odstíny zelené barvy. Obraz pokryje úhel 20° a díky vysokému jasu 1000 cd/m² by měl být dobře čitelný i na slunci.

Brýle mají integrovaný fotoaparát s rozlišením 3 Mpx. Zachytí i video, ovšem bez zvuku s rozlišením pouze 320 × 240 px. S kamerou vydrží na jedno nabití až 80 minut, bez ní 150 minut. Zařízení není stavěné na extrémní provozní teploty, takže Sony doporučuje minimálně 5 °C a maximálně 35 °C. Nic do mrazů ani letních veder.

 

A co všechno umí? Ideálně by kolem vás brýle měly zobrazovat holografické objekty. Podobně jako rozšířená realita na displejích smartphonů nebo tabletů umí SmartEyeglass do skutečného obrazu přikreslovat užitečné informace. Například zprávy, sportovní výsledky, návod při opravě zařízení nebo navigaci. Záleží na vývojářích, co všechno vymyslí.

Samotné brýle váží 77 gramů, jenže od nich vede ještě 63cm kabel o ovládacímu modulu, který má dalších 45 gramů. S Androidem 4.4+ komunikují přes Wi-Fi, Bluetooth a NFC. Brýle obsahují vlastní akcelerometr, gyroskop, kompas, takže se budou umět samy orientovat v prostoru a aplikace budou reagovat na otáčení hlavou. V ovládacím modulu je pak ještě reproduktor a mikrofon.

SmartEyeglass Developer Edition SED-E1 už jsou v předprodeji v Německu a Británii. K zákazníkům se dostanou během března, a to za 670 eur bez daně (18 500 Kč). Žádná láce vzhledem k parametrům. Jasně, brýle jsou především pro vývojáře, ale budou mít programátoři zájem psát aplikace pro takové brýle?

Sony neukázalo žádnou budoucí verzi pro spotřebitele. Místo toho láká na video, kde maličká modelka chodí s obřími brýlemi jako pro Shreka a ještě u toho na ulici drží v ruce krabičku. To si snad v Sony dělají legraci…

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?