Hlavní navigace

7-Zip už konečně rozbalí i „nový“ formát RAR5. Stahujte čerstvou betu

17. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to více než dva roky, co společnost Rarlab vydala WinRAR 5.0 a s ním i nový kompresní formát RAR5. Ten umí při rozbalování využívat i více procesorových jader současně. Dle tvůrců má také vylepšenou funkci pro opravu poškozených balíků.

RAR5 ještě není výchozím formátem ani ve WinRARu 5.21
RAR5 ještě není výchozím formátem ani ve WinRARu 5.21 

Pokud však WinRAR nechcete kupovat a zároveň do RARu nepotřebujete komprimovat, můžete vyzkoušet alternativy. Populární je například Bandizip, který je freeware a jeho licence dovoluje bezplatné užití doma i v kanceláři. Navíc si už poradí i s RAR5.

Já osobně ale dávám přednost 7-Zipu. Open-source archivátor sice nativně používá vlastní formát 7z, ale osobně v něm stejně balím do ZIPu a naopak oceňuji, že mi rozbalí všechno ostatní. Tedy až na RAR5, se kterým už se lze tu a tam potkat (ani ve WinRAR 5.x ještě není výchozím).

Doposud si 7-Zip s RAR5 neporadil
Doposud si 7-Zip s RAR5 neporadil

Igor Pavlov vydal poslední stabilní verzi 7-Zipu 9.20 na podzim 2010. Neznamená to, že by se software nijak nevyvíjel. Betaverze vycházejí pravidelně a ta aktuální už má označení 15.06. Vyšla minulý týden a její hlavní novinkou je právě podpora formátu RAR5. Novou betu pro 32- i 64bitové počítače můžete stahovat ze SourceForge.

 

Zdroj: 7-zip

Byl pro vás článek přínosný?