Hlavní navigace

8K pro notebooky: JDI představilo 17,3" displej s rozlišením 7680 × 4320 bodů

4. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme tu psali o prvním monitoru či televizi s rozlišením 7680 × 4320 bodů na trhu, až monstrózním Sharpu LV-85001. Ten je prvním monitorem s tzv. rozlišením 8K, ale i vzhledem k ceně asi úplně nepřesvědčil, že by éra takových obrazovek byla úplně za rohem. Ovšem za rok či dva by 8K mohlo být už i na menších a praktičtějších displejích, které nestojí přes tři miliony.

Společnost Japan Display (společný podnik Sony, Toshiby a Hitachi, někdy též JDI) totiž nyní představila panel s rozlišením 8K, který má úhlopříčku pouhých 17,3 palce a mohl by tak běžet v konvenčním notebooku, pakliže by se nějak vyřešila otázka výstupu, jelikož GPU a rozhraní jako eDP dnes podporují maximálně „4K“.

Panel bude stejně jako onen monitor od Sharpu předváděn na výstavě CEATEC příští týden a podle Japan Display jde o první monitor s tímto rozlišením a standardní velikostí. Rozlišení 7680 × 4320 bodů při úhlopříčce 17,3" (43,9 cm) znamená hustotu bodů 510 na palec, což se vyrovnává extrémně jemným displejům v highendových mobilech. Jde přitom o úplné RGB pixely, nikoliv o matrici typu PenTile.

8K LCD od Japan Display s úhlopříčkou 17,3 palce
8K LCD od Japan Display s úhlopříčkou 17,3 palce

Panel je založen na technologii IPS, respektive „IPS Neo“. Pozorovací úhly by tedy měly být o něco horší než u tradičních IPS (papírová hodnota je zde 176°/176°), ale zase má panel mít vyšší kontrast. Ten je stanovan na 2000:1, což by bylo výrazně nad možnostmi obvyklých panelů IPS. Panel má mít jas až 500 cd/m², což by v notebooku nebylo špatné pro venkovní práci, a také lahůdku v podobě až 120Hz obnovování. to ovšem zase zvýší už tak strašlivé nároky na přenosovou kapacitu vstupního signálu – v tuto chvíli byste bez komprese potřebovali už osm pomyslných kabelů DisplayPort 1.2 nebo HDMI 2.0 (nicméně tuto kapacitu výhledově slibuje rozhraní superMHL).

 

Bohužel není uvedeno, kolik energie panel potřebuje a zda je tedy reálné, aby se objevil v nějakém (luxusním) notebooku. Japan Display také zatím neuvádí nic o cenách nebo dostupnosti. Zatím by mělo jít spíše o prototyp a v reálu by se pak tento panel začal objevovat až někdy později v příštím roce, nebo možná dokonce až v tom následujícím.

MMF24

Toto LCD by mohlo najít působiště zatím hlavně v produkci videa, ale také v medicinských přístrojích. Do spotřebitelské sféry to ale možná také nemá daleko, neboť v Japonsku se zkušební televizní vysílání v 8K rozjede příští rok a komerční se plánuje možná už na rok 2018. Na webu založené streamovací služby ale nejspíš televizní vysílání podobně jako u 4K předběhnou. Tento displej by tak mohl být použit v prvních ze zařízení, která budou schopna takový obsah „konzumovat“.

Zdroje: Liliputing, Japan Display

Byl pro vás článek přínosný?