Hlavní navigace

Acer Aspire V17 Nitro II: dobrý hráč za 35 000 Kč s nekonečnou výdrží (recenze)

27. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Acer Aspire V17 Nitro už od nás jednou získal ocenění. Sedmnáctipalcový multimediální/herní notebook se nám zalíbil díky dobré hardwarové výbavě v překvapivě kvalitním těle. Nyní je venku nová verze této řady s procesory Skylake. Půjčili jsme si tentokrát o něco nižší konfiguraci, přesto jde o jednu z výkonnějších verzí.

Herní síla notebooku zůstala nezměněná, jak jsme si i ověřili v několika benchmarcích. Rozsáhlejší herní testy GeForce GTX 960M najdete zde.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition
Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Design

Většina šasi je matně černá, jedinou výjimkou je zadní část notebooku – klouby a výdech jsou stříbrné. Na víku je poměrně výrazné rýhování, díky kterému se tak nemusíte bát otisků prstů. Podobně rýhovaný je i zhruba 4cm pás za klávesnicí. Z černé (nebo spíše tmavě šedé) tak vystupuje pouze v zapnutém stavu IPS displej a červeně podsvícená klávesnice.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition 

Design je decentní a praktický, žádných velkých výstřelků herních notebooků se nedočkáte. S tloušťkou 25 mm je notebook i docela štíhlý.

Zpracování

Zpracování je na danou cenu nadprůměrné. Notebook se prohýbá, na poměry 17,3" strojů ale nijak moc. Displej je vyztužen a sice se mírně prohne zevnitř, ale zvláště v torzi je dost odolný, navíc se ohybem nedeformují barvy, což svědčí o kvalitním uložení. Víko je tvořeno hliníkovým plátem s nanotechnologicky upravenou vrstvou plastu na něm. Klouby jdou otevřít až na slušných cca. 150 °. Displej je docela těžký, ale v mírných otřesech panty nepovolují. Není problém notebook otevřít jednou rukou.

 

Hmotnost činí 3,1 kg, na 17" notebook stále ještě v pořádku.

Specifikace

Acer Aspire VN7-792G-722C (V17 Nitro II Black Edition)
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 ppi
procesor Intel Core i7-6700HQ na 2,6–3,5 GHz, Skylake, 4/8 jader, TDP 45 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 960M 4 GB GDDR5
Intel HD Graphics 530 (integrovaná)
RAM 8 GB DDR4 2133 MHz
úložiště 128GB SSD, 1TB pevný disk
optická mechanika DVD-RAM
akumulátor 54 Wh
rozměry a hmotnost 424 × 297 × 25,4 mm, 3,1 kg
OS Windows 10 64-bit
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× USB 3.1 typ C
čtečka pam. karet SD
výstupy na monitory HDMI
další webkamera, 1× 3,5mm jack, 1× 3,5mm S/PDIF, RJ-45
Cena a záruka

Graf ceny produktu Acer Aspire V17 Nitro NX.G6TEC.001 poskytuje server Heureka.cz
zahájení prodeje říjen 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Acer ČR
cena 34 990 Kč vč. DPH

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně notebooku najdete slot pro zámek Kensington, port USB 2.0 a mechaniku DVD-RAM. Přední strana obsahuje pouze dvě kontrolky a slot na SD karty.

Na pravé straně máte dva 3,5mm jacky – jeden obyčejný pro mikrofon, druhý pro sluchátka s podporou S/PDIF. Následuje trojice USB portů: USB 3.0, USB 3.1 typu C a dobíjecí USB 3.0. Dále tu je HDMI, vyklápěcí síťový konektor RJ-45 a zdířka pro napájecí adaptér.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac v podání síťovky Qualcomm Atheros QCA61x4A a Bluetooth 4.0. Drátová síťovka je od Realteku, samozřejmě Ethernet 1 Gb/s.

Klávesnice

Klávesnice má jednostupňové (tedy neregulovatelné) červené podsvícení. To příliš neprosvítá a není moc agresivní – přesně to, co potřebujete na práci ve stinném prostředí. Červenou nebo slabší bílou obecně považujeme za nejvhodnější volbu podsvitu, zelená nebo nedejbože modrá jsou příliš intenzivní a různé duhové kreace dělají z notebooku pouťovou atrakci.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition
Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Klávesy jsou oblé a hladké, jejich zarážky snadno citelné. Stisk je měkký a středně hluboký (na notebook). Podložka pruží pouze mírně, psaní je spíše tišší, a to i při trochu silnějších úhozech.

V rohu klávesnice se nachází vypínač notebooku, stejná klávesa jako všechny ostatní. Z toho není třeba mít obavy – při zapnutém systému potřebujete na reakci delší stisk a i ten vyvolá pouze nabídku vypnutí.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition
Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Touchpad

Clickpad se mi líbil. Plocha je rozměrná a mírně hrubší. Práce je spolehlivá a přesná. Stisk je možný přibližně ve spodních dvou třetinách.

 

Displej

Osazen je 17,3" IPS panel s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 px. Displej má matný povrch.

Barvy byly od oka velmi pestré, skoro až příliš pestré. Po měření sondou jsme došli k tomu, že gamut je poněkud prodloužen do modré části, což zvyšuje barevnou teplotu a mírně deformuje barvy. Nepovažujeme to ale za vadu, barvy jsou zkrátka opravdu syté, odchylky pouze malé.

Úroveň podsvícení i kontrast tu jsou na jedničku. Displej je zde velmi dobrý.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Svítivost: 11–285 cd/m2 (120 cd/m2 v 40 %)

Kontrast: 1:634

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i7-6700HQ, čtyřjádro Skylake na 2,6–3,5 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading, jde tak o virtuální osmijádro.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Grafickou kartou je Nvidia GeForce GTX 960M s 4 GB pamětí GDDR5. Jádro GM107 zde má 640 aktivních shaderů. Jádro pracuje na 1097–1176 MHz, paměti připojené na 128bitové sběrnici na 5012 MHz efektivně.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

V procesoru je integrovaná grafika Intel HD Graphics 530 s 24 prováděcími jednotkami (=EU, =shadery). Grafiky jsou dynamicky přepínané přes technologii Nvidia Optimus.

Operační paměti tu je 8 GB pamětí DDR4 na 2133 MHz v jednokanálovém zapojení.

Úložištěm je 128GB SSD, konkrétně Samsung CM871 zapojený přes SATA 6 Gb/s. Dále je tu 1TB pevný disk s rychlostí 5400 ot./min od Toshiby.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Výkon

Procesor je vše, co můžete potřebovat – rychlé velké čtyřjádro s HT. Pamětí je dost, navíc ji lze rozšířit. Grafiku najdete v noteboocích od dvaceti do padesáti tisíc – jde o velmi slušně vybavený mainstream, který ještě nespolkne moc prostoru a energie, zahrajete si ale velmi slušně. Hlavní tu jsou paměti GDDR5, které zodpovídají za razantně vyšší výkon, než poskytne napřiklad GeForce GTX 950M s DDR3.

Připomínám, že prakticky vše už máme nejednou otestováno, na samotném V17 Nitro II jsme provedli pouze základní a srovnávací sadu testů. Herní testy grafiky najdete zde, grafy s výkonem procesoru jsou zase převzaty od MSI GE72 6QF (odchylky budou v rámci nahodilé chyby měření).

 

SSD bylo spíše pomalejší, zejména co se zápisu týče. V porovnání s pevným diskem je samozřejmě stále výkon někde úplně jinde, v porovnání s jinými SSD se ale jedná o podprůměr. Původně jsme si mysleli, jestli není něco v nepořádku s AS SSD, když už dva notebooky získaly takto nízké skóre. Ukázalo se ovšem, že jak Acer, tak HP byly vybaveny přesně stejným modelem SSD, jinde je výkon odečítán v hodnotách, na které jsme zvyklí.

Testy CPU: video a hudba

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy CPU: fotografie a rendering

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Zoner Photo Studio 15 64-bit

V populárním editoru fotografií, Zoner Photo Studiu ve verzi 15, jsem dávkou upravoval padesát 8Mpx fotografií s kompresí JPEG 99. Použil jsem čtyři filtry:

  • Upravit barvy (automatický kontrast)
  • Automaticky vylepšit
  • Odstranit šum
  • Pokročilá změna rozlišení (1024 × 768 px)

Automatické zálohování obrázků jsem vypnul.

Zoner Photo Studio 18 64-bit (integrovaný benchmark)

V aktuální verzi ZPS používáme vestavěný benchmark.

 

Cinebench R15 64-bit

Testy CPU: šifrování a komprese

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

TrueCrypt 7.1a

Testy pochází z integrovaného benchmarku (Tools, Benchmark), velikost bufferu nastavena na 500 MB. Výsledek je průměr šifrování a dešifrování, započítáváme průměrnou rychlost všech osmi dílčích testů.

 

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

 

  Acer Aspire V17 Nitro Black Edition 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

 

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned čtyř sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Procesory Skylake jsou úspornější než jejich předchůdci. Pokroků se dočkala nejen řada U, ale hlavně čipy HQ, které mají konečně kompletní sadu sleep-states. Klidová spotřeba mobilních čtyřjader šla tak o hodně dolů.

Nové Nitro ale překvapilo i mě. Výdrž na baterku při prakticky stejných parametrech se od minulé verze více než zdvojnásobila. Ano, na webu nyní vydržíte téměř sedm hodin – na multimediálním/herním notebooku. V grafu máte zvýrazněnou výdrž březnového i říjnového přístroje.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas LCD ~120 cd/m2): 6:44 h

Acer se zde chlubí technologiemi CoolBoost a DustDefender. Pointou jsou tenkolopatkové kovové ventilátory se zvýšeným průtokem vzduchu a seschopností na zlomek sekundy změnit směr – čímž se jaksi „oklepe“ přebytečný prach. Výsledkem má být mírně tišší chod notebooku a menší zaprášenost vnitřního chlazení.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Procesor a grafika mají každý svůj okruh, ty jsou ovšem propojeny silnou heatpipe, teploty jsou tak obvykle velmi podobné. Výdechy jsou oba směrem dozadu. V klidu byl notebook tichý, ale přesto slyšitelný. V zátěži se rozjel znatelný hluk, po zvážení vestavěného výkonu šlo ale o více než snesitelnou úroveň. Typické herní notebooky i řada méně povedených kancelářských mašin si jsou schopny zahučet více.

 Spotřeba na wattmetru na napájecím adaptéru, vždy 120 cd/m2 a Vysoký výkon:

  • klid: 29 W (40–50 °C na CPU i GPU)
  • Prime95: 80 W (85 °C na CPU)
  • Prime95+Furmark: 121 W (85° C na CPU i GPU)

Zvuk

Jsou zde opět kvadrofonní (4.0) reproduktory s celkovým výkonem 8 W. Basy byly jako obvykle slabší až neexistující, jinak byl ale projev plný, prostorový, čistý a hlasitý. 

 

Software

Systémem na testovaném PC byly Windows 10 64-bit.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Oproti minule testovanému modelu dostává nové V17 Nitro velký bonus za výdrž na akumulátor. Se Skylakem je spotřeba méně než poloviční a výsledek téměř na sedmi hodinách je pro 17" herní notebook naprosto skvělý.

Jinak notebook zůstal v podstatě stejný. Nezměnil se herní výkon, šasi, displej, zvuk ani chlazení.

Klesla ale cena a s ní i parametry, které ve hrách nepoznáte. Je tu poloviční RAM, SSD i disk, kamera nepodporuje RealSense, mechanika nepodporuje disky Blu-ray...= nepodstatné věci. Mezi ty podstatnější patří pomalé SSD a hlavně přeci jen horší poměr výkon/cena.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition
Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Průměrný výkon za vysokou cenu tu byl i minule, nyní je vše vidět ještě více. V noteboocích můžeme dnes potkat levné čtyřjádro Core i5-6300HQ, které zachová herní výkon a srazí cenu o hodně níže. Najdeme například Lenovo IdeaPad Y700 s Core i5-6300HQ a GeForce GTX 960M za mnohem méně peněz. Aspire V17 Nitro má také verzi s Core i5-6300HQ, ale jen s nevhodně stavěnou GeForce GTX 950M.

Acer Aspire V17 Nitro II Black Edition, resp. Aspire VN7-792G od nás dostává výborných 90 %. Až na pomalejší SSD vlastně nemáme výhrady – jde o velmi dobrý notebook za nepřehnanou cenu. Přesto jsou ale cesty, jak to celé poskládat o něco výhodněji.

Plusy / mínusy
  skvělá výdrž
  kvalitní zpracování
  solidní herní výkon
  dobrá klávesnice i clickpad
  pěkný obraz i zvuk
  pomalé SSD
  horší poměr výkon/cena
Cena 34 990 Kč vč. DPH
Hodnocení: 90 %

 

Specifikace

Acer Aspire VN7-792G-722C (V17 Nitro II Black Edition)
displej 17,3" Full HD (1920 × 1080 px), matný IPS, 127 ppi
procesor Intel Core i7-6700HQ na 2,6–3,5 GHz, Skylake, 4/8 jader, TDP 45 W
grafický čip Nvidia GeForce GTX 960M 4 GB GDDR5
Intel HD Graphics 530 (integrovaná)
RAM 8 GB DDR4 2133 MHz
úložiště 128GB SSD, 1TB pevný disk
optická mechanika DVD-RAM
akumulátor 54 Wh
rozměry a hmotnost 424 × 297 × 25,4 mm, 3,1 kg
OS Windows 10 64-bit
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× USB 3.1 typ C
čtečka pam. karet SD
výstupy na monitory HDMI
další webkamera, 1× 3,5mm jack, 1× 3,5mm S/PDIF, RJ-45
Cena a záruka

Graf ceny produktu Acer Aspire V17 Nitro NX.G6TEC.001 poskytuje server Heureka.cz
zahájení prodeje říjen 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Acer ČR
cena 34 990 Kč vč. DPH

Galerie fotografií, screenshoty

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition 

KL24

 

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Byl pro vás článek přínosný?