Hlavní navigace

Acer má v řadě Predator 35" zakřivený monitor se 144Hz panelem a FreeSync

2. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na veletrhu IFA 2015 uvedl Acer mezi dalšími zařízeními také herní monitory, v řadě Predator to byl mimojiné model označený Z35. Šlo o zakřivený superširokoúhlý (s filmovým poměrem stran 21:9) monitor s obnovovací frekvencí 144 Hz a technologií G-Sync. Tím pádem bylo jeho plné využití vázáno na grafické karty Nvidia. Acer má ale od tohoto monitoru připravenou verzi s technologií FreeSync, s níž bude variabilní obnovování použitelné i na GPU od AMD (či jiných, která třeba budou v budoucnu standard VESA Adaptive-Sync podporovat).

Verze s FreeSync se má jmenovat Predator XZ350CU. Až na rozdílnou ovládací elektroniku bez modulu G-Sync by se mělo jednat o stejný hardware. Monitor bude mít panel s úhlopříčkou 35" a obnovovací frekvencí 144 Hz. Matrice má rozlišení 2560 × 1080 bodů a je založena na technologii typu VA (nejspíš AMVA, výrobce je AU Optronics), jak už bylo řečeno, je také zakřivená. Prohnutí by mělo být poměrně výrazné, jeho pomyslný poloměr dělá dva metry, zatímco většina zakřivených obrazovek má zakřivení mírnější s poloměrem tři nebo čtyři metry.

Acer Predator XZ350CU

Odezva monitoru má být 4 ms, panel má mít pozorovací úhly 172°/178° (tato asymetričnost je dána zakřivením širokoúhlého panelu) a standardní gamut – prostor sRGB má být pokryt ze 100 %. Podsvícení je údajně neblikavé s maximálním jasem 300 cd/m². Kontrast mezi známými specifikacemi není, u této technologie ale často bývá až 3000:1. Kromě toho, že monitor oficiálně podporuje FreeSync, bohužel nemáme další podrobnosti o rozsahu frekvencí, v němž variabilní obnovování běží.

Co Predator XZ350CU na rozdíl od modelu Z35 nebude umět, je „přetaktování“ obnovovací frekvence. To údajně umožňuje verzi s G-Sync provozovat až na 200 Hz, takové nestandardní fungování je ale prý svázané s modulem G-Sync, takže na modelu s FreeSync nebude. I když principiálně by asi měl být provoz mimo specifikace měl být možný i s obyčejným rozhraním DisplayPort (dokonce i při použití FreeSync je možné rozsah frekvencí změnit úpravou ovladačů), takže je možné, že výrobci posléze tyto frekvence zpřístupní také.

 

KL24

Po stránce stojanu a designu by měl mít monitor identické provedení jako Predator Z35, ovšem červené prvky na podstavci byly nahrazeny stříbrnými. Zůstaly 9W reproduktory i rozbočovač USB 3.0, obvyklý na lepších monitorech dneška. Jaké jsou (kromě DisplayPortu, vyžadovaného pro použití FreeSync) vstupy, ale informace webu TFT Central, z nichž zde vycházíme, neuvádějí. Také zatím není známo, kdy by se toto LCD mělo začít prodávat, ani kolik bude zhruba stát. Vzhledem k absenci modulu G-Sync by mělo být levnější než Predator Z35, nicméně cenová hladina těchto LCD je obecně vysoká.

Zdroj: TFT Central

Byl pro vás článek přínosný?