Hlavní navigace

Acer TimelineX 1830T: O polovinu vyšší výkon

27. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, porovnání, vzhled, displej

Plusy a mínusy

+ Nízká hmotnost

+ Vysoké rozlišení displeje

 + Výkonný a přes to úsporný hardware

+ Kvalitní provedení

- Méně uživatelsky přítulný touchpad

- Nižší (ale stále dobrá) výdrž oproti 1810TZ

- Vyšší cena oproti předchozímu modelu

Aspire 1830T je dostupný pouze s jediným procesorem, úsporným Intelem Core i3-330UM, který je pomyslným nástupcem CULV procesorů postavených na jádře Core2 Duo s frekvencí 1,3 nebo 1,4 GHz. V této velikosti nabízí Acer také starší modely s jednojádrovým procesorem Intel Celeron 1,2 GHz starší generace (Aspire 1410), s dvoujádrovým Intelem Pentium DC 1,3 GHz (Aspire 1810TZ) a také novinku Aspire 1551 s dvoujádrovým AMD Athlonem II Neo 1,3 GHz. Zatímco nejlevnější Aspire 1410 stojí jen lehce přes deset tisíc, nejdražší TimelineX se prodává za více než šestnáct tisíc.

Poznámka: Tak trochu mimo tuto řadu stojí Ferrari One 200 s dvoujádrovým Athlonem, který se prodává za sedmnáct tisíc.


 

 

 

 

 

 

 

 

Najděte deset rozdílů

Nový 11,6" TimelineX s typovým označením 1830T se oproti předchůdci, CULV modelu Timeline 1810TZ na první pohled změnil jen minimálně. V podstatě stejné jsou rozměry, design i hmotnost (1,35 oproti 1,44 kg u staršího modelu). Na druhý pohled si ale všimnete několika detailů, které oba modely odlišují. Novinka má méně zaoblené rohy a je celkově "hranatější". Také spodní hrana pod klávesnicí je ostřejší, takže ji více cítíte dlaní ruky při psaní - toto je spíše změna k horšímu, pod dlaní ruky nebo pod zápěstím (záleží na velikosti notebooku) mám raději oblinu, která tolik netlačí.

Notebook je o něco tenčí v místě šestičlánkové baterie (která je sama o sobě plošší), proto působí útleji, i když jde jen o pár milimetrů. V ostatních místech se tloušťka nezměnila. Trochu se změnily povrchové materiály. Víko už není lesklé, ale má stejný povrch jako ostatní modely TimelineX - je jemně zvrásněné a matné, takže nehrozí otisky prstů. Povrch je rozhodně příjemnější na omak než dříve, takže není nutno řešit lesklý povrch samolepkou. Piano black sice zůstal okolo displeje, nicméně všude jinde je buď matný černý plast, nebo imitace šedého leštěného kovu.

 

 

Malý, ale s vysokým rozlišením

U displeje vás žádná novinka nečeká, úhlopříčka 11,6" je totožná, stejně jako rozlišení HD ready 1 366 × 768 bodů. Na tak malý displej je toto rozlišení hodně jemné, což může činit problémy při celodenní práci - ne, že byste na displej špatně viděli, ale soustředit se delší dobu na malou plochu je zkrátka únavnější pro oči. Toto bez problému řeší externí displej, zatímco displej notebooku budete využívat jen při práci v terénu. Jas displeje má široký rozsah a na displej je bez problému vidět i v prosluněné místnosti. Jen si musíte zvyknout na lesklé odrazy, pokud máte za sebou třeba okno.

 

Klávesnice, touchpad, konektivita

Špičková klávesnice, horší touchpad

Klávesnice je stejná jako u předchůdce a tedy jedním slovem skvělá. Tlačítka typu chicklet na tak malý notebook doslova obrovská, takže se vám při psaní nestane, že byste udělali překlep. Zdvih je optimální, hluk nevýrazný, tuhost při stisku ideální. Možná je to dáno tím, že již delší dobu používám model 1810TZ a jsem tak na tuto klávesnici zvyklý, přesto si dovolím tvrdit, že psaní bude vyhovovat i "prvouživatelům". Funkční klávesy PgUp a PgDown jsou umístěny vedle kurzorových tlačítkem, takže jsou při pohybu stránkou hned po ruce. Oceňuji velký Enter a Backspace.

Zajímavou změnou prošel multidotykový touchpad. Jeho povrch už není tak hladký jako u předchůdce, takže se zpocený prst o něco méně zadrhává. Změnila se také citlivost na pohyb prstu. Při pomalém pohybu prstu se ukazatel myši pohybuje pomaleji a při rychlejším naopak rychleji - zkrátka pohyb ukazatele už není tak přímočarý jako dříve a je více "akcelerovaný". Na toto chování jsem si bez problému zvyknul, horší to ale bylo s málo citlivým "jezdcem" po pravé straně, který roluje stránkou. Zatímco u 1810TZ fungoval bezchybně, u novinky pracoval spíše sporadicky - na prst reagoval jen někdy. 

 

 

Trochu mne také mátlo odlišné chování poklepání na plochu touchpadu simulující držení levého tlačítka ukazatele myši. Zatímco běžně (a takto se choval i předchůdce) se tlačítko "uvolní" při zvednutí prstu, zde se uvolní až po dalším klepnutí na plochu touchpadu. Často se tak stává, že v editoru označujete text, aniž byste chtěli, nebo že měníte velikost okna, i když jste ukazatelem myší dávno pryč a tlačítko by mělo být uvolněno. I na toto chování se dá zvyknout, pokud ale používáte více notebooků, budete mít se změnou chování touchpadu problém. Řešení je poklepání nepoužívat a striktně mačkat tlačítka "myši".

Tři USB jsou standard

Žádná novinka nás nečeká při pohledu na porty a konektory, jejich počet je zcela stejný jako dříve - tři USB, z toho jeden vlevo, HDMI, VGA, ethernet, audio a čtečka na karty. Zatímco pravá straně je shodná s 1810TZ, na levé straně se posunul výdech větráku chladiče, který posunul USB blíže ke spodní hraně a naopak HDMI je nyní až u konektoru napájení. Je to zřejmě dáno jinou konstrukcí základní desky a je to celkově méně praktické řešení, protože při psaní vám může překážet  vložený flash disk.

 

 

Procesor, spotřeba

Úsporný procesor nové generace

Intel nabízí hned několik úsporných procesorů Core iX, z nichž nejslabší je bezesporu Core i3-330UM s frekvencí jen 1,2 GHz. Takto vysoká - nebo spíše nízká frekvence - odpovídá starším CULV procesorům Core2 Duo 1,4 GHz nebo Pentium Dual Core 1,3 GHz. Oproti těmto procesorům má ale Core i3 vylepšenou architekturu, a tedy i vyšší výkon, a i tento nejnižší model má HyperThreading a nabízí tak čtyři logická jádra (i když fyzicky jde jen o dvoujádro). Oproti stejně taktovanému procesoru Intel Core i5 1,2 GHz ale chybí Turbo, kde u zmíněného procesoru může v případě vytížení jednoho jádra dosáhnout až na 2 GHz (model 540UM).

Řada Intel Core i5 má však ještě slabší model, který běží jen na 1,06 GHz a ten nabízí Turbo na úrovni 1,86 GHz. Ve všech případech mají tyto procesory maximální TDP nastaveno na 18 W, což je téměř dvojnásobek oproti CULV dvoujádrům s TDP nastaveným na 10 W. Také modelová řada Core i7 nabízí úsporná dvoujádra se stejným TDP - 18 W, od Core i3 a Core i5 se ale liší 4 MB cache (oproti 3 MB) a vyšší frekvencí Turba, které dosahuje u 1,33GHz modelu až na 2,4 GHz. A to už je pořádný nářez.

Poznámka: Maximální TDP  je u procesorů Core iX s integrovanou grafikou udáváno včetně této grafiky, tj. přímé srovnání se starými modely není možné.


 

 

 

 

Všechny tyto úsporné Core iX mají integrovanou grafiku Intel HD s frekvencí 500 MHz, která může v úsporném režimu běžet jen na 166 MHz. Tato grafika dosahuje až dvakrát vyššího výkonu než Intel X4500, kterou má starší platforma Core2 Duo. U testovaného notebooku s úsporným Core i3 ale bohužel nedošlo k nijak výraznému nárůstu grafického rozhraní Aero (W7 index 3,4), které bylo subjektivně stejně pomalé jako u X4500 a někdy dokonce pomalejší (trhanější). Přitom u běžných - tedy standardně výkonných modelů s frekvencí 2,13 GHz a více je Aero naprosto plynulé (W7 index 4,5).

Pokud jde o srovnání výkonu se starším Core2 Duo 1,3 GHz, kterým mám v notebooku Timeline 1810TZ, pak je novinka zhruba o polovinu silnější - alespoň pokud jde o syntetické testy procesoru jako je SiSoft Sandra. Test PC Mark Vantage, který simuluje reálné používání počítače, ale ukazuje něco jiného - nárůst je v řádech procent a někde je starší notebook dokonce výkonnější (disk, music). Také konverze videa pomocí DivX Converteru neukazuje na nějak dramatický nárůst. Zato ve hrách ukazuje integrovaná grafika téměř dvojnásobný růst a dostává se někam na roveň čipsetu AMD 780G, s nímž už lze hrát i Unreal Tournament 3 v nízkých detailech.

Procesor v notebooku doplňují 4 GB RAM DDR3 (běžící na 1,06 GHz), které komunikují přímo s procesorem a jsou tak podle Sandry o polovinu rychlejší než u platformy CULV. Disk má kapacitu 500 GB a rychlost čtení se pohybuje okolo 63 MB/s, což je dnes u 5 400otáčkových modelů lehký nadprůměr. Optická mechanika chybí, Wi-Fi s podporou Draft N a Bluetooth však nikoliv. Ve výbavě vám zkrátka nebude nic chybět, ale ani přebývat.

 

 

Výdrž, zhodnocení

Vydrží přes šest hodin

Vzhledem k vyššímu výkonu procesoru a větší paměti cache má notebook i větší spotřebu než Timeline 1810TZ - v idle, tedy při "nicnedělání", kdy je zapnutý jen Word a jas je nastaven na jednu třetinu maxima, spotřebuje notebook za hodinu 7 až 8 wattů, což by při kapacitě baterie 62 Wh znamenalo výdrž okolo sedmi a půl hodiny. V praxi je to ale méně, protože ne vždy měl notebook minimální odběr (Word si přece jen něco vezme‚Ķ); v praxi to dělalo šest a půl hodiny hodin, což je o téměř dvě hodiny méně než 1810TZ. Přehrávat video vydržel notebook necelých pět hodin a při náročném kancelářském vytížení s internetem pak okolo čtyř hodin.

Notebook má již minimalizovanou nabíječku, podobnou jako mají mobilní telefony, s výkonem 30 W, zatímco model 1810TZ měl ještě starý model s "ocásky" na obě strany. Tato malá nabíječka je skvělá na přenášení, zabere totiž méně místa a lépe se balí. Navíc se vám pod stolem neválí adaptér, je totiž hezky "uklizen" u zásuvky.  Nabíjení trvá zhruba čtyři hodiny.

 

 

Skvělý prcek

Nový Acer Aspire 1830T se od staršího modelu liší jen o něco vyšším výkonem procesoru a rychlejší grafikou pro hry, ani jedno ale při běžné práci - surfování, psaní textů, vytváření prezentací apod. - nepoznáte. Vše důležité zůstalo stejné, změnily se jen drobnosti v designu, rozmístění diod a umístění tlačítka pro zapnutí, trochu tenčí je notebook v místě baterie. Snížila se ale výdrž na baterii, což je dáno výkonnějším hardwarem. Pokárat musím výrobce za méně uživatelsky přítulný touchpad, naopak pochválit za lepší a kompaktnější nabíječku.

I když je technologicky nový model určitě krokem kupředu, upgrade se z předchozího nevyplatí. Notebook i přes výkonnější hardware není určen ani na hraní, ani na převod videa, a pro běžnou práci starší model bohatě stačí. Ten navíc vydrží delší dobu na baterii, což se u notebooku, který je určen primárně na práci v terénu, dost hodí. Tím ale novinku nijak nehaním, naopak, Acer odvedl kus dobré práce a 1830T je až na drobnosti výborným kusem hardwaru. Jen ta cena se trochu posunula směrem nahoru - oproti starému modelu, který se ještě prodává, si musíte připlatit přes tři tisíce navíc. Na druhou stranu ale dostanete modernější hardware, který morálně později zastará.

 

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže



 

Acer Aspire TimeLine X 1830T 11,6"

Cena

cca 19 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Acer CZ, www.acer.cz

 

WT100

Specifikace

Procesor

Intel Core i3 330UM 1,2 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

11,6" LED

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA HD

Grafická paměť

128 MB

Wi-Fi

b/g/n-draft

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro, xD

Rozměry

284 × 203 × 28 mm

Hmotnost

1,4 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

n/a (chyba)

3DMark03 (body)

3114

3DMark05 (body)

2146

3DMark06 (body)

1253, CPU 1284

PCMark05 (body)

3381, CPU 3214, Mem 3249, GPU 1845, HDD 4982

PCMark Vantage

2981; Mem 1956; TV & Mov 2348; Gaming 1902; Music 3241; Communication 2428; Productivity 2575; HDD 2095

HDTune (MB/s; ms)

63,1 MB/s, 18,3 s

SiSoft Sandra 2010

CPU 14,77 GOPS; Mem 6,22 GB/s

CrystalDisk Mark 3

n/a

Devil May Cry 4

19,63 / 16,90 / 20,06 / 16,52 fps (low Q)

Cinebench R11.5

CPU 0,96 pts; OpenGL 0,69 fps

x264 BenchMark HD v3.0

19,39 / 5,22 fps

Divx Converter

1 hod. 15 min.

Windows 7 Experience Index

CPU: 4,3; Paměť: 5,2; Grafika Aero: 3,4; Herní grafika: 4,6; HDD: 5,8

Výdrž web* (čas)

4:25 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

6:28 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

4:58 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní