Hlavní navigace

Acer TravelMate TimelineX 8473TG: pracant nové generace

5. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, zařazení modelu

Acer má dvě základní řady notebooků, Aspire, který se hodí spíše pro domácí použití, a TravelMate, který patří do kanceláře. Nejvyššími modely obou těchto řad jsou už po dva roky notebooky s označením Timeline, resp. TimelineX. Jak Aspire, tak TravelMate, byly již uvedeny ve třetí generaci - první se jmenovala Timeline, druhá a třetí TimelineX. Podle slovního označení tedy druhou a třetí řadu nerozeznáte, musíte se orientovat podle čísel. Ta současně ukazují, jakou má notebook úhlopříčku.

U Aspirů je klíč následující: první číslo ze čtyřčíselného označení tvoří velikost úhlopříčky - 1 znamená 11,6", 3 určuje 13,3", 4 napovídá, že jde o 14" a 5 pak ukazuje na 15,6". Dvojčíslí 30 na konci pak ukazuje na třetí řadu Timeline; 20 označuje druhou a 10 první. Nová generace je tak tvořena modely 3830, 4830 a 5830 - třináctkou, čtrnáctkou a patnáctkou. Je zde ale jedna výjimka, model 1830 označuje jedenáctku druhé řady, nikoliv třetí. Označení 1820 totiž obsadil tablet odvozený od modelu 1810, tedy Timelinu první generace. Třetí generace TLX totiž jedenáctku vůbec nenabízí.

U řady TravelMate TLX je to o něco jednodušší. V ní jsou totiž nabízeny jen dva modely, a to čtrnáctka a patnáctka, zatímco předchozí generace měla navíc ještě jedenáctku a třináctku. Označení modelů TLX začíná vždy osmičkou, pokračuje číslem označující velikost úhlopříčky (4 a 5, u starších modelů ještě 1 a 3), následuje sedmička a číslo označující generaci - 1, 2 a 3; poslední generace tak končí trojkou. Máme tedy modely 8473 a 8573; starší generace byla označována jako 8172, 8372, 8472 a 8572.

Chybí jedenáctka a třináctka

Jak jsem už psal ve starším článku (http://extranotebook.cnews.cz/novy-acer-travelmate-tlx-vice-portu-poradna-dokina), Acer upustil od nejmenších modelů a nabízí jen ty velké. Důvodem je prý nízký zájem zákazníků o ty mobilní a větší o ty "stolní". Přece jen čtrnáctka už váží 2,4 kg, což poněkud ztěžuje každodenní přenášení, o patnáctce nemluvě. Dalším důvodem, proč bylo od menších modelů upuštěno, může být dokovací stanice. Zatímco dříve tu byl jen konektor pro replikátor, který byl vyveden vně notebooku, nyní se notebook přímo nasazuje na dokovací stanici; a je možné, že by menší modely jednoduše nepasovaly.

Dalším důvodem může být baterie. Model 8372 (13,3") byl totiž nabízen pouze s velkou osmičlánkovou baterií, která hodně z notebooku vyčuhovala a trochu znesnadňovala přenášení. Notebook totiž nebyl tak úzký jako čtrnáctka s šestičlánkovou baterií. Jak příslušenství je možno dokoupit malou, nevyčuhující baterii čtyřčlánkovou, ta ale notebook uživí sotva tři hodiny. A jedenáctka? Tam je ukončení nabídky celkem jasné, málokdo si koupí na celodenní práci v kanceláři tak maličký notebook, která má úhlopříčku vhodnou spíše jen na občasnou práci v terénu.

Zkrátka nové TM TLX (TravelMate TimelineX) tu jsou jen jako čtrnáctka a patnácka a s tím se musíme smířit. Oba notebooky se liší v podstatě pouze numerickou klávesnicí a slotem na ExpressCard u patnáctky, který čtrnáctka nemá. Patnáctku tak lze rozšířit třeba o externí 3G modem, který zatím není ve standardní nabídce. A to je další rozdíl oproti minulé generaci: u ní měly integrovaný 3G modem 11,6" a 13,3" modely, což rozšiřovalo jejich možnosti v terénu.

Upřímně řečeno, neuvedení 13,3" modelů mne mrzí asi nejvíce, protože jde o ideální velikost, s níž je možno pracovat v kanceláři a současně ji snadno přenášet. Starší model s 3G modemem a SSD diskem byl (je) ideálním pracovním nástrojem, ideálním kompromisem mezi mobilitou a dobrou ergonomií na pracovním stole. S replikátorem šlo pak snadno připojit externí monitor, klávesnici a myš, takže komu malá úhlopříčka nestačila, mohl jen nacvaknout konektor replikátoru a vesele pracovat.

Acer TravelMate TimelineX 8473TG
Cena 20 000 Kč vč. DPH
Zapůjčil Acer
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2410M
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB (DDR3)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 14"
Rozlišení displeje 1366 × 768
Grafická karta Nvidia GeForce GT540M
Grafická paměť 1 GB DDR3
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, mikrofon, ethernet
Počet portů USB 2.0 2 + 1 eSATA/USB
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS/MS Pro/xD
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 343 × 248 × 25,4/32,4 mm
Hmotnost 2,3 kg
Kapacita baterie  6000 mAh
Software
Operační systém Windows 7 Professional 64 bitů

Datové úložiště, celkové zpracování

Kdo má SSD a kdo ne?

SSD disk je další výraznou změnou oproti dobám minulým. Zatímco u druhé generace jej měla výhradně třináctka, u které se očekávala nejvyšší mobilita, u třetí generace se dostala pouze do patnáctky. Zatímco nejdražším modelem minulé generace byla třináctka se SSD a 3G modemem, nyní je nejdražší patnáctka. Nejvyšší model má navíc kromě SSD také výkonnější procesor, dvoujádrový Core i7, zatímco levnější modely jen Core i5. Zkrátka vybavenost a cenotvorba byla u trojky poněkud převrácena a uživatel nemá možnost (zatím) možnost koupit čtrnáctku se SSD, kde bych nasazení tohoto typu disku přece jen očekával více.

Důvod, proč jsem se tak rozepsal, je prostý: sám totiž používám dva notebooky minulé generace, 8172 jako ultramobilní a 8372G jako pracovní s replikátorem portů, oba s 3G modemem a třináctku navíc se SSD. Čili přesný opak toho, co Acer ve třetí generaci uvedl na trh. Ať už tedy měl Acer důvody pro výběr modelů jakékoliv, je faktem, že se mi vlastně vůbec netrefil do vkusu a potřeb. Věřím ale, že u většiny uživatelů to bude přesně naopak. Ti preferují větší modely z důvodu lepší ergonomie práce a u patnáctky také přítomností numerického bloku.

Pevné jako skála

Už předchozí modely byly z hlediska konstrukce velmi povedené. Pevné tělo bez jediného náznaku prohýbání a vrzání převzala i nová generace. Čtrnáctka je pevná jako skála, tělo se neprohýbá ani v místě umístění mechaniky, ani když jej držíte v jedné ruce. Také displej je velmi pevný (je ještě "tlustší" než dříve) a nekroutí se ani při použití větší síly. Kvalita zpracování je lepší než u modelů Aspire TimelineX, kde se zejména největší model poněkud prohýbá, když jej vezmete jednou rukou nebo jej zkusíte trošku "zkroutit". Oproti modelu 8372G, který dlouhodobě používám (TM TLX druhé generace) je pevnější displej a hlavně klouby víka působí masivněji.

Notebook je celý černý, jen nad klávesnicí je tenký pruh z leštěného kovu, který trochu připomíná titan. Kovový je rovněž povrch víka, stejně jako u přechozí generace, jen se trochu změnila povrchová úprava. Spodní část je poměrně členitá, baterie je na rozdíl od Aspiru TLX běžně vyjímatelná, je tu samostatný kryt na disk, paměť a další přídavné komponenty. A nechybí tu ani konektor pro dokovací stanici, o kterém ještě bude řeč dále. Tato členitost je poměrně výrazným rozdílem oproti Aspiru, který je na spodní straně téměř plochý a lehce se jen zvedá v místě baterie.

K lepšímu se rozhodně změnila spodní hrana notebooku pod klávesnicí. Ta byla u předchozí generace "ostrá", tj. nebyla zaoblená. To způsobovalo (resp. stále způsobuje) tlak do zápěstí, pokud máte na notebooku položené ruce; u jedenáctky tento problém neřeším, tam se o hranu opírají dlaně, kterým to nevadí. U třináctky to ale není moc pohodlné, proto raději jinou polohu sedu, kdy jsou ruce ve vzduchu. U nové generace je tato hrana oblá, takže můžete mít ruce opřeny podstatně delší dobu, aniž by se zápěstí otlačila. Bod k dobru.

Displej, klávesnice a touchpad

Je krásné, když se neleskne

Jak jsem už napsal, nové TM TLX přichází jen ve 14" a 15,6" provedení. Čtrnáctka je o nějaký půl kilogram těžší než starší třináctka se čtyřčlánkovou baterií, pokud bychom měřili s osmičlánkovou třináctkou, činí rozdíl už jen cca tři sta gramů. Čtrnáctka je na horní hranici přenositelnosti, kdy vám ještě nebude tolik vadit nosit notebook každý den do práce a zpět. Nicméně třináctka by tuto úlohu splnila daleko lépe, protože by nabídla tu samou funkčnost včetně mechaniky; kvůli velikosti by snad jen chyběl jeden USB port.

Ani jeden z modelů TM TLX nenabízí větší rozlišení než HD ready, tedy 1 366 × 768 bodů, což by jistě zvýšilo zájem z řad profíků. Například Lenovo má u svých profi čtrnáctek možnost výběru 1 440 × 900 bodů u starších 16:10 modelů a 1 600 × 900 u nových 16:9 formátů. Alespoň u patnáctky bych větší rozlišení ocenil, protože takto v podstatě nemáte důvod kupovat větší model; chybějící numpad si snadno doplníte externí klávesnicí. A věřím, že v byznysové sféře by se našlo dost zájemců, kteří by si za větší rozlišení rádi připlatili.

U notebooků, které mají poměr stran 16:9 - a to už mají dnes všechny modely (snad kromě Applu tu a tam nějaké velké Lenovo a HP) - se naprosto zbytečně vyskytuje poměrně velká "plonkovní" plocha nad a pod displejem. Nahoře a dole to dělá dohromady téměř šest centimetrů, kterých by bylo možno využít buď pro větší rozlišení ve svislém směru (a tedy návrat k 16:10), nebo pro zmenšení rámečku displeje a tedy i notebooku samotného. I po stranách by se dal nějaký ten centimetr ubrat‚Ķ Zkrátka i čtrnáctka mohla být o něco menší a přiblížit se tak staršímu třináctipalcovému provedení, aniž by byla ovlivněna velikost displeje samotného.

Zase jsem ale poněkud odskočil od vlastního notebooku, takže honem zpět. Displej má matné provedení, které je v byznysové sféře obvyklé. Naštěstí, protože na lesklém displeji byste v terénu těžko něco viděli. Svítivost displeje je dostačující, v jasné kanceláři jsem zpravidla pracoval na téměř maximálním jasu. Naopak v temném prostředí, například když sledujete v noci filmy, oceníte možnost nastavit nízkou intenzitu. Pozorovací úhly jsou spíše průměrné, při pohledu z boku se ztrácí zejména šedé odstíny. Také sledovat filmy není úplně ideální z jiného než přímého úhlu.

Skvělá klávesnice i touchpad

Klávesnice je evolucí z předchozích modelů. Na rozdíl od Aspirů není klávesnice typu chicklet, mezi jednotlivými klávesami jsou pouze minimální mezery. Stejně jako u předchozí generace jsou klávesy stupňovité - dotekové plošky jsou menší než celá klávesa. Ploška je prohnutá, takže prst se lépe trefí do středu tlačítka, což usnadňuje psaní a zvyšuje přesnost. Klávesnice je tichá, tišší než u předchozí generace, má ideální zdvih a je celkově velmi povedená. Snad jediným minusem, stejně jako dříve, umístění kláves pro znaky ‚Ǩ a $ vedle kurzoru, takže se občas uklepnete; mezera by byla lepším řešením.

Touchpad je dostatečně velký, ploška snadno obsáhne celý displej i při nastavení střední citlivosti. Tlačítka jsou velká, oddělená, takže je můžete stisknout po celé jejich ploše. Trochu mne mrzí, že Acer nezačal používat touchpad typu clickpad, který umožňuje plochu ještě více zvětšit odstraněním "nepotřebných" tlačítek. Mezi tlačítky je umístěn snímač otisků prstů, ani to se oproti minulé generaci nezměnilo. Ten umožňuje jednak snadné přihlášení, ale také umožňuje správu hesel přihlašování v Internet Exploreru nebo rychlé spouštění aplikací. Mimochodem, Acer upustil od nepovedeného posuvného jezdce pro zapínání a notebook se zapíná běžným tlačítkem.

Hardwarové vybavení, úložiště a porty

Písečný most s přepínanou grafikou

Notebook má v podstatě stejná střeva jako model Aspire TimelineX 5830TG, který jsem testoval před více než měsícem. Základem je procesor Intel Core i5 2410M, jehož základní frekvence činí 2,3 GHz a dokáže se při vytížení jednoho jádra dostat až na 2,9 GHz; dvojice jader má maximum na 2,6 GHz. K procesoru není třeba nic moc psát, stačí si "nalistovat" starší článek (http://extranotebook.cnews.cz/procesory-sandy-bridge-dve-versus-ctyri-jadra-srovnani). Notebook je vybaven standardními 4 GB RAM a na rozdíl od předchozí generace má 64b Windows 7, které umí využít celý potenciál nabízeného prostoru. Například na 8372G mám s 32b systémem jenom 2,3 GB volného místa, což je dáno přepínanou grafikou Intel HD a Nvidia GF 310M.

3DMark

Kromě toho, že má nová generace prostorovou platformu Intel Sandy Bridge, byla vylepšena také grafika - Nvidia GeForce už není přepínaná, ale "spínaná". Zatímco dříve si uživatel musel vybrat, zda pojede na Intelu, nebo na Nvidii, novinka už má Optimus. Dedikovaná grafika, v tomto případě GF GT 540M, se zapíná sama v případě potřeby bez jakéhokoliv probliknutí a automaticky. Když není potřeba grafický výkon, běží Intel (který toho ale zvládne více než dost), a když spustíte například hru, zapne se Nvidia. Toto řešení je ideální jednak v šetření energie, jednak v grafickém výkonu dostupném na vyžádání aplikace.

Poznámka: Můžete si samozřejmě nastavit, které aplikace mají používat kterou grafiku, či zda se má zapnout natrvalo Intel nebo Nvidia. Vše umožňují ovladače GeForce.

Cinebench

Grafika má 96 stream procesorů, díky čemuž nabízí velice dobrý výkon. V nativním rozlišení displeje vám dovolí hrát i moderní hry s vyššími detaily a některé hry s nižšími detaily i ve full HD. A bylo by to ještě lepší, kdyby Acer místo DDR3 pamětí použil GGDR5, které GT 540M také podporuje; zvýšil by tím propustnost na dvojnásobek. Například starší lowendová stolní grafika GF GT 240 má i přes menší počet texturovacích jednotek se stejným počtem stream procesorů vyšší výkon - důvodem jsou paměti GDDR5 na frekvenci 3,6 GHz, díky čemuž má grafika dvakrát vyšší paměťovou propustnost.

SSD chybí, náplastí je 7 200 otáček

Zatímco větší patnáctka může být vybavena kromě běžného disku také diskem SSD, pro čtrnáctku je vyhrazen jen pevný disk. Oproti dřívějšku má alespoň 7 200 otáček a podle testů je i velmi rychlý - průměrná rychlost čtení se dostala přes 100 MB/s, což není v mobilním segmentu rozhodně běžné. Jde o model WD Scorpio Black s kapacitou 500 GB a datovou mezipamětí 16 MB. Pro data tato velikost rozhodně postačuje, trochu mne jen mrzí, že není oddělena systémová a datová část. Data se tak budou plést systému pod nohy a častější defragmentace tak bude nutností. Na každý pád použitím rychlého disku ani tak nemrzí, že si nemůžete pořídit tento model se SSD.

CrystalDiskMark

Poznámka: Windows nemohou zmenšit systémovou partition pod polovinu celkové velikosti, protože někde v půlce jsou uložena data, s nimiž nepohne ani defragmentace. Čili je možné vytvořit disky C a D, ale céčko bude zbytečně velké a následně i prázdné.

Notebook je vybaven i optickou mechanikou DVD, která samozřejmě umožňuje i vypalovat. Zatímco u dřívější generace se mechanika otvírala tlačítkem nad klávesnicí, nyní je tlačítko přímo na mechanice. Má to plus i minus. Plusem budiž, že mechaniku otevřete při zavřeném notebooku (například když je v dokovací stanici), minusem, že ji často otevřete omylem - například při přenášení. To se mi u modelu 8372G, který používám, stát nemůže; tlačítko mimo mechaniku mi přijde jako lepší řešení.

Více portů, nechybí USB 3.0

Potěšující zprávou budiž čtveřice USB portů - předchozí čtrnáctka měla jen tři. Jeden USB port je typu 3.0 a jeden je kombinován s eSATA; ten se nachází vlevo, zbytek je u mechaniky vpravo. Tam najdete i napájecí konektor. Mimochodem, oproti starší čtrnáctce chybí konektor pro modem, který myslím už nikdo nikdy nevyužije; snad jen někde v rozvojových zemích. K drobné změně došlo také u umístění audio vstupu/výstupu, které již nejsou na boku, ale vpředu. To přináší určité těžkosti, když máte připojenou externí klávesnici a současně sluchátka. Nebo když ležíte v posteli, máte notebook opřen o břicho a chcete sledovat filmy.

Asi nejvíce mne potěšil digitální výstup na monitor HDMI (kromě standardního VGA). Právě HDMI je toužebně očekávanou novinkou, protože na předchozí generaci chyběl. Digitální výstup byl dostupný pouze přes replikátor portů, a to ještě v podobě DVI, který nevede zvuk. Na HDMI totiž nezbývalo místo. Proč? Inu proto, že dokovací konektor nebyl na spodní straně notebooku, jak je zvykem, ale na levém boku. A zabíral tudíž cenné místo pro HDMI. Osobně mi na 8372G HDMI nechybí, protože používám replikátor, nicméně ne každý chce investovat téměř tři tisíce jenom proto, aby si mohl digitálně připojit monitor.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.

Dokovací stanice

Téměř ideální dokina

Dokovací stanice je tentokráte skutečnou dokinou, nikoliv jen vylepšeným replikátorem portů jako u předchozí generace. Zatímco replikátor se připojoval kabelem a šlo o malou krabičku, která se usadila částečně vedle a částečně za notebookem, nová dokovací stanice má půdorys zhruba poloviny notebooku a notebook se na ni nacvakne shora. Oproti dřívějšku jsou zde hned čtyři konektory pro připojení monitoru, navíc je tu HDMI a DisplayPort. Jsou tu ale stále jen čtyři porty USB - naštěstí všechny USB 3.0, což Acer šlechtí. Nikdo vám nebude brzdit váš externí disk nebo flashku. Jinak tu je ještě ethernet a po levé straně pak napájecí konektor napájecí konektor, ethernet a vstup a výstup audia.

Díky tomu, že je dokina posazená pod notebookem, je výrazným způsobem zlepšen komfort práce. Displej se více posouvá do výše očí, proto nemusíte tolik sklápět hlavu, a lepší sklon získává i klávesnice. Po nasazení replikátor notebook na obou stranách poněkud přesahuje, a to o nějaké dva centimetry, vzadu je to ještě o kousek více. Všechny kabely jsou nyní - až na audio - zapojeny vzadu, takže jsou na očích méně než u staršího replikátoru, kde byly vidět neustále. Replikátor byl totiž umístěn mimo notebook, takže i přes jeho menší velikost zabíral na stole více místa; ostatně podívejte se do starší recenze a bude vám to jasné (http://extranotebook.cnews.cz/acer-easyport-iv-docking-vitezstvi-nad-kabely).

Parametry dokovací stanice
použití pro notebooky TravelMate 6495T, 6595T, 8473T a 8573
konektory: DVI-D, Display Port, HDMI, VGA, Audio In, Audio Out, Mic, RJ-45, 4× USB 3.0
rozměry: 31,8 × 380 × 162 mm
hmotnost: 1,3 kg
napájení: adaptér 90 W

Stejně jako dříve se i nyní dodává s dokovací stanicí vlastní napájecí adaptér s výkonem 90 W, takže ten, co jste dostali k notebooku, s vámi může cestovat, případně jej můžete mít doma, kam si notebook přenášíte z práce. Je to nadmíru pohodlné, protože už sebou jenom berete notebook a nic dalšího. V práci jen nacvaknete mašinu na dokovací stanici a pracujte. Pokud máte připojen externí monitor, automaticky se aktivuje nastavení, které si notebook pamatuje z předchozího dne, a přepne se zobrazení. Výhodou nového modelu je separátní tlačítko pro zapnutí notebooku, takže pokud jej používáte s externím monitorem v zavřeném stavu, nemusíte každé ráno zvedat displej.

Poznámka: Dokovací stanice je kromě modelů TLX 8473 a 8573 dostupná také pro TravelMate 6495T a 6595TG. Ty mají stejné šasi, téměř stejnou výbavu, liší se jen v drobnostech. Například 14" model má místo jednoho USB slot pro ExpressCard a chybí mu eSATA. Má ale výkonnější procesor. Zkrátka každý model má "to svoje".

Chlazení a výdrž, závěr

Úsporný a chladný

Platforma Sandy Bridge je sama o sobě velice úsporná. Když k tomu ještě přidáte relativně velké tělo, je jasné, že máte tu čest s docela studeným notebookem. Pokud není potřeba výkon, větráček neběží a notebook je až na "šustící" disk zcela tichý. Při běžné práci je větrák slyšet jen velmi lehce a roztočí se pořádně až skutečně při vysoké zátěži. I tehdy ale zůstává tělo poměrně studené a netopí ani do klínu, ani do rukou. Sandy Bridge je zkrátka doslova zázrak pro úsporné a chladné počítače.

výdrž - idle

Právě úspornost je hlavní devizou této platformy. I takto výkonný notebook si v idle vezme jen okolo sedmi wattů, takže na baterii dokáže běžet osm až devět hodin; baterie má kapacitu 64 Wh, v testovaném stroji však byla už "opotřebována" na 60 W. Při sledování filmů vydržel notebook téměř šest hodin, spotřeba se pohybovala mezi 9 a 10 W. Při surfování po internetu pak notebook vydržel téměř čtyři hodiny, když náročné flashové stránky si braly okolo 15 až 16 W, běžné stránky pak 10 až 12.

Poznámka: Mimochodem, je zajímavé, že při prvním měření přehrávání filmu vydržel notebook polovinu - následně jsem vynutil použití Intel HD a výdrž šla na dvojnásobek. A po zpětné změně na automatické přepínání už vše bylo v pořádku; tak nevím, kde byla chyba.

Skvělý stroj, ale‚Ķ

Nový TravelMate TLX je ideálním pracovním notebookem, který splňuje všechny náležitosti této kategorie počítačů. Má skvělou klávesnici, solidní výbavu, matný displej, konektor pro dokovací stanici, pevné tělo, výdrž na téměř celý pracovní den a ani se příliš nezahřívá, když jej máte položen v klíně. Ani cena není příliš vysoká, v testované výbavě jej pořídíte za dvacet tisíc, a to máte i dedikovanou grafiku, s níž si bez problému zahrajete v nativním rozlišení téměř jakoukoliv hru.

Trochu mne však mrzí, že se čtrnáctka zatím nenabízí s diskem SSD. Disk se 7 200 otáčkami je sice lepší výrazně volbou než model s 5 400 otáčkami v předchozí generaci, ale zejména při startu a spouštění programu stále poznáte obrovský rozdíl mezi plotýnkami a pamětmi typu flash. Stejně tak zamrzí nemožnost připlatit si za lepší rozlišení displeje, které konkurence u pracovních čtrnáctek nabízí (například Lenovo T420 je dostupné v osmi konfiguracích). Každopádně pokud na ničem z tohoto nelpíte, klidně utíkejte do obchodu a vytaste peněženku. Nebudete litovat.

Plus a minus  
+ výdrž a výkon platformy Sandy Bridge
+ Nvidia Optimus
+ lepší dokovací stanice
+ port USB 3.0 a eSATA
+ ExpressCard u 15,6" modelu
není dostupný 13,3" model (platí pro celou řadu TM TLX)
14" model nemá SSD
chybí 3G modem u obou modelů
žádný model TM nemá vyšší rozlišení displeje

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • Toshiba Satellite L755: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.
  • MSI GT680: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, 1500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Toshiba Tecra R850: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire Ethos 8951G: 18,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-2630QM, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GT 555M, HDD 750 GB, 5 400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad X1: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 8 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 128 GB SSD
  • Lenovo ThinkPad Edge E520: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark06 (body) 7689; CPU 3189
3DMark Vantage (body) P4433; GPU 3558; CPU 16910
3DMark 11 P983; Graphics 886; Physics 3115; Combined 821
PC Mark Vantage 6447; Memories 4132; TV and Movies 4231; Gaming 4423; Music 7042; Communications 6242; Productivity 6276; HDD 4985
PC Mark 7 Lightweight 1739; Productivity 1281; Creativity 2340; Entertainment 2048; Computation 2314; System storage 1675
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] Transfer rate (average): 102,4 MB/s; Access Time: 15,8 ms
SiSoft Sandra 2010 CPU: 41 GOPS; 52,54 GIPS; 32,12 GFLOPS; Memory: 8,87 GB/s; Crypthography: 383 MB/s; AES256: 358 MB/s; SHA256: 410 MB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 118,5 / 117,6; 512K: 38,34 / 57,38; 4K: 0,461 / 1,147; 4KQD32: 0,965 / 1,172
Devil May Cry 40,84 fps
Cinebench R11.5 OpenGL: 25,23 fps; CPU: 2,57 pts; CPU 1×: 1,00 pts
x264 BenchMark HD v3.0 13,8 / 50,07 fps 
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 72 s
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 119 s
WM9 Encoder (čas) 2:33 s
Windows 7 Experience Index CPU 6,9; RAM 5,9; Aero 4,6; Herní 6,6; Disk 5,9
Výdrž web (čas) 3:52 h
Výdrž idle (čas) 6:42 h (7 W)
Výdrž multimédia (čas) 5:48 h (9-10 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 29,1 fps 
FarCry 2 Average Framerate: 31,05; Max. Framerate: 42,03; Min. Framerate: 22,77
World in conflict demo max: 28, min: 9, average: 17 
Crysis demo 12,72 fps

 CPU - Z idle

CPU - Z memory

GPU - Z Intel

GPU - Z Nvidia

HWmonitor Furmark

HWmonitor - idle

HWmonitor - idle

KL24

HWmonitor - Prime 95

 

Byl pro vás článek přínosný?