Hlavní navigace

Adata varuje: přichází zdražení modulů RAM

22. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolečko se opakuje, a tak se dle Simona Chena, předsedy představenstva a generálního ředitele Adata, máme připravit na novou vlnu zdražování modulů DRAM. Pravdou je, že současné ceny jsou opět na historických minimech, mnoho výrobců tak trpí tím, že se jim ztěžka zaplatí náklady na výrobu, nezřídka ani to ne. Nejhůře na tom dle Chena jsou Powerchip Technology a ProMOS Technologies. Očekávanou reakcí na tento stav bylo snížení výroby  čipů DRAM.

To udělala například Elpida Memory, další giganti jako Hynix Semiconductor a Micron Technology přesunuli výrobu více k čipům NAND flash. Zdražování má začít zhruba v polovině ledna, kdy prodejci doprodají většinu zásob. Poptávku dle Chenga mírně sníží stále rostoucí prodeje mobilních počítačů, nyní zejména subnotebooků znovuoživených pod názvem ultrabook.

Na druhou stranu se neočekává snížení poptávky po serverových modulech kvůli růstu rozsáhlých datových farem zaměřených na cloud. Právě naopak, zákazníci kvůli úsporám stále více přechází na značkové moduly, kterým dávají přednost před paměťmi dodávanými od výrobců systémů. Kdo by se jim však divil, dnes se již např. HP neobtěžuje ani nalepit na komponenty svou nálepku, přesto však za zcela běžně dostupné disky Seagate či právě paměti a mnohé jiné komponenty mnohých jiných výrobců chce až dvojnásobek oproti maloobchodní ceně.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?