Hlavní navigace

Admin pirátského webu Kino.to jde na 3 roky do vězení, další na trest čekají

11. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pirátský web kino.to byl odstaven letos v létě, soudy aktuálně řeší, jak potrestat lidi, jež stáli za jeho provozem. Zatčeno jich bylo 14, dalších jsou ve fázi vyšetřování. Padly i první tresty.

V prosinci poslal německý soud v Lipsku na 2,5 roku do vězení 33letého Marcuse V., který dělal webdesignéra. Týden nato dostal hlavní administrátor webu, 27letý Martin. S, trest odnětí svobody ve výši 3 let (žalobce žádal o 4 měsíce delší, tedy 40 měsíců). Podle informací webu TorrentFreak zůstalo ještě nejméně 5 lidí ve vazbě.

V obou verdiktech soudce řekl, že kino.to byla pouze mašina na rychlé a snadné peníze. Cílem mělo být vydělat, nikoliv „cosi shnilého změnit“. Martin S. si za dva roky provozu přišel asi na 230 000 eur čistého zisku. Soud proto také nařídil zabavit mu dům, vůz Audi A6 a bankovní účty. Během vyšetřování našla policie na účtech členů asi 2,5 milionu eur.

Na kino.to se podíleli lidé z Německa, Španělska, Francie a Nizozemí. Podle posledního snímku z internetového archivu bylo na webu k vidění az 21 000 filmů, 7400 dokumentů a 2500 seriálů. Vtip je v tom, že kino.to pouze streamovalo obsah odjinud, samotný portál (+ různé jeho aliasy) nic neukládal. Policie ale našla nějakou souvislost mezi kino.to a jedním fileserverem, odkud byl obsah streamován.

MMF24

Každopádně kino.to je obdobou českého kinotip.cz, za který dala ruku do ohně Česká pirátská strana. Na kinotip.cz si ale zatím nikdo netroufl.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?