Hlavní navigace

Adobe zabije Flash letos v zimě. Nebude chybět nikomu

22. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Universal Pictures
Flash od Adobe skončí na konci letošního roku. A bude to konec se vším všudy. Adobe už neumožní stažení a uživatele vyzve, aby si software odinstalovali. A možná bude obsah ve Flashi sám ve svém přehrávači blokovat.

O konci Flashe se ví už dlouho, Adobe jej oznámilo někdy před třemi lety. Flash je jedna velká bezpečnostní díra, přesto na něm stále běží některé archaické weby. Když tahle technologie začínala, byl to zajímavý přístup k tomu nakódovat web více interaktivně či řekněme animovaně.

Ve Flashi vzniklo i mnoho webových her a hříček (třeba mluvící křeček/pískomil v mikrovlnce). Když Apple představil iPady a později iPhony, odmítl Flash podporovat, což Adobe řádně nakrklo a obvinil Apple z toho, že svým uživatelům odmítá zpřístupnit celý web.

Přesné datum ukončení je 31. prosinec 2020

Apple pro iOS vyžadoval weby striktně v HTML5/CSS a po mnoha letech se to ukázalo jako správná cesta. Postupně se přidávali další, hlavně výrobci webových prohlížečů a význam Flashe zanikal.

CS24

Stáhnout Adobe Flash Player Stáhnout Adobe Flash Player

Google odstranil flashové reklamy a v roce 2017 jej třeba Firefox měl v základu už vypnutý. Adobe nedokázalo bezpečnostní chyby pořádně opravit. Nehledě na to, že po jistou dobu se vám při instalaci v základu stáhl i bloatware ve formě McAffee. Flash nebude chybět asi nikomu.

Adobe Flash…

zdroj: Adobe, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.