Hlavní navigace

Adobe uvádí Creative Cloud a Creative Suite 6 v čele s Photoshopem

1. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná se vám to už ani nezdá, ale světoznámý balík pro práci s grafikou, videem a pro vývoj webových stránek, Creative Suite 5, spatřil světlo světa již před dvěma roky. O rok později jsme si mohli osahat mezistupeň s označením 5.5, přičemž letos přišla řada na plnohodnotného nástupce v podobě regulérní šesté řady. Ta je opět plná nejnovějších technologií od Adobe. Takže pokud patříte k fanouškům vysoce profesionálních produktů od zmíněné firmy, zbystřete, protože sada Adobe Creative Suite 6 byla oficiálně představena a brzy se dostane do prodeje, k mání by novinka měla být již během května.

 

Přichází Adobe Creative Suite 6

Záběr Creative Suite jako celku je velmi široký. Vedle nejznámějšího Photoshopu zde naleznete krom jiných Dreamweaver na tvorbu webů či Acrobat na výrobu dokument v PD, prostě staré známé tváře, ovšem s faceliftem a řadou dalších vylepšení. Neznamená to, že automaticky dostanete všechny aplikace, Adobe má několik variant Creative Suite, které se zaměřují na konkrétní obory. Podle toho jsou pro každý balíček zvoleny ty správné programy. To pro vás ale není překvapením, pokud jste někdy o těchto produktech slyšeli. Proto nemá smysl se zdržovat zbytečnostmi, rovnou se podívejme na přehled edicí:

  • Design Standard (1258,80 euro)
  • Design & Web Premium (1846,80 euro)
  • Production Premium (2278,80 euro)
  • Master Collection (2518,80 euro)

Opět jsou čtyři. Navíc máte na výběr z celkem čtrnácti hlavních aplikací, které si lze v případě zájmu pořídit samostatně:

  • Photoshop
  • Illustrator
  • InDesign
  • Acrobat Pro
  • Flash Professional
  • Flash Builder Premium
  • Dreamweaver
  • Fireworks 
  • Premiere Pro
  • After Effects
  • Audition
  • SpeedGrade
  • Prelude
  • Encore

Opět tedy platí, že pokud nechcete celý balík, můžete své peníze vrazit čistě do samostatné aplikace, viz seznam výše. Protentokrát to ale nebude takto jednoduché (pokud vůbec připustíme, že současná situace čtyř edic a čtrnácti základních programů je jednoduchá). Adobe rovněž spouští službu Creative Cloud. Přibližme si, oč vlastně jde.

 

Creative Cloud: získejte Creative Suite za předplatné

Dosud jste byli patrně zvyklí platit za hotový produkt. Za jednorázový poplatek jste získali určitou řadu produktu. Adobe to ale chce změnit. Ne snad, že byste nemohli využívat klasického prodejního modelu, ale nově můžete též sáhnout po službě Creative Cloud. Pokud tak učiníte, budete jako jednotlivci platit:

  • 59,03 euro za měsíc při smlouvě na rok,
  • bez roční smlouvy pak 88,55 euro za měsíc,
  • zaváděcí nabídka pro majitele CS3, CS4, CS5 a CS5.5 je 36,89 euro.

Teď se jistě ptáte, co za to dostanete. Za členský poplatek si můžete úplně libovolně stahovat aplikace z Creative Suite. Zajímá vás editace fotografií? Pak můžete sáhnout po Photoshopu. Pokud se později pustíte do výroby webové stránky, můžete do svého počítače přidat i Dreamweaver. Za své předplatné zkrátka můžete používat aplikace dle uvážení. Pokud se budete držet měsíčního předplatného, dostanete tak šanci mít vždy ty nejaktuálnější produkty. Protože tentokrát neplatíte jednorázově za produkt, nýbrž kontinuálně za službu. Hezký způsob, jak transformovat obyčejné produkty na poskytování služby, že?

Cena měsíčního poplatku je nižší, pokud se uvážete na jeden rok. Pakliže pracujete s produkty od Adobe často, budete to asi nejlepší volba. Stejně tak si můžete nástroje pouze „vypůjčit“ na měsíc, ovšem výměnou za peníze, pokud je potřebujete pouze dočasně, k dokončení nějakého úkolu. Zkrátka si musíte v hlavě prokalkulovat, co se vám vyplatí nejvíc. Předplatné je v mnoha ohledech výhodné, ale jistě se vyskytnou situace, kdy bude nejlepší koupit si samostatný produkt a s předplatným si hlavu nezatěžovat.

Pokud vás předplatné zaujalo, vězte, že ho seženete pouze na webu Adobe.com. K dispozici bude brzy.

Přehled produktů nejen v rámci Creative Cloud

Obecně vzato máte tedy v rámci členství ve skupině Creative Cloud zajištěn přístup ke všem produktům od Adobe. Plus dostanete navrch funkce, které jsou exkluzívní. Již v základu obdržíte zejména:

  • 20 GB prostoru v cloudovém úložišti,
  • přístup ke všem oznámeným produktům CS6,
  • přístup ke dvěma novinkám, Muse a Edge Preview.

Ony dvě novinky jsou určené pro design a vývoj s využitím aktuálního taháku: HTML5. Adobe chce tímto dokázat, že podporuje moderní webové technologie a standardy. Za své předplatné budete mít rovněž brzký přístup k aktualizacím a novým funkcím sady dříve než majitelé samostatných produktů. Nyní nastal čas na tabulku, kde si Creative Cloud srovnáme s „obyčejnou“ Creative Suite:

Adobe Creative Suite 6 a Creative Cloud
Aplikace Design Standard Design & Web Premium Production Premium Master Collection Creative Cloud
Photoshop Ano
Photoshop Extended Ano Ano Ano Ano
Illustrator Ano Ano Ano Ano Ano
InDesign Ano Ano Ano Ano
Muse Ano
Acrobat X Pro Ano Ano Ano Ano
Flash Professional Ano Ano Ano Ano
Flash Builder Premium Ano Ano
Dreamweaver Ano Ano Ano
Edge Ano
Fireworks Ano Ano Ano
Premiere Pro Ano Ano Ano
After Effects Ano Ano Ano
Audition Ano Ano Ano
SpeedGrade Ano Ano Ano
Prelude Ano Ano Ano
Encore Ano Ano Ano
Služby
Device and PC sync Ano
Cloud storage Ano
Business Catalyst Ano
Typekit Ano
Story Ano Ano
Story Plus Ano

Toto srovnání naleznete mj. na webu Adobe, společně s dalšími informacemi. Pokud vás zajímají podrobnosti, rovnou zamiřte na Adobe.com. Asi je vám ale jasné, že Creative Cloud není pouze o tom, že můžete libovolně používat nabízené aplikace. Cloudové úložiště patří k nové strategii společnosti. Ta chce totiž expandovat na dotyková zařízení, přičemž cloud bude opět jakousi spojkou mezi vašimi zařízeními. Vzdálené úložiště lze používat ze všech zařízení, můžete tak plynule navázat na práci na jiném zařízení. Počítá se také rozhodně se synchronizací napříč stroji a v neposlední řadě se sdílením. Toto všechno umožňuje nástroj Creative Cloud Connection.

 

Cloud je spojovník mezi počítačem a tabletem

Creative Cloud rovněž využijete, pokud budete chtít pracovat i na tabletech a jiných přenosných (dotykových) zařízeních. Za všechny dotykové aplikace jmenujme Photoshop Touch. O něm a dalších novinkách, s nimiž se pánové z Adobe vytasili, jsme si již povídali na podzim při příležitosti konání akce Adobe Max 2011. Nemá smysl se opakovat, o nové firemní strategii se dočtete v našem starším článku.

Čtete také: Adobe Max 2011: chystá se útok na cloud a tablety

Vše, o čem jsme na podzim psali, se nyní stává realitou. Adobe naplno útočí na cloud a tablety. I na „hloupém“ tabletu, o němž se většinou neuvažuje jako o pracovním nástroji, najednou zvládnete udělat slušnou porci práce. Dotykové ovládání se samozřejmě někdy hodí více, jindy zase méně, obecně nám ale vývojáři dokázali, že pracovní aplikace pro tablety mohou stát za to. Podle všeho se Photoshop Touch a Adobe Ideas na iPadu a tabletech a Androidem velmi osvědčily, takže je brzy doplní další tři nástroje, jenž jsou momentálně k dispozici pouze pro Android. Půjde o Collage, Debut a Proto.

Střídavou práci mezi desktopem a tabletem umožňuje právě cloud, v našem případě tedy Creative Cloud. Na ten ale vedle spojení více zařízení vývojáři naroubovali další služby.

Typekit slouží jako webová knihovna písem. Jejich počet se prozatím vyšplhal na více než 700, vyberete si tedy v každém případě. Creative Cloud by vám měl rovněž usnadnit publikaci materiálů, hovoříme tu převážně o webových stránkách a aplikacích a časopisech pro iOS a Android. Podrobnosti o myšlence produktu opět naleznete ve zmíněném článku výše. Během následujících měsíců by se měl v rámci Creative Cloud objevit Photoshop Lightroom 4, Digital Publishing Suite a ostrá verze Edge. Zájemci najdou více informací na stránkách www.adobe.com/go/creativecloud.

Klasická parta Photoshop a spol

Creative Cloud tedy především propojuje současné produkty, nabízí je všechny za měsíční předplatné a ještě k nim přidává k doplňkové služby, týkající se zejména webových stránek a publikování obsahu. Nyní se podívejme na novinky v řadě klasických produktů, které vede do boje jako obvykle stěžejní editor Photoshop. Nové jádro Mercury Graphics Engine slibuje vysoký nárůst výkonu u základních nástrojů, mj. u Zkapalnění, Transformace nebo Světelných efektů. Nutno podotknout, že využívá výhod technologických 64bitových operačních systémů. Pokud snad používáte 32bitový systém, nemá valný smysl, abyste o nových nástrojích od Adobe uvažovali.

Tip: Zdarma: Photoshop CS6 je nyní na webu Adobe ke stažení v ukázkové verzi

V případě Photostopu můžete volit mezi běžnou edicí a rozšířenou verzí Extended. Ta obsahuje navíc:

  • jádro Mercury Graphics Engine také pro 3D zobrazování,
  • ovládací prvky 3D Fingertip pro efektivnější práci s 3D zobrazením,
  • nové trojrozměrné efekty.

Také v základním balení nicméně najdete zajímavé funkce. Řadí se k nim nástroj Content-Aware Patch, který slouží k výběru zdrojové části pro vytvoření záplaty. Naleznete tu avšak i přepracované designérské nástroje známé z minula. Od teď můžete krom jiného vytvářet vlastní tahy a přerušované čáry nebo rychle prohledávat vrstvy. Naleznete zde dokonce intuitivní sadu nástrojů na vytváření a vylepšování videí. Photoshop dávno není pouze o retušování fotografií. Stěžejní novinkou je tentokrát rozhodně výkonné jádro Mercury Graphics Engine. Při složitých projektech oceníte, kolik výkonu dokáže z počítače vyždímat.

Druhou stěžejní novinku vlastně reprezentují cloudové funkce, viz výše. Celkově prý vývojáři do legendárního editoru zapracovali 600 nových funkcí a vylepšení těch stávajících. Možná si pamatujete, že v březnu byla uvolněna veřejná betaverze. Do té doby bylo zaznamenáno více než 900 000 stažení.

 

Ani ostatní aplikace nezůstaly beze změny. Illustrator CS6 obsahuje především lepší prostředí. Ke žhavým funkcím patří nové jádro pro konverzi obrázků či aplikace přechodů na tahy. Také zde stojí za zmínění výkonnostní nárůst a lepší podpora 64bitových operačních systémů, o což se zasadil Mercury Performance System.

CS24

Čerstvá krev v podobě Adobe Muse umožňuje vytvářet a publikovat webové stránky bez psaní kódu. Samozřejmostí je podpora HTML5. Zde ale možnosti výroby stránek nekončí. Nově můžete vytvářet animace v HTML5 v aplikace Edge a posléze je importovat do rozpracovaného projektu v Dreamweaveru. Co se služby PhoneGap Build Service týče, s ní lze pro změnu snadno vytvářet nativní mobilní aplikace. Zajímavých novinek by se zkrátka našlo dost.

A to jsme ještě nezmínili After Effects, pro které prý verze CS6 představuje nejzásadnější milník za poslední dekádu. Ukládá teď náhledy, čímž šetří čas strávený při přechodech mezi projekty. Aplikace Audition využijete při postprodukci filmů. Ta rovněž obsahuje nové jádro, tentokrát však pro automatizovanou analýzu dialogů. Ať už chcete vytvářet weby, grafiku nebo zpracovávat fotky či filmy, Adobe má pro vás kompletní portfolio. Každý nástroj obsahuje alespoň pár novinek, pokaždé si všimnete i lepšího výkonu. Pro další detaily, informace a možnost si sadu Creative Suite přeobjednat, vás nasměrujeme na adresu www.adobe.com/cz/products.

Byl pro vás článek přínosný?