Hlavní navigace

Adobe by mohl mít vlastní procesory ARM pro své produkty. Prý přichází doba ARM Inside

9. 2. 2019

Sdílet

Podle CTO firmy Adobe přišel čas, aby firma software víc integrovala přímo s hardwarem, skrze licencování technologií ARM, které prý nahradí Intel a x86.

Už jsme si zvykli, že si své procesory ARM díky licenčnímu modelu procesorové architektury ARM navrhují sami velcí výrobci mobilů. A mohli by se k tomu přiklonit i velcí provozovatelé datacenter, jak naznačuje Amazon chlubící se vlastními čipy Graviton. Ovšem nečekaně se objevily zprávy, že by se mezi firmy používající vlastní čipy ARM mohla přidat společnost Adobe, stojící za programy jako Photoshop nebo službou Creative Cloud. V tomto případě to asi není nějaký hotový oznámený plán, ale CTO Adobu Abhay Parasnis vstoupil na konferenci pořádané společností přesně s tímto tématem. Firma údajně dříve nebo později bude muset začít pracovat přímo na výpočetním hardwaru, respektive hlubší integraci svých služeb s hardwarem. A právě to je něco, co může technologie ARMu nabídnout, protože díky snadnému licencování a implementování jeho IP se vývoj vlastních uzpůsobených procesorů stal mnohem dostupnější pro širší skupinu firem. Parasnis přímo řekl: „Budeme také muset licencovat technologie ARMu? Na to zatím nemám odpověď, ale je to něco, co budeme muset začít řešit.“ Spolupráce s ARM by podle něj Adobu umožnila pracovat mnohem příměji s hardwarem, přičemž existuje více způsobů, jak to provést.

Speciální procesory pro Adobe v cloudu?

Adobe by asi nenavrhoval přímo vlastní procesorová jádra jako Apple. Asi by nemohl vyvinout nic rychlejšího, než lze běžně koupit (od Intelu nebo od ARM táboru), takže zde asi není řeč o tom, že by Adobe potřeboval přímo vlastní CPU. Práce s multimédii, obrazovými daty a podobné úlohy ovšem otevírá hodně místa pro různé specializované akcelerátory, nebo pro implementaci různých operací skrze neuronové sítě (tedy to, čemu se dnes říká uměl inteligence). A na AI se právě různé specializované akcelerátory hodí, ARM dokonce přímo takové IP nabízí. Pokud by si Adobe udělal vlastní čipy, asi by obsahovaly standardní jádra ARM Cortex, ale k nim různé takovéto speciální bloky pro akceleraci konkrétních úloh – licenční, nebo dokonce přímo bloky od Adobe.

Photoshop CC pro iPad (foto: Apple) Photoshop CC pro iPad (foto: Apple)

Pokud by Adobe takové vlastní čipy měl, není ještě moc jasné, jak by byly využívány. Firma by s nimi mohla vybavit vlastní servery a cloud, které by její zákazníci používali vzdáleně coby službu. Různé úlohy v nástrojích Adobe by mohly být přepsány tak, aby využili tento speciální hardware v cloudu. Ideálně s vyšším výkonem, ale také by pak zákazníci byli o to víc vázáni na předplatné. Adobe by teoreticky také mohl tento hardware prodávat jako externí nebo interní rozšiřující adaptéry, ale v dnešní době digitální distribuce softwaru je asi pravděpodobnější první možnost.

CS24

Ovšem jak již bylo řečeno, zatím Adobe tuto myšlenku prezentuje spíš nezávazně jako možnost, takže asi nejde o blízkou budoucnost. Během pár let se může tvář IT světa zase změnit a je možné, že dnešnípředstavy o tom, jak i menší firmy pojedou na vlastním křemíku, se mohou ukázat být naivní. Ovšem momentálně se o přechodu na různé heterogenní řešení s akcelerátory pro různé aplikace mluví hodně. Tato zpráva o Adobe tak může být dalším znamením věcí budoucích, kdy se od obecných procesorů a výpočetní techniky odkloníme a dominovat bude specializovaný hardware jako třeba různé akcelerátory pro strojové učení/neuronové sítě.

ARM Inside

Mimochodem, CTO Adobe také v procesorech ARM vidí budoucnost i obecně pro všechny typy počítačových zařízení, včetně PC. Nechal se slyšet, že vstupujeme do éry, kdy architektura ARM bude pohánět všechna zařízení (nebo v nich alespoň bude nějak přítomná, pokud bychom to chápali méně striktně). A ilustroval to logem „ARM Inside“ odkazujícím na známé logo, které symbolizovalo dominanci či ambici být dominantní Intelu už v dobách, kdy dnešní masově používané chytré telefony byly ještě na houbách.

Galerie: Křemíkové firmy, které vyrábějí procesory s technologií ARM

Byl pro vás článek přínosný?