Hlavní navigace

Afox nechtěně potvrdil existenci Radeonu se 768 stream procesory

4. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redaktoři německého serveru Tom's Hardware dostali do rukou předprodukční vzorek Radeonu HD 7850 od výrobce Afox s jednoslotovým chlazením (rozklinete-li odkaz, dozvíte se, že sesterská značka Foxconnu se na jednoslotové Radeony tak trochu specializuje). Při testování jim ale nešel do hlavy podezřele nízký výkon. Spustili proto detekční utilitu GPU-Z a nestačili se divit: karta dodaná na testy měla aktivních pouze 768 stream procesorů namísto 1024, které by Radeon HD 7850 správně měl mít.

Na první pohled by to mohlo vypadat jako pochybení u výrobce, který karty neopatřil správným BIOSem, jako se to stalo před více než dvěma lety Sapphiru. Tentokrát se ale za zdánlivě úsměvnou chybou skrývá o něco zajímavější příběh. Nahrát do karty jiný BIOS ze „zdravého“ Radeonu HD 7850 nepomohlo, což může znamenat jediné – dvě pětiny výpočetních jednotek v jádře byly deaktivovány natvrdo, hardwarově, tudíž Afox už čipy v takovém stavu nakoupil od AMD.

A to má analogicky jediné vysvětlení – AMD chystá nový model (SKU) na bázi výrazně očesaného jádra Pitcairn. Méně pravděpodobná je spekulace TH, že by mohlo jít o částečně funkční zmetky, které AMD zaslalo výrobcům „na hraní“ a znehodnotilo je, aby je nebylo možné prodat jako Radeony HD 7850. Jak totiž redaktoři TH zjistili, čipy Pitcairn s 768 stream procesory dodává AMD různým OEM výrobcům už od března.

Co tedy víme o chystaném Radeonu, jehož existenci všechny indicie nasvědčují? Pravděpodobně se bude jmenovat Radeon HD 7790, méně pravděpodobně HD 7830. Se 768 stream procesory a 48 texturovacími jednotkami bude mít hrubý výkon srovnatelný s Radeonem HD 7770 (předpokládáme, že nový model nepoběží na 1 GHz). Díky zachování 256bitové sběrnice by ale výkon karty neměl být omezen propustností pamětí, jako je tomu u jiných zástupců rodiny GCN. Buď to, a nebo umožní snížit výrobní náklady osazením pomalejších pamětí DDR3.

CS24

Testy výkonu vzorku od Afoxu prý Tom's Hardware zveřejní příští týden.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?