Hlavní navigace

Ainol Novo 7 Paladin: Android 4.0 s netradičním MIPS procesorem

27. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

LCD tablety Ainol dráždí uživatele diskusních fór v Čechách i na Slovensku již několik měsíců. Důvodem je velmi nízká cena, za které lze tyto tablety pořídit a velmi aktivní uživatelé na zahraničních diskusních fórech, kteří pro ně chystají nejrůznější verze firmwaru. Nejlevnější z nich – model Paladin, máme i nyní v redakci a začátkem týdne se můžete těšit na podrobnou recenzi.

Paladin – hračka nejen pro geeky

Zřejmě nejzajímavější věcí na samotném talbetu není ani 7" kapacitní multidotykový displej s rozlišením 800 × 480 px nebo Android 4.0, na kterém běží (i když s ním se zatím na tabletech setkáváme velmi sporadicky), ale procesor. Na rozdíl od ostatních tabletů na trhu je totiž Ignetic XBurst postaven na architektuře MIPS, což s sebou přináší jistá pozitiva i negativa. Drtivá většina dnešních tabletů používá totiž procesory architektury ARM.

Mezi přednosti XBurst procesoru patří jednoznačně rychlost a nízké zahřívání a spotřeba, což jsou u tabletů vlastnosti jednoznačně pozitivní. Mezi negativa pak jistá omezení v rámci Android Marketu (chcete-li Google Play), kde nejsou některé aplikace s MIPSem kompatibilní. To se dá většinou obejít vlastní instalací, ale to už bychom předbíhali vlastní recenzi. 

Díky integrovanému grafickému jádru Mali400 si můžete vychutnat nejrůznější hry, stejně jako své oblíbené filmy uložené i v HD rozlišení. V tomto směru má Paladin jednoznačně navrch nad všemi tablety s procesory Rockchip, které vše dekódují softwarovou cestou. Na tablety s Tegrou výkonem samozřejmě nedosahuje, na druhou stranu jsou tyto tablety cenově zase trochu v jiné cenové kategorii.

Ve výbavě tabletů Paladin nechybí mikrofon, čtečka Micro SD karet pro rozšíření paměťové kapacity nebo výstup na sluchátka. S počítačem tablet propojíte pomocí standardního miniUSB konektoru, přes nějž jej lze nabíjet, stejně jako přes speciální konektor.

Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin

MMF24

Na závěr to nejdůležitější – cena. Ta u nás startuje za 8GB verzi na hodnotě 2990 Kč. Jestli je to za takový tablet hodně nebo málo necháme již na vás, nám přijde vzhledem k možnostem přinejmenším přiměřená.

Zdroj: www.touchcentrum.cz

Byl pro vás článek přínosný?