Hlavní navigace

Ainol Novo 7 Paladin: nejlevnější použitelný tablet s ICS (recenze)

30. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce


Konstrukce, displej

Ještě, než se dostaneme k největším přednostem a zvláštnostem tabletu, něco málo k jeho konstrukci a zpracování. Paladin je dostupný ve dvou základních barvách – černé a bílé. Nám se do rukou k testu dostala druhá verze.

Navzdory své ceně nepůsobí tablet běžným levným dojmem jako většina čínských tabletů. I když se samozřejmě jedná o celoplastové tělo, především matný povrch dělá z tabletu pohlednou placku. Na přední straně najdete pouze dotykový displej. Ten je krytý pouze plastem a tak budete muset být k tabletu šetrnější , než k telefonům s Gorilla Glass. Kromě displeje nečekejte žádná tlačítka, ani ta senzorová.

Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin

Všechny totiž výrobce umístil na hrany tabletu. Tři z nich najdete na hraně horní – vypnutí či zapnutí tabletu, tlačítko Zpět a tlačítko pro vyvolání menu právě otevřené aplikace. Zbytek důležitých prvků se tísní na levé hraně. Dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti, tlačítko pro resetování přístroje, datový konektor miniUSB, který zároveň slouží jako nabíjecí, slot pro microSD kartu a tradiční 3,5mm audio konektor.

Ainol Novo 7 PaladinAinol Novo 7 PaladinAinol Novo 7 Paladin

Na zadní straně najdete pouze mřížku reproduktoru a informace o použitých technologiích, popř. obchodní a výrobní informace.

Ainol Novo 7 PaladinAinol Novo 7 Paladin

Displej

Důležitou součástí každého tabletu, se kterou se nejvíce dostáváte do kontaktu, je displej. Ten v Paladinu nabízí úhlopříčku 7“ s rozlišením 800 × 480. Na tuto hodnotu jsme zvyklí především u chytrých telefonů, u tabletu za necelé tři tisíce však nemůžeme očekávat fullHD rozlišení. Rastr je viditelný docela zřetelně a samozřejmě vynikne především při čtení webu nebo ebooků. Cena se také promítla do kvality zobrazení. Celkem logicky se jedná o TN panel, který trpí především zhoršenými pozorovacími úhly. Protože však k sedmipalcovému tabletu pravděpodobně neposadíte celou rodinu, není to žádný významný problém.

Rozhodně potěší kapacitní technologie, která stále není u levných čínských tabletů standardem. Při prohlížení fotografií či webu můžete využít multi-touch, který zde podporuje pouze dva prsty. Vzhledem k tomu, že vývojáři Androidu celkem úspěšně ignorují pokročilá multidoteková gesta to nikomu vadit nebude. Asi největší slabinou displeje tak zůstává hustota pixelů na hodnotě 133 PPI.

 

Parametry
Cena 2 990 Kč včetně DPH
Zapůjčil Touchcentrum.cz
Ainol Novo 7 Paladin
procesor Ingenic JZ4770 Xburst, 1 GHz
interní paměť 8 GB
RAM 512 MB (DDR 3)
displej 7", 800 × 480, TN
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
grafické jádro Vivante GC860
konektory miniUSB, 3,5mm audio, microSD
akumulátor 4 000 mAh
rozměry 176 × 111 × 14 mm
hmotnost 350 g

Netradiční procesor a výkon v grafech

Netradiční MIPS

Novo 7 Paladin patří k malé skupince tabletů, které nejsou poháněné klasickým procesorem s architekturou ARM, ale výpočetními jednotkami postavené na architektuře MIPS. Pokud vám tato zkratka nic neříká, vězte, že za touto technologií stojí stejnojmenná společnost MIPS Technologies, která v minulosti dodávala procesory třeba do profesionálních počítačů grafických a filmových studií. Nyní však zamířili i do světa mobilních technologií a ve skrytu duše tak můžeme doufat, že se dočkáme konkurenční architektury všudypřítomného ARMu. Největším rozdílem mezi těmito architekturami je především způsob, jakým jsou zpracovávány souběžné instrukce.

Abychom byli konkrétnější, zde výrobce použil procesor s označením MIPS Ingenic JZ4770 Xburst. Jedná se o SoC vyrobený 65nm výrobním procesem fungující na frekvenci 1 GHz. Pro grafický výkon při přehrávání videa nebo hraní her je určeno grafické jádro Vivante GC860 (575 MHz).

Toto duo, doplněné o 512 MB operační paměti až překvapivě dobře zvládá běh operačního systému i náročnější grafické operace. Bez problému přehrajete video ve fullHD a tabletu nedělají problém ani hry - při Angry Birds se Paladin ani nezadýchal. Pro porovnání s ostatními tablety, které běží na architektuře ARM jsme použili standardní dvojici javascriptových testů Sunspider a Browsermark. Z výsledků, které si můžete prohlédnout v interaktivních grafech níže lze snadno vyčíst, že JZ4770 logicky zaostává především za dvoujádrovými procesory, o čtyřjádrové Tegře 3 ani nemluvě. Je však třeba si uvědomit, že se jedná o hrubý výpočetní výkon, který rozhodně nelze stavět do rovnováhy s (ne)plynulým během prostředí. Ač je to v grafech výkonu přesně naopak, subjektivně můžeme říct, že Android 4 běhá na Paladinu lépe, než Android 3 na některých sedmipalcových tabletech.

Jak na interaktivní grafy?

  1. Pokud se vám nelíbí písmo se stíny, velmi snadno je vypnete v Nastavení. Máte-li ještě problémy s rychlostí zobrazování, můžete v Nastavení povypínat také animace. 
  2. V základním nastavení jsou pruhy seskupeny dle naměřených hodnot. To můžete snadno změnit například na řazení podle platformy nebo úhlopříčky.
  3. Po najetí myší na některou z položek (třeba na iPad 2) se z této stane 100 % (základ) a ostatní položky se přepočítají podle ní. Všechny absolutní hodnoty se změní na relativní. Zpět se změní, až kurzor myši opustí oblast z názvu položek.
  4. Budete-li chtít nějakou položku (tablet) v grafech sledovat, můžete si její pruh libovolně obarvit. Stačí klepnout levým tlačítkem myši na barevném pruhu a vybrat si z palety. Máte-li povoleny cookies, mělo by vám nastavení vydržet i pro další grafy.
  5. Cenu a další základní parametry (například rozlišení či úhlopříčku) můžete zobrazit kdykoliv v každém grafu: stačí u vybraného procesoru najet kurzorem myši nad pruh s hodnotou (měření) a chvíli počkat. Objeví se jako plovoucí nápověda (tooltip).
  6. Zámek základu (tablet, který se stane těmi 100 % a od něhož se odvíjí další relativní hodnoty) aktivujete pomocí současného stisku klávesy CTRL a levého tlačítka myši nad procesorem (či jeho pruhem v grafu), který chcete uzamknout.
  7. Před prvním použitím grafů si pro jistotu vyprázdněte cache prohlížeče (zřejmě bude stačit refresh) a v případě problém smažte i příslušné cookies.
  8. Interaktivní grafy 2.0 jsou kompatibilní s prohlížeči Firefox (testovány verze 4.x), Opera (testováno s 11.x), Internet Explorer 8 a 9 (verze 7 a starší už nejsou podporovány) a Chrome (zde mají tooltipy hranaté rohy namísto kulatých).

Nesmíme také zapomenout na bezproblémové přehrávání většiny videí ve fullHD. Nejlépe si rozumí tablet s videi naservírované v H.264. Ani s ostatními kodeky nemá Paladin větší problémy. I když tomu malé rozlišení a úhlopříčka trošku brání, v nouzi tak poslouží i jako záložní přehrávač filmů.

Kompatibilita aplikací, prostředí, verdikt

Kompatibilita aplikací

Vzhledem k výše popsané odlišné architektuře procesoru nastávají problémy s kompatibilitou aplikací z Google Play (Android Marketu). Pokud je aplikace napsána pouze pro ARM procesry (využívá nativního kódu), neprojde přes filtr kompatibility a v Marketu se na Paladinu zkrátka nezobrazí. To stejné nastává v případě, že má balík přímo od vývojáře danou kompatibilitu pro konkrétní hardwarové specifikace. Proto nenajdete třeba oficiálního klienta pro Facebook či Twitter nebo českou čtečku Publero. Pokud se jedná o druhý případ, je pravděpodobné, že bude stačit stáhnout přímo instalační balíček APK, povolit v tabletu instalaci z cizích zdrojů a aplikaci nainstalovat. Ve většině případů projde i přes kontrolu kompatibility v systému. Druhou variantou je také instalace některého z alternativních katalogů aplikací, které nejsou vázány na Android Market, ale používají vlastní zdroje pro instalaci. Příkladem může být Slideme.org nebo čínská kopie starého Android Marketu 1mobile.com.

Pokud se však jedná o aplikaci využívající nativní kód NDK, máte smůlu. Aplikaci zkrátka nenainstalujete do doby, než bude přepsána přímo vývojářem.

 

Naštěstí však mnoho známých a nejčastěji používaných aplikací běžně stáhnete z Google Play. Již zmiňovaný Facebook a Twitter lze nahradit třeba klientem Seesmic, který v sobě integruje hned několik sociálních sítí. Bez problému nainstalujete Dropbox, Evernote, aplikace České televize ČT4, ČT24 a iVysílání. Stejně tak je bezproblémové používání nativního klienta Kindle.

Nejlevnější tablet s Androidem 4

Poslední čtvrtá verze Androidu je na světě již pěkných pár měsíců. Kolem Vánoc jsme se dočkali Asus Transformeru Prime, který se ICS mohl pochlubit, od té doby však moc zařízení s ruskou zmrzlinou nepřibylo. Mnoho výrobců update na Android 4 potvrdilo, kvůli různým nástavbám a přídavkům, které docela nesmyslně do svých zařízení instalují, se datum aktualizace dost opožďuje. Díky otevřenosti Androidu se tak stejně jako u Androidu 2 otevírá šance pro čínské výrobce, kteří mohou tento systém bez obtíží používat.

První verze Paladina byly prodávány s Androidem 2.3, který najdete v drtivé většině levných tabletů, vývojáři v Ainolu však zareagovali velice svižně a Paladin se dočkal aktualizace na Android 4. Kéž by to takto fungovalo i u velkých zavedených značek. Rychlému přechodu také pomohla nativní podpora MIPS procesorů samotným jádrem Androidu.

Vzhledem k tomu, že jsme měli k dispozici předfinální vzorek, který neobsahoval konečnou verzi operačního systému, v systému jsme čas od času nacházeli stopy po čínském původu. Lokalizace samotného prostředí je zcela bez problému díky oficiálnímu zařazení češtiny do Androidu. Ve webovém prohlížeči si však můžete vyzkoušet, jak vypadá výchozí vyhledávač Baidu a prohlédnout si čísnkou verzi Youtube, kde si bez větších rozpaků pustíte i celé filmy. Z informací od distributora však víme, že do prodeje půjde Paladin s prakticky čistým Androidem 4, který nabídne maximálně několik předinstalovaných nečínských aplikací.

 

Samotný systém netřeba popisovat, již jsme o něm psali několikrát a jeho podoba a funkce jsou obecně známé. Asi jedinou netradiční vychytávkou je řešení chybějících tlačítek pro přechod na domovskou obrazovku či zobrazení běžících aplikací. Ty jsou v Androidu 4 umístěny na spodní virtuální liště, která by však na sedmipalcové úhlopříčce zbytečně ukrojila cenné pixely zobrazovací plochy. Proto spodní lišta mizí v aplikacích běžících přes celou obrazovku a pro její zobrazení slouží dotykové gesto, kdy prstem lištu vysunete od spodního okraje displeje.

Verdikt

Ainol Novo 7 Paladin můžeme doporučit hned několika skupinám uživatelů. Bude se líbit domácím uživatelům, kteří jej využijí jako internetové brouzdadlo do postele s občasným čtením elektronických knih. Zároveň by neměli od tabletu vyžadovat žádné přehnané možnosti a nepotřebují instalovat desítky aplikací.

Druhou skupinou bude přesný opak těchto uživatelů. Pořídí si Paladina kvůli nízké ceně a jeho rozsáhlé komunitě, která neustále vylepšuje možnosti tohoto tabletu. Nezaleknou se různých softwarových experimentů a z tabletu se budou vymáčknout maximum. Pokud se dáte do čtení těchto komunitních fór, najdete zde návody na všemožná vylepšení začínající u přehrání firmwaru a končící u pájení 3G modulu.

Ve výčtu potencionálních uživatelů nesmíme zapomenout ani na nejmenší ratolesti. Těm se strašně líbí hříčky typu Angry Birds nebo Cut the Rope, v jejich rukou se však drahé iPady za osmnáct tisíc necítí zrovna v bezpečí. Pokud jim však pořídíte Paladina za necelé tři tisíce, bude jeho zničení mrzet zhruba šestkrát méně.

Ve výčtu kladných vlastností nesmíme vedle ceny a Androidu 4 zapomenout na výdrž baterie, kterou jsme v recenzi nezmínili. Díky minimálnímu příkonu procesoru Ingenic XBurst, který se pohybuje při nejvyšší zátěži kolem 0,25 W je možné s tabletem pracovat nějakých deset hodin. Pokud jej tedy budete používat na běžné procházení webu a občasné čtení knížek, popřípadě komunikaci přes IM kecálky, mělo by vám stačit nabíjení každý třetí den.

MMF24

Plusy / mínusy
  bezkonkurenční cena
  dlouhá výdrž na baterii
  Android 4
  malé rozlišení displeje
  problémy s kompatibilitou aplikací
Hodnocení

Kompletní galerie

Kompletní galerie

Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Ainol Novo 7 Paladin Blokové schéma procesoru MIPS Ingenic JZ4770 Xburst Ainol Novo 7 PaladinSlideme.orgAinol Novo 7 Paladin

Byl pro vás článek přínosný?