Hlavní navigace

Aktivace Windows 8 bude komplikovanější než dříve. Překonají ochranu piráti?

6. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dosud měla Windows vždycky dost velké mezery na to, aby jich zneužili piráti. S Windows XP sice přišla aktivace, která již dokázala některé uživatele potrápit, ovšem zejména s nástrojem Windows Genuine Advantage byla zábava, když označoval zcela legální instalace za nelegální, zatímco pirát si užíval, aniž byl ochrannými prvky obtěžován. Aktivaci systému dosud bylo možné obejít, i tato ochrana ale především obtěžovala platící uživatele. Při změně hardwaru v počítači jste museli aktivaci provádět znovu.

Bohužel jde rovněž o nezbytnost, protože nějak se Microsoft před piráty chránit musí. S Windows 8 by mělo přijít zvýšení bezpečnostních opatření, tak jen doufáme, že nebude bit nevinný uživatel. Vyšší zabezpečení se bude týkat OEM licencí, tedy těch, co najdete v nových strojích. Taková předinstalovaná Windows dosud často přicházela aktivovaná, aby měl zákazník život snazší. Jenže poměrně benevolentní možnosti aktivace na straně výrobce počítače zneužili crackeři, dokonce i někteří OEM dodavatelé se snažili ušetřit.

 

Dle nového modelu aktivace budou muset výrobci počítačů unikátní produktový klíč k Windows zapsat do BIOSu každého stroje. Odpadne tím sdílení jediného aktivačního klíče pro celou řadu strojů. Klíče bude dodávat přímo Microsoft, a to elektronicky. Na počítači také najdete novou nálepku „Genuine Microsoft“. Výrobci budou muset s redmondským gigantem pořádně komunikovat, pokud půjde o licence. Zavedené změny se mají týkat jen klientských Windows 8. Jestli jsou informace pravdivé, prozatím nevíme.

Na internetu se totiž objevilo pár snímků z presentace pro výukové účely. Microsoft to nekomentuje. Piráti by nicméně měli mít život zas o něco složitější.

KL24

Zdroj: Myce via The Register

Byl pro vás článek přínosný?