Hlavní navigace

Aktualizováno: Evropská Windows 7 nebudou mít Internet Explorer

11. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čtěte níže: Nově vyjádření od Evropské komise a zástupců Opera Software

Po několika pokutách a nutnosti vydat speciální Windows N bez Windows Media Playeru, na které se však chytá prach v obchodech, už Microsoft nehodlá riskovat. Opera Software zjevně neustála svůj malý podíl na trhu a svalila vinu na Microsoft a jeho Internet Explorer, jenž má údajně utlačovat všechny ostatní prohlížeče. A to i přesto, že se Firefox 3 drží na pozici nejoblíbenějšího prohlížeče Evropy.

Zástupci Opery spustili další spor Evropské komise s Microsoftem, který mohl dopadnout i tak, že by spolu s Windows musely být distribuovány i konkurenční prohlížeče. Redmondská firma se ovšem nehodlá starat o to, co jiní sami neumí a radši oznámila vydání speciální Evropské verze Windows 7 E s amputovaným IE, protože možnost dodatečného odstranění na EU zjevně nezapůsobila. Na rozdíl od dřívějších Windows N však standardní verzi s prohlížečem Evropě vůbec neposkytne.

Výrobcům PC proto výrazně doporučuje, aby své počítače nějakým prohlížečem vybavili. Ať už to bude IE, jeho konkurence, nebo jejich kombinace. Úplné odstranění webbrowseru totiž nepřinese kýžený klid a mír v této konkurenční bitvě, jak si to představuje EU, ale jen zbytečné nepříjemnosti méně zkušených uživatelů při shánění internetového prohlížeče. Bez nástroje, pomocí něhož by jej jednoduše stáhli, to drtivá většina zákazníků sama nezvládne.

Aby jim to přece jen trochu ulehčil, nabídne Microsoft v obchodech speciální CD s IE. Prohlížeč bude možné stáhnout také přes FTP servery (Windows obsahuje jednoduchý FTP nástroj pro příkazovou řádku). Teď nám jen nezbývá než doufat, aby někoho nenapadlo zakázat předinstalované FTP nástroje a ovladače pro optickou mechaniku spolu s Windows.

Aktualizováno (12.6.2009):

K novému rozhodnutí Microsoftu se nyní vyjádřila Evropská komise a zástupci Opery. Jejich názor je jednotný: Odstranění Internet Exploreru ze všech edic pro Evropu není dostatečné a Microsoftu to zřejmě příliš nepomůže.

„Než aby nabídnul větší možnost volby, rozhodl se Microsoft nabízet méně“. CTO Opery Hakon Wium Lie dodává: „Nemyslím, že to co Microsoft oznámil, obnoví konkurenční prostředí.“. Oba subjekty nadále požadují začlenění prohlížečů třetích stran do systému. Otázkou zůstává, jaké to budou a zdali se tímto krokem neznevýhodní pozice těch vynechaných. Obsáhnout veškerý existující software pro prohlížení webu je totiž nadlidský úkol.

KL24

Unie argumentuje tím, že Evropští zákazníci mají právo na větší možnost volby. A protože většina výrobců PC sestav stejně IE na své výrobky doinstaluje, moc se toho nezmění. Přesto částečně krok Microsoftu pochválila: Umožňuje výrobcům předinstalování jiného prohlížeče než IE. Stále však vidí speciální obrazovku při instalaci s nabídkou webbrowserů jako nejlepší volbu.

Zdroje: CNet, DailyTech, DailyTech

Byl pro vás článek přínosný?