Hlavní navigace

Akvizice ARMu firmou Nvidia ohrožená? Qualcomm, Google, Microsoft jsou údajně proti

15. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: ServeTheHome
Když loni Nvidia oznámila, že kupuje ARM, byla to velká pecka s dalekosáhlými důsledky. Ale nejdřív to musí schválit úřady. A tam to prý zdaleka není jisté.

Vypadá to, že už koupě ARMu firmou Nvidia, na které už byla uzavřená dohoda s dosavadním vlastníkem (fondem Softbank), se komplikuje. Již se očekávalo, že nějaké obstrukce by mohla působit Čína, ale zřejmě ani u západních antimonopolních orgánů by nemusela tato fúze dvou významných technologických hráčů nalézt pochopení a získat souhlas.

Pokud by některé z antimonopolních úřadů, do jejichž jurisdikce ARM nebo Nvidia spadají, akvizici neschválily, pak by na ni Nvidia pravděpodobně musela zapomenout.

Podle aktuálních zpráv proti tomu, aby se ARM stal součástí Nvidie, protestuje u různých regulačních úřadů více velkých počítačových firem. Na prvním místě je jmenovaný Qualcomm, jeden z největších výrobců ARM procesorů pro mobily.

Obavy Qualcommu se točí kolem toho, že by Nvidia mohla omezovat přístup k technologiím, které byly dosud dostupné bez diskriminace všem zájemcům o licenci. Zatímco nezávislý ARM byl tak trošku jako neutrální Švýcarsko ekonomicky motivován nabízet svoje technologie co nejšířeji všem bez rozdílu, ARM vlastněný Nvidií by měl motivaci k tomu, aby zvýhodňoval svou mateřskou společnost proti těm firmám, které jí konkurují.

Nvidia podobné námitky odmítala s tím, že případné zásahy do obchodního modelu by se jí nevyplatily, protože by zhoršily výnosy z licenčního byznysu ARMu a tím její investici do ARMu znehodnotily. Je ale otázka, zda je toto opravdu účinná pojistka. Z hypotetické politiky nějak diskriminující konkurenty by totiž zase mohly Nvidii plynout zisky v prodeji vlastních produktů a pokud by převážily ztráty z licencování, najednou už by to v celkovém součtu prodělečné nebylo.

Nvidia kupuje ARM 1600 Nvidia kupuje ARM (Zdroj: Nvidia)

Kromě Qualcommu vyjadřují obavy nebo přání, aby úřady akvizici zatrhly, například čínští výrobci ARM čipů u tamních úřadů, AI startup Graphcore v Anglii, ale podle zdrojů webu Bloomberg (hovořících pod podmínkou anonymity) také giganti jako Google (Alphabet) a Microsoft.

Posuzování může trvat dlouho, odpor prý není úplně malý

Koupě ARMu by měla být posuzována orgány v Británii, USA, Číně a EU. V Americe údajně nyní posuzování postoupilo do další fáze a úřad FTC si vyžádal od Softbanku, Nvidie a ARMu podrobné dokumenty a údajně se také hodlá ptát na názor dalších subjektů. Dodání a posouzení všech vyžádaných informací bude patrně trvat dlouhou dobu.

Nvidia už při oznámení varovala, že schvalování může trvat až 18 měsíců (tedy cca do března 2022). Ale například případ zablokované fúze Qualcommu a NXP ukazuje, že například v Číně může mít odpor ne formu explicitního zákazu, ale také neustálého prodlužování řízení nad původní plán. Takže původně plánované termíny, do kdy mělo být jasno, nemusí být definitivní.

Podle CNBC a Bloombergu si údajně dost investorů či zdrojů v průmyslu myslí, že pravděpodobnost zablokování této akvizice regulačními orgány není úplně malá. Podle mluvčího Nvidie ale jeho firma naopak věří, že jak regulátoři, tak zákazníci uvidí, že spojení Nvidie a ARMu bude nakonec pro všechny mít pozitivní přínosy.

Jen Hsun Huang Nvidia 1600 Jen Hsun Huang, CEO a zakladatel Nvidie (Zdroj: Nvidia)

Určitý faktor by mohla sehrát i změna americké administrativy. Ve vedení FTC by se zřejmě mělo měnit obsazení, protože prezident Biden by měl nyní obsadit volné pozice v ní. Noví nominanti demokratů by mohli být kritičtější vůči takovýmto „vertikálním fúzím“, kdy se spojují dvě firmy, které spolu přímo nekonkurují. Toto dříve nebývalo vnímáno jako velké riziko pro hospodářskou soutěž, ale současná demokratická předsedkyně údajně je toho názoru, že postoj komise k nim byl příliš optimistický ohledně pozitiv těchto fúzí a málo zohledňoval možná negativa.

MMF24

Je proto možné, že pod Bidenovou administrativou bude schválení akvizice pro Nvidii těžší, než by bylo za Trumpova funkčního období. Ovšem zdaleka to asi neznamená, že obchod určitě neprojde. Je pořád možné, že bude nakonec povolen, nebo bude povolen, až se Nvidia zaváže nějakými dalšími podmínkami, které si úřady vyžádají.

Galerie: ARM uvedl nová jádra Cortex-A78 a Cortex-X1. O 30 % lepší IPC, výkon konkurující Applu

Zdroje: CNBC, Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?